Καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας, υπονόησε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί πως έχει δεδομένα θέση στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα (αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ.), λέγοντας χαρακτηριστικά για τα ονόματα που φιγουράρουν ως υποψήφιοι υπουργοί: «Βλέπω με ενδιαφέρον ρεπορτάζ με κεφαλάκια…».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε ν’ αποστείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του, δίνοντας σύνθημα ταπεινοφροσύνης εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ρίξει περισσότερο βάρος στην τελική ευθεία των εκλογών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες παρουσίασαν άνοδο κόμματα και «κομματίδια» εκ δεξιών της Ν.Δ.
Οπως είπε «έπρεπε να εξηγήσουμε στα ζητήματα Ορθοδοξίας και πίστης ότι μπορεί ένα κομματίδιο να καπηλεύεται την Ορθοδοξία. Εχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό το μήνυμα αυτό». «Σε αυτούς που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αντί Ν.Δ. και στις δεύτερες εκλογές, να τους πω ότι ψηφίζουμε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση. Με περισσότερα κόμματα στη Βουλή, πρέπει να έχουμε υψηλό ποσοστό. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αλλάξει μυαλά, λένε τα ίδια με τις προηγούμενες εκλογές. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος μας ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και όχι τώρα», συμπλήρωσε.
Οσον αφορά στη δομή της κυβέρνησης (αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. όπως είπε, διατηρώντας χαμηλά την μπάλα), ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη μεταφορά κάποιων χαρτοφυλακίων από υπουργείο σε υπουργείο, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Αλλά, ξέρετε, αισθάνομαι λίγο άβολα με αυτή τη συζήτηση, καθώς δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δίνω την εντύπωση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Προφανώς οφείλω να προετοιμάζομαι για την πιθανότητα, σοβαρή πιθανότητα, να είμαι ξανά πρωθυπουργός, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά μου είναι να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη να μας ψηφίσουν και να εγγυηθώ, στο βαθμό που μπορώ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο λειτουργική -ακόμα πιο αποτελεσματική, θα έλεγα, ακόμα πιο λειτουργική- από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω και θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Εχω προσδιορίσει κάποια διακριτά χαρτοφυλάκια τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθούν μέσα από τη δημιουργία ενός αυτοτελούς υπουργείου, όπως το υπουργείο που θα χειρίζεται τα θέματα της οικογένειας, της ισότητας, της πολιτικής η οποία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας.
Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω ήδη μιλήσει. Καταλαβαίνω απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, βλέπω κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά τα ωραία ρεπορτάζ με τα «κεφαλάκια» τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν σε διάφορα…».
Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος επισήμανε: «Ποια ήταν η επιτυχία του επιτελικού κράτους, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον; Το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε συγκεκριμένη στοχοθεσία, έναν οδικό χάρτη υλοποίησης ενός προγράμματος για κάθε υπουργείο, το οποίο ήταν συμφωνημένο με τα υπουργεία στην αρχή κάθε χρονιάς και το οποίο παρακολουθούσαμε, να δούμε σε ποιο βαθμό υλοποιείται. Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη επιτυχία ήταν η δυνατότητα της διυπουργικής συνεργασίας, εκεί όπου πάντα πάσχαμε ως ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτόν τον ρόλο τον επιτέλεσε πολύ καλά το γραφείο του Πρωθυπουργού και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λύση για την ακρίβεια οι μόνιμες αυξήσεις μισθών
Σχετικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «τους πολίτες τους απασχολεί η ακρίβεια, που επιμένει στα τρόφιμα. Η λύση δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι μόνιμες αυξήσεις μισθών».
Για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί «μείζον ζητούμενο για τη δεύτερη τετραετία να δρομολογήσουμε έργα για τα ΤΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να ξεμπλοκάρουμε προσλήψεις και να στελεχώσουμε ακριτικά νησιά. Επιπλέον, να κάνουμε παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ για γρήγορες προσλήψεις, αλλά και άμεσες παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ακόμη, να δρομολογήσουμε άμεσα ενέργειες για κέντρα ελικοπτέρων, για τις αεροδιακομιδές».
