- Η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά πάνω από το 6% το οποίο θεωρείται μη αναστρέψιμο.
- Η αριθμοί καθιστούν απίθανο τον σχηματισμό «κυβέρνησης των ηττημένων».
- Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές είναι απολύτως εφικτή.
Κανένας εφησυχασμός
Αυτό το συμπαγές υπόβαθρο επιτρέπει στο Μ. Μαξίμου να μην μπαίνει στη λασπομαχία που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αναδεικνύει την κρισιμότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών της απλής αναλογικής, τα οποία θα είναι και το εφαλτήριο για τις δεύτερες εκλογές. Το σημαντικότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ., είναι να μην επικρατήσει εφησυχασμός για τη «δεδομένη νίκη» και χαλαρότητα στην ψήφο. Ενδεχόμενες τέτοιες τάσεις, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μ. Μαξίμου, μπορεί να οδηγήσουν σε αποχή (με «μήνυμα» ή χωρίς μήνυμα) από τις πρώτες εκλογές ή σε χαλαρότερη ψήφο προς τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται κυρίως στα δεξιά της Ν.Δ. Τα ραντάρ του Μ. Μαξίμου έχουν εντοπίσει την ανεπίσημη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως μέσω φιλικών του ΜΜΕ- να ερμηνεύσουν την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την κοινοβουλευτική δράση ως «κάλεσμα για αποχή των καραμανλικών». Ομως, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της Ηρώδου του Αττικού και της Παναγή Κυριακού είναι ανέφελο. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το παρών σε προεκλογική εκδήλωση της Ν.Δ. που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έτσι και το σήμα της συστράτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης εκτός από τη Δ. Αθήνα και τον Εβρο να διαλέξει ως τρίτη εκλογική περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος την Α’ Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος
Οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι όλο και μειώνονται παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, είναι ο βασικός στόχος της Ν.Δ. Μάλιστα τελευταία ευρήματα μετρήσεων καταγράφουν μια τάση μετακίνησης αναποφάσιστων οι οποίοι το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, απευθείας προς τη Ν.Δ. Αυτό μπορεί εν μέρει να είναι αποτέλεσμα της αίσθησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της προοπτικής που δίνει για την επόμενη τετραετία. Θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι αναποφάσιστοι θα ενισχύσουν τον δικομματισμό, αλλά εκλογική αξία έχει ποιο κόμμα θα ενισχύσουν αναλογικά περισσότερο.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία θα είναι έτοιμο εντός της προσεχούς εβδομάδας, με σταθερούς άξονες την αύξηση των μισθών, την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στέγη των νέων και την ανάπτυξη. Στις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την άμεση -πριν από τις εκλογές- εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των εισφορών, την κοινωνική κατοικία και την επέκταση του φράχτη στον Εβρο. Αρκετοί αναμένουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου θα γίνει και η ανακοίνωση για την προκήρυξη των εκλογών. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει με επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με διάγγελμά του. Το σίγουρο είναι ότι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα γίνει -όπως έχει γράψει προ 4 εβδομάδων ο «Ελεύθερος Τύπος»- περί τη 10η Μαρτίου. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το 10% των ψηφοδελτίων που απομένει, χωρίς όπως λένε οι πληροφορίες, «εκπλήξεις». Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα της Σ. Νικολάου, θέμα το οποίο θα λήξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι όποιες εκπλήξεις υπάρξουν θα υπάρξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σε δεύτερο χρόνο.
Εκλογές 2023: Στο τραπέζι το debate
Οπως άφησε να εννοηθεί και ο Γ. Οικονόμου ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να γίνει debate μεταξύ Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα, προκειμένου να πέσει και το τελευταίο «ακλόνητο επιχείρημα» του «άχαστου». Οι κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις έχουν αποδείξει ότι αυτός που κανονικά θα έπρεπε να ανησυχεί από ένα debate είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. O οποίος ως γνωστόν την τελευταία φορά στη Βουλή, απαντώντας στις συγκεκριμένες ερωτήσεις του πρωθυπουργού για το κόστος κάποιων από τις εξαγγελίες του, εκφώνησε το αποστομωτικό, «καλά, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα;»…
Σενάρια φαντασίας και… απελπισίας από ΣΥΡΙΖΑ
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου (η οποία ασχέτως τι λέει προς τα έξω, βλέπει αντίστοιχες δημοσκοπήσεις) είναι το «σενάριο της απελπισίας» που διακινεί, μέσω γνωστών διαύλων. Τι λέει αυτό σενάριο, το οποίο προεξοφλεί και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία συγκρότησης «κυβέρνησης των ηττημένων»; Λέει ότι αν στις δεύτερες εκλογές δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή και θα πάει για τρίτες εκλογές. Πριν πάρει την εντολή ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Α. Τσίπρας θα κάνει χρήση της δικής του εντολής και θα προτείνει «οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή». Πρόκειται περί πολιτικά φαιδρού σεναρίου, το οποίο όμως είναι αποκαλυπτικό του κλίματος που επικρατεί στις μυστικές συσκέψεις του Α. Τσίπρα με τους πολύ στενούς συνεργάτες του.
Εκτός των πολλών άλλων, αυτό το σενάριο είναι υποτιμητικό -πέραν του Κ. Καραμανλή- και για τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να κάνει «οικουμενική κυβέρνηση» με τη «χούντα Μητσοτάκη» και με την προσωποποίηση της «εκτροπής». Και ασφαλώς πάσχει δομικά. Γιατί «οικουμενική κυβέρνηση» σε μια περίοδο που η χώρα έχει σταθερότητα, βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, έχει κάνει ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, έχει πανίσχυρες συμμαχίες και ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο;