«Η στάση του κυρίου Όλαφ Σολτς είναι λάθος επί της αρχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σωστά δεν έχει θέσει το ζήτημα ως ένα διμερές ζήτημα Ελλάδος – Αλβανίας. Αυτό που λέμε δεν είναι ότι εκεί η Ελλάδα αντιδρά γιατί ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου είναι κατά τη γνώμη μας αδίκως στη φυλακή. Αυτό που θέτει η Ελλάδα είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι δικονομικοί κανόνες που έχει δεσμευτεί η Αλβανία να τηρεί για να γίνει μέλος της Ένωσης» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ της Αλβανίας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Όπως σημείωσε η Γερμανία παραδοσιακά έχει συμφέροντα στα Βαλκάνια ενώ τόνισε πως «έρχεται να συγκρουστεί με την απόφαση της Ελλάδας να μην επιτρέψει τη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, ωσότου η Αλβανία τηρήσει τις δεσμεύσεις «να γίνει ένα κανονικό κράτος δικαίου, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες».
«Δεν μπορεί η Γερμανία να επιβάλει τη γνώμη της σε κανέναν και το ξέρει πάρα πολύ καλά»
«Νομίζω έχει ξεκαθαρίσει η Ελλάδα ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα Μπελέρη, δεν πρόκειται να προχωρήσει την ενταξιακή της πορεία. Τελεία. Η Αλβανία οφείλει να αποδείξει ότι όταν λέει ότι θέλει να γίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου το εννοεί» συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να προκαλέσει «ρήγματα» στις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η Γερμανία μπορεί να αντιδρά και πως κάθε χώρα έχει τη γνώμη της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία.
«Δεν μπορεί η Γερμανία να επιβάλει τη γνώμη της σε κανέναν και το ξέρει πάρα πολύ καλά. Άλλωστε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής οι ελληνικές ανησυχίες έχουν όλες αποτυπωθεί και έχει υπογράψει και η Γερμανία» επισήμανε.
«Το μακροπρόθεσμό μας συμφέρον είναι τα Βαλκάνια να ενωθούν υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Ερωτηθείς κατά πόσο του προκαλεί εντύπωση που μεταξύ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της Χειμάρρας, ο Έντι Ράμα φαίνεται να επιλέγει τη δεύτερη προς το παρόν, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί για έναν ηγέτη που έχει συνηθίσει να διοικεί μια χώρα με έναν άλφα τρόπο, το να τη βάλει στην Ευρώπη στα αλήθεια σημαίνει ότι θα χάσει πάρα πολλές από τις εξουσίες που έχει. Ο κύριος Ράμα μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Αλβανία και πιθανόν και να μπορεί να κάνει ότι θέλει. Εγώ να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά και η Ελλάδα είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς θέλουμε να μπουν τα Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραδοσιακή πολιτική της Ελλάδας είναι οι χώρες των Βαλκανίων να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα βοήθησε όλες τις άλλες χώρες που σήμερα είναι μέλη της Ένωσης να γίνουν μέλη της Ένωσης.
Η Ελλάδα τις οδήγησε στην Ένωση. Το μακροπρόθεσμό μας συμφέρον είναι τα Βαλκάνια να ενωθούν υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όμως το να μπουν στην Ένωση δεν είναι ένα κενό γράμμα. Το να μπούνε σημαίνει να συμμερίζονται κοινές αξίες και κοινό τρόπο λειτουργίας. Ο κύριος Ράμα θα πρέπει να πάρει την απόφαση ότι δεν θα κάνει πια στην Αλβανία ό,τι θέλει, αλλά ό,τι λένε οι νόμοι».
Σχετικά με την αδιάλλακτη στάση που φαίνεται να κρατά ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «καμιά φορά οι ηγέτες συνηθίζουν να λένε πράγματα και μετά να τα αλλάζουν. Θυμίζω ο κ. Ερντογάν που έλεγε Μητσοτάκης γιοκ και τελικά δεν δίστασε μια χαρά να χειροκροτεί τον Μητσοτάκη. Εγώ έχω μάθει στην πολιτική να μην δίνω μεγάλη σημασία στο τι λένε, όταν καταλάβει κάποιος τις συνέπειες των επιλογών του, καμιά φορά λογικεύεται. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη. Τελεία».