Ως τότε η κυβέρνηση αναμένεται να έχει στα χέρια της και τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία ώστε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ’ επέκταση τη στήριξη του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών από τον «Ντάνιελ».
Επιπλέον, η κυβέρνηση, η οποία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι… δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει σε επίπεδο οικονομικής στήριξης, επεξεργάζεται επιπλέον μέτρα για ένα βασικό αίτημα των αγροτών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα πρόσθετα μέτρα θα γίνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα τέλη του μήνα, πιθανότατα στις 29 Φεβρουαρίου.
Εκεί παράλληλα αναμένεται να παρουσιαστούν και τα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Επίσης, το Μαξίμου προχωρά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εντάσσοντας σε αυτές τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή (στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Το κείμενο του νομοσχεδίου (205 άρθρα!) έχει υποστεί αλλαγές μετά τη δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν 1.506 σχόλια, πολλά από τα οποία κρίθηκε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο πράττεται από την κυβέρνηση.
«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε δύο επιλογές: ή να μιλήσει με την κοινωνία ή να συμπεριφερθεί ως γραμματέας νεολαίας σε κεντροαριστερή παράταξη της δεκαετίας του 1980-90. Προφασίστηκε δικαιολογίες, η ρητορική του μας θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου προηγούμενων δεκαετιών. Σίγουρα είναι καλύτερα από τα συνθήματα του παρελθόντος», είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίνει 1 δισεκατομμύριο στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ανέφερε ότι όσα επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ασκεί στείρα αντιπολίτευση.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος, στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι λυπηρό για τον τόπο ότι δεν μπορεί να έχει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση».
«Δεν θα μπορούσα να μην πω τη φράση “ο καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”», σχολίασε πάντως ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Στην ατζέντα η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα
Στην Ντόχα του Κατάρ έφτασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια επίσκεψη εργασίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (Qatar News Agency). Τον Ελληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει υποδέχθηκαν κατά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Sultan bin Saad Al Muraikhi, ο πρέσβης του Κράτους του Κατάρ στην Ελλάδα, Ali bin Khalfan Al Mansouri, και ο πρέσβης της χώρας μας στο Κράτος του Κατάρ, Ιωάννης Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί. Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν επί τάπητος περιφερειακά ζητήματα και θέματα ασφαλείας, αλλά και η εύθραυστη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ, μετά τον Αύγουστο του 2022, κάτι που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη διατυπώσει κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές και αλλού.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν… μαχαίρια στον νέο εμφύλιο με αποκαλύψεις και πόλεμο τρόλ