«Θα αναφέρω το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι αυτά τα φαινόμενα δεν γίνονται ξαφνικά. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Υπήρχαν πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις του Daniel σε όλο το οικοσύστημα εδώ στον Παγασητικό. και η ερώτηση είναι γιατί δεν υπήρχε επιτήρηση; Γιατί δεν υπήρχε διοικητική εποπτεία; Πού χάθηκε αυτή η μπάλα;
Είναι ένα κλασικό παράδειγμα, πολύ λυπηρό παράδειγμα και για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που το περιβάλλον και η κλιματική προσαρμογή αποτελεί κομβικό, ταυτοτικό ζήτημα, το να βλέπεις μια τέτοια τεράστια οικολογική καταστροφή, σε επηρεάζει πάρα πολύ βαθιά και ψυχολογικά και πολιτικά. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, εδώ πέρα στον τόπο που έχει βασανιστεί τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο και απ’ ότι φαίνεται δυστυχώς ερημώνει η Θεσσαλία και ο Βόλος σιγά σιγά.
Η ερώτηση είναι γιατί υπήρχε αυτό το μπάχαλο μεταξύ ενός υπουργείου Περιβάλλοντος που σιωπά, ενός ΟΦΥΠΕΚΑ που υποτίθεται ότι είχε την αρμοδιότητα από τον, από τον φορέα της Κάρλας, από έναν ΟΔΥΘ Α.Ε., ο οποίος ακόμα δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο και από την Περιφέρεια, η οποία αναγκάστηκε να παρέμβει στο τέλος. Άλλες λύσεις, άλλες προειδοποιήσεις δεν υπήρχαν;
Αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που φέρνουν στο προσκήνιο την σημασία της ευθύνης. Υπάρχει η διοικητική ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Άρα λοιπόν, αναμένουμε πέρα από τις λύσεις για αποκατάσταση και αποζημιώσεις στην τοπική κοινωνία, όχι ασπιρίνες, αλλά πραγματικές λύσεις, αναμένουμε επιτέλους να δούμε από την κυβέρνηση αποπομπή όσων ευθύνονται για αυτήν εδώ την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει ευθύνη. Υπάρχει αρμοδιότητα, εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μπάχαλο το επιτελικό κράτος και δεν ξέρει πού είναι, ας αποπέμψει όσους έχουν συναρμοδιότητα. Απλά τα πράγματα.
Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτή την κατάσταση, πραγματικά σε πληγώνει ως Έλληνα πολίτη, όχι μόνο τους τοπικούς κατοίκους. Εμένα με πληγώνει ως Έλληνα να βλέπω τη χώρα μου στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, για μια τέτοια οικολογική καταστροφή που σου λέει ο άλλος: Μα καλά, η Ελλάδα δεν έχει στοιχειώδη υποδομή; Αυτή είναι η Ελλάδα. Τελεία. Μηδέν. Λυπάμαι πολύ».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Στη συνέχει ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το σχέδιο που θα παρουσιάσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός: «Το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, που θα έχει σαν έργο-κορωνίδα τη δημιουργία φραγμάτων-διωρυγών στη Γυρτόνη που θα φέρουν ακόμη περισσότερο νερό στην Κάρλα από τον Πηνειό και που φοβούνται οι Βολιώτες ότι θα επιτείνει το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων και καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε με τα νεκρά ψάρια, το επόμενο διάστημα», ρώτησε ο δημοσιογράφος με τον κ. Κασσελάκη να απαντά:
«Η πρώτη μου αντίδραση είναι: Καλά, δεν υπάρχει πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια; Που ήταν; στον Ιανό δεν είχε έρθει στη Θεσσαλία; Δεν είχε πάλι υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ανακούφιση, ότι δεν θα επαναληφθεί; Πού βρίσκεται τόσα χρόνια;
Δεύτερον, είδα τον φάκελο που είχε η Περιφέρεια, με τον κ. Κουρέτα, την τελευταία φορά που επισκέφθηκα. Η πλήρης υποδομή που χρειάζεται η Θεσσαλία κοστίζει 500.000.000 ευρώ. Αυτές οι ζημιές εδώ πέρα χρεοκοπούν τη γενιά μου και τις μικρότερες γενιές και είναι ανήθικο αυτό να γίνεται στην Ελλάδα μας. Επιτέλους να γίνουν τα έργα. Να προτεραιοποιηθούν.
Εάν θέλει να βρει πόρους ο κύριος Μητσοτάκης ας κοιτάξει τις εταιρείες του ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες τις χρηματοδοτεί έμμεσα με τα ολιγοπώλια που επιτρέπει. Πόροι υπάρχουν. Το είδαμε και στα διυλιστήρια ξαφνικά που ξύπνησε, να βάλει έκτακτη εισφορά βάσει των προτάσεων που έλεγε «λεφτόδεντρα». Μια χαρά είναι στο να κατηγορεί στο να μπορεί να παίρνει χρήματα από εκεί που υπάρχει αισχροκέρδεια και να τα δίνει εκεί που πρέπει να υπάρχει υποδομή και πρόληψη δεν το κάνει και βρισκόμαστε εδώ, προ εκπλήξεως.
Αρα, επιτέλους να δοθούν μόνιμες λύσεις, εάν χρειαστεί να κοιτάξουμε και την εκροή προς το Αιγαίο μια και καλή και να τελειώνουμε και να μπορούμε επιτέλους να έχουμε μια Θεσσαλία η οποία να μην βλέπει τους κατοίκους της να ανησυχούν πως θα ξημερώσει ο καιρός».
Σε δεύτερη ερώτηση δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Κασσελάκη για τυχόν ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση στην περιοχή. «Ευθύνες στην προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας πριν την πενταετία αυτή, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε να υπάρχουν; Γιατί το θέμα με τον Παγασητικό δεν είναι τωρινό», ρώτησε η δημοσιογράφος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά αρνούμενος την ύπαρξη τέτοιων ευθυνών στην κυβέρνηση Τσίπρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκείνος ο οποίος κατήργησε τον φορέα της λίμνης. Επίσης, να θυμίσω ότι υπήρχε και σχέδιο μέχρι το 2021, το οποίο δεν έγινε για τις απορροές του ποταμού και αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει. Άρα λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε, εδώ οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε ένα μπερδεμένο συγκεντρωτικό σύστημα, αντί να αφήνει την Περιφέρεια να έχει την ευθύνη και την εποπτεία και τα κονδύλια όπως έπρεπε να έχει. Άρα όχι, δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες σε αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ όπου γενικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, όπως είχε παραδώσει και χωροταξικούς χάρτες. Άλλοι είναι οι οποίοι τα κατήργησαν και τα έκαναν ένα επιτελικό κράτος μπάχαλο».
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιές στην Αττική: Ξεκίνησαν οι πληρωμές πρώτης αρωγής – Καταβλήθηκαν σήμερα 543.000 ευρώ
Κουρέτας: Τελείωσε το μάζεμα των ψαριών – Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά
Τι αλλάζει στα ταξίδια με τα πλοία;
Μπελέρης μετά την αποφυλάκισή του: Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει!