Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και αν του προταθεί η θέση. «Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη σπουδή της προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με απόλυτο τρόπο πως η συγκεκριμένη στάση της προέδρου και της νέας κυβέρνησης του γειτονικού μας κράτους είναι παράνομη, απαράδεκτη και προκλητική. Κάτι που επίσης συμμερίζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη συμπεριφορά, λοιπόν, των Σκοπίων θα εξαρτηθεί και ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και την πρόοδο. Κάτι το οποίο νομίζω ότι θέλει και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας. Δρόμος, ωστόσο, που περνά από την Αθήνα», είπε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε: «H Αλβανία αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, κρατώντας φυλακισμένο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει μία διεθνή συνθήκη. Συνεπώς, είναι ζητούμενο και για τις δύο χώρες η συμμόρφωση στα κοινοτικά δεδομένα».
«Πιστεύω ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε πως οι διπλωματικοί χειρισμοί μας δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μιας πρόωρης δημόσιας συζήτησης. Μένω, λοιπόν, στις θέσεις που έχω ήδη εκφράσει για το ευρωπαϊκό τους μέλλον. Όπως και με την πεποίθηση ότι γρήγορα οι γείτονές μας θα αντιληφθούν ότι και η δική τους ευημερία περνά μέσα από τη συνεργασία τους με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.