Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως), για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά – δηλαδή, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ σε 120 ευρώ για τα δύο παιδιά και από 120 ευρώ στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά, με σκοπό την εφαρμογή από 1ης/1/2024. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις, και υπογράμμισε εισαγωγικά, όπως είπε, ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μια σοβαρή κοινωνική πολιτική, διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% ετησίως, δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παραγάγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας ευθύνη το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτόν το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».
Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση «πώς γίνεται να έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζομένους που αγαπούν τη δουλειά τους να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας».
«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό, γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δώσαμε τις αυξήσεις κοντά στο 8%, αλλά δεν τις είδαν όλοι οι συνταξιούχοι λόγω προσωπικής διαφοράς. Υπήρξε λογιστική αύξηση σε αυτούς. Για αυτό δόθηκαν τα έκτακτα επιδόματα των 200 και 300 ευρώ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση. Εκτιμώ τον επόμενο χρόνο ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 4%. Σημαντική παράμετρος είναι και ο πληθωρισμός.
Επίσης, η δική μας κυβέρνηση έκανε πιο εύκολο στους συνταξιούχους να δουλεύουν. Υπάρχει ανάγκη στην αγορά εργασίας και αρκετοί αισθάνονται παραγωγικοί. Αν χάνουν μεγάλο μέρος της σύνταξης, δεν θα το κάνουν. Πολλοί συνταξιούχοι αισθάνονται δημιουργικοί και θέλουν να συνεισφέρουν σε θέσεις που δεν θα διεκδικήσει ένα νέο παιδί στην αγορά εργασίας».