Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαδικασίες για τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση όσον αφορά στο ΑΣΕΠ και στους χρόνους ολοκλήρωσης των προσλήψεων. Μια κίνηση που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τόσο στις προεκλογικές του περιοδείες όσο και στην εισήγηση που έκανε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου: «Το πιο αποτελεσματικό κράτος είναι μία από τις στοχευμένες προτεραιότητές μας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει ότι οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί, με αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ, επί της ουσίας, να μη λειτουργεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αλλάξουν τον πυρήνα της αντικειμενικότητας των προσλήψεων.
Παράλληλα, αύριο, προγραμματίζει σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το νέο ΑΣΕΠ. Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιο Λιβάνιου, είναι να σπάσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος, που επί της ουσίας οι προσλήψεις μένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα τα κενά να παραμένουν και να συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως συμβαίνει και στα νοσοκομεία. Μήνες ολόκληροι μεσολαβούν από την ώρα που ανακοινώνονται οι προκηρύξεις θέσεων μέχρι την υλοποίηση των προσλήψεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές (και με δημοσίευμα στα «ΝΕΑ»), εξετάζονται 3 αλλαγές και μία εναλλακτική για το νέο ΑΣΕΠ.
Ψηφιακά δικαιολογητικά: Στα σκαριά είναι ένα νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται. Το σκεπτικό είναι απλό. Οποιοδήποτε στοιχείο βρίσκεται ή μπορεί να βρεθεί στον ψηφιακό αέρα θα λαμβάνεται αυτόματα, εξ ου και προχωρά η διασύνδεση του ΑΣΕΠ με φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου χιλιάδων εγγράφων από λίγους υπαλλήλους, που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των διαδικασιών και προκαλεί κατά καιρούς μια σειρά από ενστάσεις.
Πρόσληψη σε 12 μήνες: Η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις μελετώντας κάθε στάδιο ενός διαγωνισμού πρόσληψης, που σημαίνει ότι επίκειται διαβούλευση με τα στελέχη της Αρχής για θέματα εσωτερικής λειτουργίας.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Ο «κόφτης»: Σε ράγες υλοποίησης μπαίνει από τον επόμενο γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό ένας «κόφτης» στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέξουν οι επιτυχόντες.
Το επικουρικό σχήμα: Συζητείται και μία εναλλακτική: η δημιουργία ενός μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Συναντήσεις σήμερα για την ακρίβεια
Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση με το νέο υπουργικό σχήμα στο υπ. Ανάπτυξης. Οπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης, η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και παρά τα μέτρα που έχει πάρει κατά καιρούς το «τέρας» του πληθωρισμού αντιστέκεται για μια σειρά από λόγους.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει, μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στα όργανα της Ε.Ε., να επαναφέρει το θέμα της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν για τον έλεγχο των πολυεθνικών και των παιχνιδιών που παίζουν σε διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Τέλος, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του έχει τονίσει: «Θέλω να σας δώσω ένα μήνυμα: το κέρδος είναι θεμιτό. Η αισχροκέρδεια όχι. Με τις πολιτικές μας για το εμπόριο, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την προσέλκυση επενδύσεων μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που δημιουργούμε και μέσα από όλα αυτά στην αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Να έχουμε και εμείς τη δική μας συμβολή για να ανέβει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».
Δεν αποκλείεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέα μέτρα και παρεμβάσεις στην αγορά. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Το ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τον Σεπτέμβριο και με το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν να υπάρξουν και κάποιες μειώσεις που θα φαίνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.