«Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν κι εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι» ανέφερε.
Επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που κατά βάση κινδυνεύουν από τη νόσηση. «Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες», είπε και υπογράμμισε πως: «Μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορονοϊό».
Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία, 15 ημέρες πριν αυτά κλείσουν και γιατί το μέτρο διατηρείται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είπε: «Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν ότι πλέον, από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια διαδικασία πλήρους κατάργησης της μάσκας από 1η Ιουνίου σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να ήταν αρκετά πιεστικό, όταν (απελευθερώνονται) όλοι ο χώροι, ακόμα και με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Κρίθηκε ότι και για τα σχολεία θα ήταν ένα δογματικό μέτρο να παρέμενε και γι’ αυτόν το λόγο το έχουμε διατηρήσει για τις εξετάσεις, όχι για λόγους επιδημιολογικής πίεσης, αλλά επειδή οι εξετάσεις, ειδικά οι Πανελλήνιες, συνδυάζονται με μια μοναδική στιγμή του ατόμου που πάει να δώσει εξετάσεις, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του. Από επιδημιολογική άποψη, ακόμη και οι εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς της χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος. Ως πολιτική ηγεσία ήταν από το θέματα που μας προβλημάτισαν πάρα πολύ», παραδέχτηκε.
Τέλος σε ερώτηση αν είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού τόνισε πως «Δεν φαίνεται τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες να έχει κάποια δυναμική η πανδημία, αυτό όμως δεν δημιουργεί εφησυχασμό, διότι όλοι οι ειδικοί αναφέρουν την ανησυχία ότι από τον Σεπτέμβρη, τους φθινοπωρινούς μήνες, θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας. Δηλαδή, θα υπάρξει μία φυσιολογική άνοδος, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας
Ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός στο λιμάνι του Πειραιά: 5χρονη βρέθηκε λιπόθυμη – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων