Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς, με θέμα «Climate in the center of Economy», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήδη ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσης. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν είναι όλες οι χώρες τόσο δημοσιονομικά αυστηρές όπως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εχουμε μια ποιότητα που προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση».
Βέβαια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κανείς δεν εφησυχάζει, καθώς η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το κενό των επενδύσεων την περίοδο της κρίσης, καθώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαμε τη μεγαλύτερη απόρριψη επενδύσεων. «Το έδαφος που καλύψαμε είναι τεράστιο και έχουμε και άλλο δρόμο μπροστά μας», συμπλήρωσε.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών με μεγαλύτερες επιτυχίες της οικονομίας και μεγαλύτερη ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν επωφελήθηκε από τη νηνεμία που δημιούργησε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πάντα ξοδεύαμε το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες».
Με αφορμή, δε, την κοινή πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να κινητοποιήσουμε πόρους για το ευρωπαϊκό κοινό καλό», ενώ για τις τράπεζες είπε ότι «πρέπει να γίνουν πιο ανταποδοτικές, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το μίγμα λαϊκισμού, τοξικότητας και λεφτόδεντρων που συνεχίζει να εφαρμόζει, καθώς «έχει αλλάξει μόνο το περιτύλιγμα». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «η επαναφορά 13ου-14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει, αλλά λέει “λεφτά υπάρχουν”. Το θυμάμαι και το 2009 στην αρχή της χρεοκοπίας. Επειδή έχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάμε καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αναφερόμενος στην ακρίβεια υποστήριξε ότι: «Θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Εχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση, όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές, στηρίζει τα ολιγοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε νέες παρεμβάσεις που μελετώνται όσον αφορά στην αγορά του Airbnb κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης, ενώ επανέλαβε ότι όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν θα υπάρξει νέα μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Αρα κάνω μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν, αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη».
«ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ»
Για τη σχέση με την Τουρκία και τις αντιδράσεις της Αγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος, για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν τα ζητήματα της κυριαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση».
Τέλος έστειλε μήνυμα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει μέσα από τον σεβασμό του δικαίου αλλά και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.