Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook πριν από λίγες ημέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αποκλιμάκωση, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, σημείωσε πως «ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», επανέλαβε την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων» και υπογράμμισε ότι «η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός».
Μαζί με τους εννέα Σηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών θα είναι στην Κύπρο για τη σύνοδο MED9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και εκτός απροόπτου και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ακολουθεί το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Εκεί, παρόντος και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βολοντιμίρ Ζελένκσι θα παρουσιάσει -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- «το σχέδιο της νίκης, με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα για ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο». Και ενώ έξω πάμε…. καλά, στο εσωτερικό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τέλος στα παιχνίδια που παίζουν κόμματα δεξιά της Ν.Δ., τα οποία επιχειρούν να στήσουν αφήγημα «ενδοτισμού» της κυβέρνησης, με αφορμή την αναμενόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Οπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Υπάρχει μια παρατεταμένη πλέον προσπάθεια, σίγουρα μετά τις εκλογές του 2023, να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως μια ενδοτική κυβέρνηση. Ολα όσα έχουν χρησιμοποιηθεί ως επιχειρήματα για να στηρίξουν αυτό το αφήγημα, είναι fake news. Ολα. Δεν είναι μια κριτική που στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας άσκησης κριτικής σε μια κυβέρνηση, εμείς τη θεωρούμε λάθος, αλλά κάποιοι άλλοι τη θεωρούν σωστή, είναι το ένα ψέμα μετά το άλλο, ή η μια κοπτοραπτική μετά την άλλη, προστίθενται για να χτίσουν ένα αφήγημα.
Τελευταίο; Είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης: «Αν είναι κάποιοι να με πουν ενδοτικό, αλλά εγώ να έχω κάνει καλό για τη χώρα μου, χωρίς δηλαδή να τη ζημιώσω, ας με πουν». Πώς παρουσιάστηκε; «Δεν έχω πρόβλημα να είμαι ενδοτικός». Καμία σχέση. Προσέξτε, είναι πάρα πολύ απλό το ζήτημα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει με την Τουρκία τον δρόμο του διαλόγου. Ενας διάλογος ο οποίος έχει συγκεκριμένους όρους».
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν πρόκειται υπογράψουμε κανένα συνυποσχετικό πέραν της μίας διαφοράς, της μοναδικής διαφοράς. Δεν ξέρω, αν θα το δούμε στο προσεχές διάστημα. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που λέμε “αύριο το πρωί”. Είναι στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης. Μένει να δούμε πώς θα το χειριστεί η άλλη πλευρά. Επιμένουμε, όμως, ότι εμείς θα συνομιλήσουμε μόνο, θα πάμε μόνο για τη μία διαφορά, χωρίς καμία, μα καμία, υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας και σε κόκκινες γραμμές».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
ΤΑ 5 ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση-βίντεο που έκανε αναφέρθηκε στην κατάθεση του Προϋπολογισμού τονίζοντας πέντε πράγματα:
1. Κάνει καλό στην τσέπη μας καθώς περιέχει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Ετσι κλείνουμε την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.
2. Νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος, διότι το μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.
3. Κάνει πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική την οικονομία μας διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση εισαγωγών.
4. Κλείνει το επενδυτικό κενό καθώς συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία.
5. Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, σε μια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είτε βρίσκονται σε ύφεση είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».