Για σφυρηλατημένες σχέσεις και διμερή συμπόρευση που απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με τη Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2019, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελιγράδι κατά την κοινή συνέντευξη με τον Αλεξάνταρ Βούσιτς.
Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος, στεκόμαστε δίπλα σας, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και πιστεύω ότι πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία προς όφελος της ευρωπαϊκής προοπτικής».
«Προσβλέπουμε εντός του έτους στη σύγκλιση του τέταρτου συμβουλίου συνεργασίας με το βλέμμα στραμμένο σε μέλλον ειρήνης και κοινωνικής ευημερίας. Επαναβεβαιώνεται η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι επισκέπτομαι το Βελιγράδι συνοδευόμενος από 4 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω επενδυτικές σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι η διασύνδεση στην ενέργεια και τις μεταφορές είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και το στρατηγικής σημασίας έργο από τον Πειραιά στη Βουδαπέστη», είπε ο πρωθυπουργός .
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Η πατρίδα μου διαχρονικά ενθαρρύνει έμπρακτα την περιφερειακή διασυνδεσιμότητα για πολίτες και αγαθά κι αυτός είναι σημαντικός δρόμος που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από νότο – βορρά και αντίστροφα, μέσω Ρεβυθούσας, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία διαθέτει μεγάλες αποθήκες.
Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία αφού παράγουμε το 50% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλουμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής και να βοηθήσουμε τη Σερβία στην πράσινη μετάβαση της, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Αλεξάνταρ Βούσιτς είπε, μεταξύ άλλων:
H Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη που μάς παρέχει.
Καλωσορίζουμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μας παρέχουν βοήθεια. Εχουμε χρήματα αλλά δεν έχουμε αρκετές εταιρείες για τις απαραίτητες ενέργειες Γι αυτό έχω ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό επέκταση των ελληνικών επχιειρήσεων., είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Η Σερβία είναι μικρή οικονομία αλλά η ισχυρότερη στα δυτικά Βαλκάνια και καλύπτουμε το 65% του ΑΕΠ στην περιοχή, είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος επίσης στα ενεργειακά θέματα αλλά και στη συνεργασία στην τουριστική διασύνδεση των δύο χωρών.