«Από τον Αύγουστο και υπό τη διαρκή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου σας να κατασκευαστεί σταθμός μετρό στην περιοχή της πλατείας των Εξαρχείων», είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι έχουν στραφεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επισημαίνουν τις πλημμέλειες του έργου. Η βουλευτής είπε ότι η κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα αφήσει ανυπολόγιστο και μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διότι προβλέπεται η κοπή όλου του φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή, η οποία αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο χώρο πρασίνου. Προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή θα αλλοιωθεί, όχι μόνο αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά αλλά και πολιτισμικά.
«Η χωροθέτηση των σταθμών του Μετρό προκύπτει βάσει κριτηρίων και προϋποθέσεων που συνεξετάζονται για την επιλογή της βέλτιστης θέσης, η οποία και χρηματοδοτείται», είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι την περίοδο 2016-2017 έγινε προσπάθεια να ελεγχθούν και οι θέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Οδού Τοσίτσα. Όπως όμως ανέφερε, απεδείχθη ότι οι εναλλακτικές αυτές θέσεις που είχαν προταθεί, στην Οδό Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, είναι σημαντικά μικρότερες σε έκταση, σε σχέση με την πλατεία Εξαρχείων. Επίσης, κάθε άλλη θέση, πλην της πλατείας, είναι δυσχερής από άποψη κατασκευασιμότητας του σταθμού, λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χώρου για τις κατασκευαστικές εργασίες. «Συνεπώς, η πρόταση της μεταφοράς του σταθμού Εξαρχείων, από την πλατεία στην Οδό Τοσίτσα, τέθηκε για πρώτη φορά το 2016 και εξετάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποκλείστηκε τόσο για ουσιαστικούς και συγκοινωνιακούς, αλλά και κατασκευαστικούς λόγους», είπε ο κ. Καραγιάννης. Ο υφυπουργός επισήμανε εξάλλου ότι οι χώροι τους οποίους θα καταλαμβάνει ο σταθμός των Εξαρχείων, αποτελούν μόνο το 10% της πλατείας.
«Σκοπός σας είναι να καταστρέψετε την ιστορικότητα της πλατείας, η οποία είναι ένα σύμβολο κοινωνικών αγώνων, είναι συνδεδεμένη με την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, με το ότι εκεί συναθροίζονται φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κινήματα, συλλογικότητες ακηδεμόνευτες, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον», επέμεινε η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένα φυτώριο ιδεών και δεν σας αρέσει αυτό, γι’ αυτό θέλετε να κάνετε εκεί το Μετρό, το οποίο θα καταλάβει όλο τον δημόσιο χώρο και δεν θα αφήσει ίχνος πρασίνου».
«Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνεστε τη χωροθέτηση των σταθμών του Μετρό και αν οι σταθμοί του Μετρό αποτελούν εμπόδιο για το φυτώριο ιδεών. Κατά την άποψή μας, δεν αποτελούν κανένα εμπόδιο για κανένα φυτώριο ιδεών, το οποίο σε οποιονδήποτε σταθμό θα μπορεί να υπάρχει», απάντησε ο Γιώργος Καραγιάννης και πρόσθεσε: «Ξέρετε, οι σταθμοί του Μετρό δεν παίζουν αυτό τον ρόλο, να εμποδίζουν τις ιδέες. ‘Αλλοι παίζουν αυτό τον ρόλο, οι οποίοι προσπαθούν με αυτές τις αντιλήψεις που έχουν να μην είναι ελεύθεροι πολίτες, να πηγαίνουν σε όλες τις περιοχές της Αττικής και της Αθήνας. ‘Αλλοι το επιτρέπουν αυτό με τις συμπεριφορές τους και σίγουρα όχι εμείς». Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε πως «ό,τι δέντρα βγουν από την πλατεία τα ίδια θα επανατοποθετηθούν».
«Το μετρό σημαίνει «φως», σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει ότι οι οργανωμένες μειοψηφίες δεν θα κρατούν μια περιοχή και δεν θα τη μετατρέψουν σε γκέτο. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ούτε τα άβατα θα επιτρέψουμε, ούτε το «σκοτάδι». Αν κάποιοι άλλοι θέλουν να το υπηρετήσουν, ας το κάνουν. Όσο ο ελληνικός λαός μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε στην κυβέρνηση, εμείς θα πούμε «όλα στο φως». Όλες οι περιοχές θα πρέπει να αναπτυχθούν», είπε επίσης ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι με την κατασκευή του σταθμού θα αναδειχθεί και η ιστορικότητα της πλατείας Εξαρχείων.