Η πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ισχυρότερη, διότι θεωρείται ότι μετά τις ευρωεκλογές είναι σε πιο δύσκολη θέση από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος όμως επίσης δεν τα πήγε καλά. Στόχος είναι να «πέσει» ο ένας από τους δύο μέσα στους επόμενους μήνες και πάντως σίγουρα μέσα στο 2024, καθώς εκτιμάται ότι αν γίνει αυτό τότε και ο άλλος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο. Πλεονέκτημα για τις δυνάμεις που θέλουν να ανατρέψουν τους σημερινούς αρχηγούς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως και καμία προοπτική συνεννόησης μεταξύ τους.
Απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι ακόμα και η θέση του Στέφανου Κασσελάκη για συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ήταν ένα επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» υπό την πίεση των εξελίξεων, που από πίσω δεν έχει καμία συνεννόηση και καμία προετοιμασία με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το σενάριο που κυκλοφόρησε και θέλει τα πράγματα στα δύο κόμματα να μείνουν ως έχουν, με επικεφαλής τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, αλλά προς τις εκλογές του 2027 να στηρίξουν τρίτο πρόσωπο για υποψήφιο πρωθυπουργό -στη βάση μίας συμφωνίας όπου ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα εκλεγεί από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και τη βάση του ΠΑΣΟΚ(;;;)- δεν μπορεί να προχωρήσει. Κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων που γνωρίζουν τις κινήσεις, τις συναντήσεις και το βαθύ παρασκήνιο των τελευταίων μηνών, το απορρίπτουν κατηγορηματικά και το θεωρούν προσπάθεια κύκλων εντός της Κεντροαριστεράς να θολώσουν τα νερά.
Επιλογή του συστήματος που ήδη δουλεύει για το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς προκρίνει τις «καθαρές λύσεις» και «ορατό οδικό χάρτη» και λήψη αποφάσεων μέσα από συμφωνία και όχι μέσα από σύγκρουση, ώστε η εξέλιξη να φανεί ώριμη και όχι βεβιασμένη.
Βασικό ρόλο στο παρασκήνιο των τελευταίων μηνών παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, που διατηρεί για τον εαυτό του την προσδοκία ότι μπορεί να είναι ο ηγέτης του νέου, ενιαίου φορέα του χώρου της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα βγαίνει ενωτικός, προτάσσει το «μαζί» και έχει ξεχάσει τον καιρό που «έστηνε» κρεμάλες στο Σύνταγμα, όπως και θέλει να ξεχάσουν οι δημοκρατικοί πολίτες τον γνωστό διχαστικό και φανατικό του λόγο που δεν έλκει το Κέντρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διήμερη εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών «στήθηκε» αλλά και αντιμετωπίστηκε από συγκεκριμένα μίντια ως ανεπίσημη πρώτη μίας προσπάθειας που θα συνεχιστεί μέχρι να προκύψει το νέο κόμμα που θα καταστήσει «παρελθόν» τον πολλαπλά ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ και το ανήμπορο να πρωταγωνιστήσει ξανά ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη δική του εκδήλωση παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου το αίτημα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων εμφανίστηκε ως σχεδόν καθολικό από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και το 54% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. να απαντούν θετικά στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νέο κόμμα που θα εκφράσει τη σύγκληση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη δική του εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε χθες ότι «χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά».
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε χθες «σημείο καμπής» τις ευρωεκλογές και «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και τις «λοιπές προοδευτικές δυνάμεις» είπε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους».
ΔΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Υπάρχουν όμως και άλλοι παίκτες
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος «προετοιμάζεται», μίλησε χθες για τις «προοδευτικές δυνάμεις που υποχωρούν», κάλεσε τους πάντες να είναι ρεαλιστές και απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα».
Ο Παύλος Γερουλάνος έσπευσε να σηκώσει το θέμα της άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες, αντιδρώντας και στην προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να του χρεώσουν τη χαμηλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Είναι όμως και ο φιλόδοξος και νέος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι θέλει να είναι υποψήφιος αρχηγός του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, ακόμα και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Στο ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι θεωρούν τον Νίκο Ανδρουλάκη εμπόδιο στα σχέδιά τους αλλά και πολιτικά «τελειωμένο», καθώς δεν κατάφερε στην ημέρα των χειρότερων επιδόσεων για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια να δείξει ότι κάτι μπορεί να κερδίσει. Το «τρικ» όσων τον αμφισβητούν και προσπαθούν να τον ανατρέψουν σε πρώτο χρόνο είναι ότι εμφανίζουν την αδυναμία ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ να έλξει και να αντιπροσωπεύσει ξανά την κοινή γνώμη, ως αδυναμία μόνο του προέδρου.
Οσοι λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επειδή θέλει να αιφνιδιάσει, δεν γνωρίζουν ότι επί της ουσίας έκανε αποδεκτό αίτημα βουλευτών του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε να γίνει συνεδρίαση μόνο του Πολιτικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό και αρχικά απέρριψε το σχετικό αίτημα για κοινή συνεδρίαση, το οποίο όμως έκανε δεκτό προχθές, διότι έμαθε ότι ετοιμάζονταν διαμαρτυρίες περί αποκλεισμού της Κ.Ο. από την κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον του κόμματος.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι το άτυπο όργανο Πολιτικού Συμβουλίου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν μπορεί να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, γνωρίζουν ότι στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος. Και αυτό περιμένουν.
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών επιμένουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι έτοιμος να εισηγηθεί επίσπευση διαδικασιών και εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο 2024 ή το φθινόπωρο όπως έλεγαν διάφορες πλευρές. Και η πρόθεσή του είναι να προτείνει έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, το οποίο θα αποφασίσει για εκλογή αρχηγού, αλλά το νωρίτερο στις αρχές του 2025. Ισως για αυτό ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συνεχίζει σε υψηλούς τόνους κατά του προέδρου, δηλώνοντας χθες ότι αψηφά και τις απειλές περί διαγραφών…
Θα έχει σημασία πάντως αν στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δώσει το παρών ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος προσπάθησε χθες να «σπάσει» τον πάγο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστό ότι ο «πάγος» ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα έχει «σπάσει» προ πολλού.