«Τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό, αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση ούτε η αποδυνάμωση του ΕΣΥ. «Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσίευσε στο facebook, έκανε ειδική αναφορά στους αγρότες, τους οποίους συνεχάρη για τον συντεταγμένο τρόπο που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.
«Να εξάρω και το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης», έγραψε, προσθέτοντας ότι στην πράξη εφαρμόστηκε ο νέος νόμος για τις συναθροίσεις, που ψηφίστηκε το 2020, που είχε δεχθεί κριτική ότι γίνεται για να καταπιεστούν οι κινητοποιήσεις. «Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων. Εξυπνης, αποτελεσματικής και συνεργατικής. Είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε. Δείτε τι έγινε σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες, και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους.»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην επιστολική ψήφο, σε θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη συμπλήρωση δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συνεργασία με Κατάρ για επενδύσεις
Την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός και ο εμίρης του Κατάρ κατά τη συνάντησή τους στην Ντόχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τόνισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα. Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αποδέχθηκε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμα η κατάσταση στη Γάζα και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.