Στις ευρωεκλογές του 2014, το ΚΙΕΦ είχε λάβει 42.792 ψήφους και πανελλαδικό ποσοστό 0,75%, πέντε χρόνια αργότερα είδε τις ψήφους να μειώνονται σε 40.211 και το ποσοστό στο 0,71% και φέτος η… κατρακύλα συνεχίστηκε, καθώς απέσπασε 28.470 ψήφους και ποσοστό 0,72%. Κοντολογίς, τη δεκαετία 2014-2024, το ΚΙΕΦ απώλεσε 14.322 ψήφους ή το 33% (!) της δύναμής του! Παρ’ όλα αυτά, τα γλέντια, οι χαρές και τα πανηγύρια σε Ροδόπη και Ξάνθη συνεχίστηκαν από τα μέλη του κόμματος για μέρες. Δημοσίως, όλοι εξέφραζαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους, χωρίς να παραλείπουν και τις εμπρηστικές δηλώσεις.
Πρόκληση
«Ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: “Είμαι Τούρκος”», ισχυρίστηκε προκλητικά η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιντέμ Ασάφογλου. Αλλωστε, αυτός ήταν ο σκοπός της. Να προκαλέσει και να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί όλη τη μειονότητα. Oμως, στις ιδιωτικές συναντήσεις υπάρχουν μεγάλη κατήφεια και προβληματισμός, κυρίως στο κομμάτι της προβληματικής -όπως αποδείχθηκε- επιρροής του τουρκικού προξενείου στη μειονότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Ξάνθης το ΚΙΕΦ κατέλαβε την πρώτη θέση με 27,1%, χάνοντας όμως 3.919 ψήφους σε σχέση με το 2019, όταν είχε έρθει και πάλι (οριακά) πρώτο με 25% (η διαφορά προκύπτει λόγω της αυξημένης αποχής). Ομως, στην πόλη της Ξάνθης, το ΚΙΕΦ κατετάγη στην… τέταρτη (!) θέση με 11%, πίσω από Ν.Δ. (24,4%), ΣΥΡΙΖΑ (13%) και Ελληνική Λύση (11,2%).
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σε σχέση με το 2019, το ΚΙΕΦ είδε στην πόλη της Ξάνθης τις δυνάμεις του να μειώνονται, καθώς τότε είχε καταλάβει την τρίτη θέση. Στη Ροδόπη, το ΚΙΕΦ κατέλαβε την πρώτη θέση με 36,1%, αλλά χάνοντας… 8.615 (!) ψήφους σε σχέση με το 2019, όταν είχε λάβει 38% (η διαφορά προκύπτει λόγω της αυξημένης αποχής). Και στις δύο ευρωεκλογές, το ΚΙΕΦ ήρθε δεύτερο (πίσω από τη Ν.Δ.) στην Κομοτηνή. Εχασε από το 2019… 2.000 ψήφους και μία ποσοστιαία μονάδα.
Χωρίς εκπλήξεις οι πρώτοι σε σταυρούς
Ενδιαφέρουσα είναι και η σταυροδοσία των υποψηφίων του κόμματος, καθώς έμεινε σχεδόν… απαράλλακτη στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές. Το 2019 πρώτος είχε έρθει ο γιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή με 6.891 σταυρούς, ενώ φέτος έκοψε και πάλι πρώτος το νήμα με… 58 σταυρούς λιγότερους, καθώς συγκέντρωσε 6.833. Στη δεύτερη θέση το 2019 ήταν ο Ραμαδάν Μόλλα Αλή με 5.466 σταυρούς, ο οποίος διατήρησε τη θέση του και φέτος αλλά με 4.607 σταυρούς.
Ο 45χρονος Χουσεΐν Μπαλτατζή είναι κολλητός φίλος του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ. Εχει σπουδάσει Ιατρική και είναι παντρεμένος με την Οζλέμ Οτουσμπίρ. Το προξενικό ζεύγος έκανε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με διανυκτέρευση στην οικία του Χουσεΐν Μπαλτατζή στην Ξάνθη, ενώ επανέλαβε τη διανυκτέρευση και την περίοδο της Αποκριάς. Ο Χουσεΐν Μπαλτατζή διακρίνεται για την υπέρμετρη φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την πολιτική. Με τις «πλάτες» του προξενείου αναζητεί το κόμμα που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τον Ραμαδάν Μόλλα Αλή, έγινε φέτος γνωστός όταν την ημέρα των εκλογών συνελήφθη, διότι κατείχε και ετοιμαζόταν να μοιράσει σε μουσουλμάνους 300 σταυρωμένα (στο όνομά του!) ψηφοδέλτια του κόμματος. Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να… βοηθήσει τους ανήμπορους και αγράμματους συμπολίτες του. Στις 19.00 της 9ης Ιουνίου αφέθηκε ελεύθερος, στις 20.30 πανηγύριζε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και την επόμενη μέρα πέρασε την πόρτα του εισαγγελέα.
Ειδήσεις σήμερα
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την πληγωμένη Καρδίτσα!
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας
Τραγωδία στην Κέρκυρα: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος τουρίστας