Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το δικό του οικονομικό μοντέλο στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι αυτός ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αφορά την ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύγκλιση μισθών και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «στόχος είναι να μη διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το ζητούμενο είναι πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς τα λάθη του παρελθόντος».
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μία χώρα που έχει ακόμα υψηλό χρέος δεν μπορεί να μην έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να μπορεί μονίμως να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ένα επιτόκιο που θα παραμένει ελκυστικό. Σε αυτό το πλαίσιο κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες μας που ήδη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι…».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία επιτροπής «σοφών» για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
● Η Ελλάδα όχι απλά μπορεί, αλλά θα είναι από τις νικήτριες της πράσινης μετάβασης…Παράγουμε το 57% της ενέργειας μας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας… Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση. Οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμες, τα δίκτυα είναι κρίσιμα… Προσπαθούμε να διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίζουμε την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της πράσινης μετάβασης….
● Η προσαρμογή σε μία κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ καθίσταται προτεραιότητα. Αφορά μεταξύ άλλων ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές των νέων υποδομών μας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μέλλον που μας υποχρεώνει αυτά που φτιάχνουμε και κατασκευάζουμε να τα κατασκευάζουμε καλύτερα…
● «Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και τι προσφέρει η αγορά εργασίας.
Θέλω να υπερθεματίσω ως προς την ανάγκη προσαρμογής του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος σε εκείνα τα γνωστικά πεδία που γνωρίζουμε ότι θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων… Η συμμετοχή των γυναικών είναι ένα τεράστιο ζήτημα».
- «Εξαιρετικά μεγάλη σημασία υπάρχει στη δυνατότητα να δουλεύουν οι συνταξιούχοι. Είναι σωστή η ρύθμιση που νομοθετήσαμε. Να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που θέλει να δουλέψει όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους ενεργούς γήρανσης… Μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι για μία σειρά από εργασίες που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές, ενδεχομένως και με την ανειδίκευτη εργασία στη βιομηχανία θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, μέσα από οργανωμένες συμφωνίες με άλλες χώρες, να φέρουμε τέτοιους εργαζομένους, να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία και να καλύψουμε τις ανάγκες μας…».
«Δεν θα συμβιβαστούμε στη δεύτερη τετραετία»
Θέλοντας να διαχωρίσει τη δεύτερη τετραετία του από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε δεύτερη τετραετία τους επεσήμανε ότι: «Γνωρίζω ότι πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του λαού που έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε και αυτό θα κάνω…».
ΟΙ 10 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ
Διπλάσιες επενδύσεις, βάρος στην καινοτομία
Δέκα στόχους για το 2030, για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία και ταυτόχρονα για μια πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας, χθες, στην ανοιχτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τους εξής στόχους:
1 Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.
2 Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλάσιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
3 Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
4 Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.
5 Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν, και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand».
6 Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.
7 Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε οι μισθωτοί να μη σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.
8 Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
9 Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.
10 Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.
Μία ημέρα νωρίτερα, από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ είχε σημειώσει πως -παρά τα όποια προβλήματα- το όραμα για αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ (από 10% που είναι σήμερα), προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CHIPITA FOODS, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επεσήμανε -στο πλαίσιο του Βιομηχανικού Συνεδρίου- πως η Ελλάδα αποκλίνει σε σχέση με την Ευρώπη στα θέματα της οργάνωσης εργασίας και αυτό της δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα των ελλείψεων ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες σχετίζεται ξεκάθαρα με την έλλειψη της αντίστοιχης προσφοράς εργασίας, δεδομένου του ότι δεν «βγαίνουν» αυτοί οι εργαζόμενοι από όλες τις μορφές εκπαίδευσης, αλλά και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν ανακατευθύνεται -μέσω της κατάρτισης- στις ειδικότητες που ζητάει η αγορά.
Ο γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος, Νίκος Κεραμίδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερότητας και προβλεψιμότητας του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, κάτι που όπως είπε, λείπει, γενικότερα από την Ε.Ε., όχι μόνον από την Ελλάδα. Υπογράμμισε πως παρότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες για βελτίωση της αδειοδότησης, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης.
Τέλος, ο Executive Director Viohalco, πρόεδρος ElvalHalcor και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος, σημείωσε πως «η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης, με έμφαση στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη προς όφελος όλης της κοινωνίας», προσθέτοντας πως σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.