Το γεγονός ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς έπεσε μέσα σε λίγες ημέρες στο κενό οφείλεται στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει τη διαφωνία τους στη στήριξη Ράμμου.
Η αδυναμία να επιτευχθεί συσπείρωση στη στήριξη Ράμμου ή η αστοχία της πρότασης της Νέας Αριστεράς λίγο ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και ακόμα λιγότερο έχει αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό.
Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνεται στην ισχυρή αίσθηση που δημιούργησε η αποτυχία της Νέας Αριστεράς στην κοινή γνώμη ότι η δυνητική συμμαχία των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Και σε αυτό έπαιξαν ρόλο κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσωπα όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, που από την αρχή πολέμησαν την πρόταση Χαρίτση.
Εξαρχής ήταν γνωστό ότι η υποψηφιότητα Ράμμου δεν είχε καμία πιθανότητα να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή έναντι οποιασδήποτε επιλογής από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Αριστερά πρότεινε Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας σκεπτόμενη «κουτοπόνηρα».
Αν υπήρχε ανταπόκριση, τότε στα μάτια της κοινής γνώμης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα έβαζαν βάσεις για μελλοντική ευρύτερη πολιτική συμφωνία.
Αν δεν υπήρχε ανταπόκριση, όπως και έγινε, η Νέα Αριστερά θα ποντάριζε στην έκθεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο προοδευτικό ακροατήριο, διότι θα ήταν αυτά τα κόμματα που θα έδειχναν ότι δεν επιθυμούν την κεντροαριστερή συνεργασία.
Επί της ουσίας, ήταν μία πρόταση εξαρχής καταδικασμένη.
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Πρώτον, επειδή δεν μπορεί η αντιπολίτευση να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην πάει σε στενά κομματική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να προτείνει μια έντονα και αναμφισβήτητα αντικυβερνητική επιλογή όπως ο κ. Ράμμος.
Δεύτερον, επειδή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφενός δεν θα δέχονταν ποτέ να συρθούν πίσω από μία πρόταση της Νέας Αριστεράς, χάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, και αφετέρου δεν θα εγκλωβίζονταν τόσο νωρίς, τουλάχιστον δυόμισι χρόνια πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, σε μία επιλογή συμμαχίας με κόμματα που σήμερα ανταγωνίζονται να κερδίσουν την κεντροαριστερή ψήφο.
Σύμφωνα με τον κ. Ράμμο, ο οποίος χθες προέβη σε δήλωση με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «επικράτησαν εν τέλει οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις». Μήπως, όμως, ο ίδιος όταν αποδέχθηκε την πρόταση Χαρίτση δεν γνώριζε τι θα γινόταν;
ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας δεν έχασαν καθόλου χρόνο, είπαν το «όχι» άμεσα, έχοντας άλλες πολιτικές προτεραιότητες και διαβάζοντας εγκαίρως και σωστά το τι επρόκειτο να συμβεί.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είπαν ένα τυπικό «μάλλον όχι» και ουσιαστικό «όχι», που απογοήτευσε και τη Νέα Αριστερά και τον κ. Ράμμο. Στηλίτευσαν τη Νέα Αριστερά για το timing της πρωτοβουλίας της (σ.σ.: λίγες ημέρες πριν από τη μάχη του Προϋπολογισμού) και αναφέρθηκαν σχεδόν από κοινού σε «πρόωρη συζήτηση», απαντώντας έτσι και στην προσπάθεια αιφνιδιασμού τους από τον κ. Χαρίτση και τη Νέα Αριστερά.
Ο Φάμελλος, αρχικά, δεν ήταν αντίθετος
Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Φάμελλος δεν ήταν αντίθετος, τουλάχιστον από την αρχή. Κατάλαβε, όμως, ότι δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, βλέποντας τη σιωπή Πολάκη και την πρόταση Παππά για υποψηφιότητα «από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη».
Στο ΠΑΣΟΚ, από την αρχή, η στάση ήταν αρνητική, καθώς η υποψηφιότητα Ράμμου δεν είχε υποστηρικτές – τουλάχιστον γνωστούς- ούτε ανάμεσα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τότε, το δήθεν αξιακό πλεονέκτημα της υποψηφιότητας Ράμμου χάθηκε σε χρόνο dt και όπως είπε χθες και ο ίδιος ο κ. Ράμμος «επλήγη καίρια η όποια δυναμική θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει η πρόταση στην κοινωνία, που πρέπει να είναι ο τελικός αποδέκτης τέτοιων θεσμικών συμβολισμών». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ άλλωστε, λίγο πριν από τη δημόσια ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αλέξη Χαρίτση για την πρόθεσή του να απορρίψει την πρόταση της Νέας Αριστεράς και σύμφωνα με πηγές κοντά στο περιβάλλον του Χρήστου Ράμμου, αλλά και στη Νέα Αριστερά, ο έμπειρος δικαστικός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του νεοπαγούς κόμματος της Αριστεράς για την πρότασή του, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.