Ειλημμένη απόφαση
Οσοι γνωρίζουν τον Κώστα Καραμανλή και τους είχε δοθεί η ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, ήξεραν ότι την απόφαση δεν την πήρε εκείνη την ημέρα. Ούτε καν την προηγουμένη που είχε συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε ληφθεί μήνες πριν. Πολύ πιο πριν και από τα όσα ακολούθησαν μετά την παρέμβασή του στα Ανώγεια για το θέμα των υποκλοπών, που είχαν προκαλέσει, έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας, αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή.
Το ότι έπεσαν στη συνέχεια οι τόνοι, έδωσε την αφορμή σε κάποιους να πιστέψουν ότι ο Καραμανλής μπορεί να είχε αλλάξει γνώμη και δεν θα προχωρούσε σε αυτές τις εκλογές στην υλοποίηση της απόφασής του.
Αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός στους συνομιλητές του δεν έλεγε την τελική του απόφαση. Ακόμη και κάποιους που είχαν την «άνεση» να του πουν μια κουβέντα παραπάνω και να τον… πιέσουν συναισθηματικά να μη φύγει, εκείνος τους άκουγε χωρίς να μιλά.
Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα τον ήθελαν υποψήφιο έστω και με ημερομηνία λήξης την επομένη της δεύτερης κάλπης. Ο Κώστας Καραμανλής άκουγε, διάβαζε, αλλά δεν άλλαζε τη γνώμη του.
Το ερώτημα είναι, και τώρα τι; Τι θα κάνει ο Καραμανλής; Ο ίδιος λέει ότι έχει πράγματα να κάνει. Απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το ότι ο Καραμανλής δεν θα είναι βουλευτής, ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια, δεν σημαίνει ότι αποσύρεται από αυτό που λέμε πολιτική.
Κώστας Καραμανλής: Νέος ρόλος
Η «κομματική του έξοδος» σηματοδοτεί κάτι που από καιρό μεθοδικά υλοποιούσε. Αυτό της εθνικής παρέμβασης. Ρόλος που ταιριάζει σε αυτό που ως φιλοσοφία έχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κλείνοντας την πόρτα στη Βουλή, θα ανοίξει την πόρτα για να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι κάτι που, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, αν ήθελε, θα το είχε κάνει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μπορεί να εκφράζει μια φωνή που θα λειτουργεί ως η «αλογόμυγα» του Σωκράτη, μπροστά στα διλήμματα που ενδέχεται να βρεθεί η χώρα.
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
Σε ό,τι αφορά τις παραταξιακές του «υποχρεώσεις», ο Κώστας Καραμανλής σχεδιάζει αυτό που συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να μιλήσει σε κομματική συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ετσι και αλλιώς και ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη, στον χαιρετισμό του, να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και ως πρωθυπουργό. Τα κομματικά στελέχη, αλλά και τους απλούς πολίτες. Θα είναι μια εκδήλωση που τοποθετείται λίγο μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής θα είναι παρών και στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση-ομιλία που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει πράξη και τα όσα είπε στη δήλωσή του: «Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Ελληνες πολίτες».
Ανοικτή η πόρτα στο γραφείο του
Ο Κώστας Καραμανλής θα διατηρήσει ανοικτό το γραφείο του στην Παναγή Κυριακού. Θα συνεχίσει να βλέπει στελέχη της παράταξης και στην καθημερινότητά του. Παράλληλα στους σχεδιασμούς του είναι να επιλέγει τρία βασικά ζητήματα τον χρόνο, ώστε να κάνει τις παρεμβάσεις του όποτε κρίνει ότι απαιτείται και κυρίως σε εθνικά θέματα.
Το βέβαιο είναι ότι και λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα βάλει τις… παντόφλες του. Ετσι και αλλιώς μπροστά υπάρχουν πολιτικά γεγονότα. Οι εκλογές σε λίγες εβδομάδες από σήμερα είναι ένα από αυτά. Το πλαίσιο που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ενεργειακό, η ΑΟΖ, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει μετά την εισβολή της Ρωσίας είναι μερικά από αυτά.
Για αυτό και λέμε ότι ο Καραμανλής δεν αποστρατεύτηκε. Παραμένει… παρά πόδα. Oχι για μια θέση εξουσίας, αλλά για να κρούει τον κώδωνα όταν πρέπει και εκεί που πρέπει…
Ειδήσεις σήμερα
Μάτι: 10 μαρτυρίες από μια τραγωδία που «καίει» τους ζωντανούς
Σύνταξη με διαγραφές οφειλών για επαγγελματικές και αγρότες
Εκλογές 2023: Η στρατηγική του Μαξίμου για τις κάλπες