«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας» κ.λπ. αναγκάστηκε να απαντήσει άρον άρον ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας άδοξα το σχέδιο πυροδότησης του προεκλογικού κλίματος, με ριπές αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος!
Δηλαδή, άλλη μία… κωλοτούμπα, παρά το γεγονός πως όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου το προηγούμενο διάστημα «έσπερνε» τον σπόρο της αμφισβήτησης των εκλογών με παρεμβάσεις που μιλούσαν ξεκάθαρα για δήθεν «νοθεία που ετοιμάζει η Ν.Δ.», δήθεν «προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος κ.λπ.
Παρασκήνιο
Το τι προηγήθηκε, όμως, της ανακοίνωσης αυτής του πρωινού της Παρασκευής είναι πολύ ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή αποκαλύπτει και το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών. Κλίμα που επιβεβαιώνει μία άλλη ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, όταν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ήδη διαχείριση της ήττας του.
Το παρασκήνιο ξεκινά από εκείνη την έκτακτη σύσκεψη της κλειστής ομάδας των συνεργατών του κ. Τσίπρα που μετέχουν στο ολιγομελές Εκτελεστικό Γραφείο. Τη σύσκεψη όπου ελήφθη και η απόφαση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και μετά αποχή από τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας έψαχνε τρόπους για να ρίξει «βόμβες» που θα άλλαζαν το πολιτικό κλίμα, καθώς η υπόθεση των υποκλοπών απασχολούσε με πολλή ένταση λίγους πολίτες και δεν εξελισσόταν σε καταλύτη έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, όπως η Κουμουνδούρου σχεδίαζε.
Στη σύσκεψη εκείνη -χωρίς τους… ενοχλητικούς της «Ομπρέλας» και τους «53+» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία αλλά όχι στο Εκτελεστικό Γραφείο- «έπεσε» από τον κ. Τσίπρα η ιδέα-πρόταση της… αντισυστημικής ομάδας των στενών συνεργατών του (Καρτερός, Πολάκης, Παππάς, Κρέτσος κ.ά.) το παρακάτω βήμα της διαχείρισης της υπόθεσης των υποκλοπών να είναι αναβάθμισή της σε δημιουργία κλίματος απειλής κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με παραλληλισμούς με τον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου κ.λπ. «Μπορούμε να το πυροδοτήσουμε, αλλά δεν πρέπει να το χρεωθούμε», ειπώθηκε σε εκείνη τη σύσκεψη από κάποιες εκ των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτήν (σ.σ.: μετείχαν οι Ολγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Η απόφαση όμως ελήφθη. Οπως εξηγήθηκε μετά σε στελέχη που ρωτούσαν να μάθουν «ποιος είναι ο σκοπός», «πού το πάμε» κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έφτανε μεν μέχρι το τέλος, αλλά θα προσπαθούσε να μεταφέρει το κέντρο βάρους της προεκλογικής συζήτησης από τα θέματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλεονέκτημα (οικονομία, εθνικά, ανάπτυξη, διαχείριση κρίσεων κ.λπ.), στα θέματα προστασίας της Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. για να επικρατήσει προεκλογικά η σύγκρουση που θέλει ο κ. Τσίπρας και όχι η σύγκριση που θέλει ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρουν αυτό το παρασκήνιο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, οι δεύτερες σκέψεις είχαν ήδη καταλάβει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Ενας Τσίπρας «ταύρος σε υαλοπωλείο» και εκτός πολιτικού πλαισίου μπορεί να ελκύει κάποιους πιτσιρικάδες, η υπόνοια για μη καθαρές εκλογές μπορεί να γίνει ένα άλλοθι έναντι της αμφισβήτησης που ενδεχομένως δεχθεί ο κ. Τσίπρας αν ξαναχάσει τις εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά χάνει από το Κέντρο και τους ψηφοφόρους που θέλουν να δουν τη χώρα τους να κάνει βήματα μπροστά και όχι πίσω.
Λαϊκισμός
Και όπως συνήθως γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντισυστημικός λαϊκισμός τύπου… Ορμπαν και Τραμπ αποφασίστηκε να ανακατευτεί με «θεσμικές κινήσεις», όπως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ή η συνάντηση Τσίπρα – Μπλίνκεν, για την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να την κλείσει και να μη μείνει εκτός κάδρου της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.