Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει την εισήγησή του και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με την κακοκαιρία, θα αποφασισθεί εάν ξεκινήσει συζήτηση μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αν αυτό τελικά επιλεγεί, θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα διοχετευθεί η γκρίνια που υπάρχει εντός της «γαλάζιας ομάδας» από λάθη και αστοχίες που έχουν γίνει αυτή την περίοδο. Παράλληλα θα δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός διαμηνύοντας ότι αντίπαλος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης παραμένουν τα προβλήματα των πολιτών και του βαθέος κράτους, που αντιστέκεται, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, και όχι το τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός και στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες). Σήμερα αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ότι η κυβέρνηση έχει «γρατζουνιές», αλλά το σκηνικό που διαμορφώθηκε στις διπλές εκλογές δεν έχει ανατραπεί από την αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό έδωσε έμφαση σε δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στη βελτίωση του κράτους και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της Υγείας.
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι παρά την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων τις οποίες βιώνουν η χώρα και η κυβέρνηση, «προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας», προσθέτοντας: «Ωστόσο, θα ξαναπώ το αυτονόητο, ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και κάποιες ανακοινώσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις εξής πρωτοβουλίες:
- Σύμβαση ανάθεσης της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης.
- Σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβας Π.Ε. Μεσσηνίας).
- Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (FlyΟver).
- Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για προώθηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.
- Καταγραφή και πρώτη εκτίμηση βλαβών έργων υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία «Daniel». Εχουν διαπιστωθεί φθορές σε 79 γέφυρες, 130 τεχνικά έργα, 16 σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ υπάρχουν και 79 πλημμυρισμένα σχολεία.
Σημειώνεται ότι στο 40% και πλέον των περιπτώσεων, συνολικά, οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.
Από την ατζέντα του πρώτου μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου -η συζήτηση όπως έχουμε αποκαλύψει θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση, πιθανότατα στις 10 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχώρισε δύο μεταρρυθμίσεις «που αφορούν στη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της Υγείας».
Αδιάβλητο σύστημα διορισμού διοικητών σε 500 φορείς Δημοσίου
Η πρώτη μεταρρύθμιση αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπε, «ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία» για τον ορισμό των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου.
Με το νομοσχέδιο ξεκινά μια νέα μέρα για τους πάνω από 500 φορείς του Δημοσίου, των οποίων οι διοικήσεις θα επαναξιολογηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα 128 νοσοκομεία της χώρας, των οποίων η θητεία των διοικήσεων έχει παραταθεί ως το τέλος του έτους.
Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, περί τα τέλη Οκτωβρίου, άλλωστε, θα ξεκινήσει μια διαδικασία κρίσεων των υφιστάμενων διοικήσεων και με όρους αντικειμενικών κριτηρίων και με όρους αποδοτικότητας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι νέες διοικήσεις των δομών θα διοριστούν από τις αρχές του 2024 και θα έχουν τετραετή θητεία. Στα δύο χρόνια θα προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησής τους. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τα στελέχη της διοίκησης θα λαμβάνουν και bonus παραγωγικότητας, ενώ αν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τότε θα κινδυνεύουν με άμεση παύση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».
Σχέδιο για περίθαλψη ασθενών με εγκεφαλικά
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο», την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας.
«Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του», σημείωσε.
Το σχέδιο ανέπτυξε στο Υπουργικό ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και αφορά στη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία 17 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προβλεφθεί με προοδευτική εφαρμογή ένα δίκτυο νοσοκομείων 24ωρης λειτουργίας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, με τις πρώτες μονάδες να δημιουργούνται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Γεννηματάς», το «Αττικόν» και ο «Ερυθρός Σταυρός».
Για τη λειτουργία αυτού του σχεδίου και την ύπαρξη γιατρών και νοσηλευτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα δρομολογηθούν και εξειδικευμένες προσλήψεις στο πλάνο προσλήψεων του 2024, που θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ειδήσεις σήμερα