Αναφορικά με τα περί σύμπραξης του ΕΣΥ με ιδιωτικές δομές Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν είναι πληρωμένα από το κράτος, γιατί είναι κακό;», κάνοντας παράλληλα αναφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και το dental pass. «Αν πρέπει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να μην έχουμε ράντζα, χωρίς να πληρώνει ο ασθενής, είναι κακό; Είναι χυδαία αυτά που λέει η αντιπολίτευση για τους καρκινοπαθείς», τόνισε.
Η ευθύνη για το υψηλό ποσοστό στις εκλογές είναι μεγάλη, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «με ισορροπίες θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για καιρό, κι εμείς πρέπει να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας. Οσο καλύτερο το αποτέλεσμα τόσο πιο αυστηρός σε αλαζονικές συμπεριφορές».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως «πιστεύω ότι τα στελέχη μας είχαν υποδειγματική συμπεριφορά, πήραν το μήνυμα, δεν είδα αλαζονεία. Την ίδια συμπεριφορά θα πρέπει να έχουν και την επόμενη μέρα. Είναι μια βαριά ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο φράχτης στον Εβρο θα ολοκληρωθεί
Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη στάση του στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου με τη στοχοποίηση του Λιμενικού, εξαπέλυσε χθες από τη Χαλκιδική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι πραγματικά πάρα πολύ δυσάρεστο και είναι η μόνη κουβέντα που θα πω για την αντιπολίτευση, σήμερα να έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και να υιοθετεί πλήρως η Τουρκία την προπαγάνδα την οποία έκανε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Λιμενικού. Λυπάμαι, είναι το μόνο το οποίο μπορώ να πω. Το μόνο το οποίο έχουν κάνει τέσσερα χρόνια είναι να βρίσκουν κάθε ευκαιρία να διασύρουν τη χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν επιτίθενται στην κυβέρνηση αλλά επιτίθενται στη χώρα, όταν υιοθετούν μία τέτοια ρητορική. Ας είναι, στείλτε τους την απάντηση στην κάλπη. Ετσι ρυθμίζουν οι Δημοκρατίες τις εκκρεμότητες», είπε καταχειροκροτούμενος σε ομιλία του.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφτηκε διαδοχικά τον Πολύγυρο, τη Νικήτη και τα Νέα Μουδανιά. Εστειλε μήνυμα νίκης στις εκλογές της Κυριακής και θυμήθηκε την ιστορική σχέση του νομού με το κόμμα. «Εδώ έγιναν τα πρώτα συνέδρια. Το πρώτο από τον ιδρυτή της παράταξης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κι εγώ θυμάμαι βέβαια και ένα άλλο συνέδριο, το 1986, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ημουν 18 ετών τότε. Ημουν και εγώ παρών, συμμετείχα και εγώ στο συνέδριο, οπότε οι διαχρονικοί δεσμοί της Ν.Δ. με τη Χαλκιδική είναι γνωστοί και είμαι σίγουρος ότι θα τους επιβεβαιώσετε ακόμα μία φορά την Κυριακή που μας έρχεται», είπε.
«Στη Χαλκιδική έχουμε στόχο να βγάλουμε δύο έδρες. Τα πράγματα είναι απλά, πρέπει να ανεβάσουμε κι άλλο το ποσοστό μας. Μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά πρέπει να συμπιέσουμε και κάποια μικρότερα κόμματα και κομματίδια, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως στα δεξιά της Ν.Δ. Κόμματα, τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και νομίζω ότι παραπλάνησαν κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την πίστη τους, ψηφίζοντας ένα συγκεκριμένο μικρό κόμμα. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς: Η Ορθοδοξία είναι πολύ μεγάλη για να φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος. Η πίστη μάς ενώνει, δεν μας διχάζει και σε καμία περίπτωση τα ζητήματα της Εκκλησίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης. Θέλω, λοιπόν, κι από δω να στείλω ένα μήνυμα, σε όλες και σε όλους: Τα εκκλησιαστικά να τα αφήσουμε έξω από τις πολιτικές διαφωνίες», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι «η στιβαρή» εξωτερική και αμυντική πολιτική θα συνεχιστεί με κυβέρνηση της Ν.Δ. «Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, να χτίζουμε γερές συμμαχίες. Η φωνή της Ελλάδος να ακούγεται στην Ευρώπη. Ναι, θα εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας, όπως το κάναμε εδώ και τέσσερα χρόνια με αποτελεσματικότητα αλλά και με ανθρωπιά. Ο φράχτης στον Εβρο θα ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι τον αντιπαλεύουν», είπε.