«Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή . σήυμερα, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια.
«Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί αυτήν την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Και πρόσθεσε: «Θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα σε λίγες ώρες (αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της ΕΕ για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας), υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την πρόεδρο της Επιτροπής και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις ΗΠΑ. ‘Αρα θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».
Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να καταγγείλει τη συμφωνία επεσήμανε:
«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτήν την κύρωση διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRΟ, ξέραμε ότι το VMRΟ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματά της και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μία τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό, πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ.
Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι -ήδη το έχουμε κάνει- ότι θα καταστήσουμε τελείως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».΄