Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση πάρει τις τελικές αποφάσεις της, μπορεί πριν από τις εκλογές -έχουν σχεδόν «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου- να υπάρχει συμφωνία και ίσως να έχουν επιστρέψει κάποια Γλυπτά.
Δύο απόψεις
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια υποστηρίζει ότι εφόσον δεν παραβιάζονται οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» για το καθεστώς «δανεισμού» και εξασφαλίζεται η μακρόχρονη παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, «να κάνουμε εκλογές με τα Μάρμαρα».
Η άλλη άποψη προτιμά μια λύση μετά τις εκλογές, εκφράζοντας επιφυλάξεις αφενός για την απόλυτη σαφήνεια του καθεστώτος της παράλληλης έκθεσης των Γλυπτών και στις δύο χώρες και αφετέρου για τη δεδομένη κριτική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί «προεκλογικής κίνησης εντυπωσιασμού».
Οι πρόσφατες δηλώσει του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζ. Οσμπορν, με τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η σχετική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση θα ευοδωθεί», παρακάμπτοντας τα εμπόδια που υπάρχουν και καταλήγοντας σε μια «συμφωνία win-win», δηλαδή αμοιβαία συμφέρουσα, επιβεβαιώνουν τις διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Νίκος Δένδιας: Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας σήμερα στην Ακρόπολη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Οσοι υποστηρίζουν την επίσπευση της συμφωνίας εκτιμούν ότι η κριτική για «προεκλογική κίνηση» θα πέσει στο κενό, το οποίο θα δημιουργήσει η ικανοποίηση της κοινής γνώμης και θα εκπέσει στο επίπεδο της γκρίνιας και της μιζέριας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναμένεται να πάρουν την οριστική απόφαση.
Ομως πέραν της ιστορικής συμφωνίας που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η εκλογική μηχανή της Ν.Δ. δουλεύει στο κόκκινο.
Πρόγραμμα, ψηφοδέλτια
Εως το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πλήρες πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Ενώ έτοιμα είναι και τα ψηφοδέλτια κατά 90%. Εκκρεμούν η οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, την οποία θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, και μερικές θέσεις σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Η ανανέωση μέσα από τη συνέχεια, η διεύρυνση προς το Κέντρο, ο αποκλεισμός «νέων Πάτσηδων» και η έντονη παρουσία γυναικών (ίσως και άνω του 40% που είναι η ποσόστωση) είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά χαρακτηριστικά των γαλάζιων ψηφοδελτίων, που καταρτίζονται με ευθύνη των Γ. Μπρατάκου, Π. Μαρινάκη και Θ. Νέζη. Στο 10% των ψηφοδελτίων που απομένει, υπάρχει χώρος για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές, οι οποίες έχουν εικόνα των τελευταίων πινελιών που μπαίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το προφίλ της «Ν.Δ. της δεύτερης τετραετίας».
«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το εκλογικό δίλημμα
Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να πάει στις εκλογές με το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, που είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Σύγκριση πεπραγμένων-σύγκριση και αξιολόγηση προτάσεων για το αύριο της χώρας. Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο γι’ αυτό και εναλλάσσει πολιτικές συμπεριφορές σαν να ήταν πουκάμισα. Από το «πεζοδρόμιο» στη θεσμικότητα κι αμέσως μετά στην ανυπόστατη παροχολογία και τη θεσμική τοξικότητα.
Αιτία αυτού του πολιτικού βέρτιγκο είναι η έντονη ανησυχία που υπάρχει στο επιτελείο του Α. Τσίπρα λόγω των δημοσκοπήσεων που βλέπουν και δεν είναι αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Α. Τσίπρας έχει απολέσει οριστικά την αξιοπιστία του κι αυτό καταγράφεται. Τραβώντας στα άκρα την καρικατούρα του «ανένδοτου», βρίσκεται όλο και πιο μακριά από την κοινή λογική και το θεσμικό κέντρο. Π.χ. η μη ψήφιση των θετικών μέτρων για τα ΑΜΕΑ είναι το τελευταίο αλλά όχι το έσχατο παράδειγμα.