Θέσεις
Ομως, την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει φανατικός σύμμαχος του Νετανιάχου και σταθερός υποστηρικτής των Κούρδων. Μια στάση που βρίσκεται σε μετωπική αντίθεση με τις επιδιώξεις και τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. Ισως είναι νωρίς να δει κανείς την τελική έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος όμως ατύπως φαίνεται να «παγώνει». Στον αέρα βρίσκεται και η διαρκώς μετατιθέμενη συνάντηση της Αγκυρας μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου.
Ωστόσο, υπάρχει πλήρης επίγνωση ότι το σύνολο της νέας πολιτικής Τραμπ, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει διαρκώς το μότο «αγαπώ την Ευρώπη αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πρόκειται για μια φράση που αποκαλύπτει τις πολιτικές προθέσεις του έναντι της Ε.Ε.:
1 Προσπάθεια αποδυνάμωσής της διά του «κατακερματισμού» της, συνομιλώντας μόνο με «φιλικές» ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι με τη θεσμική εκπροσώπησή της.
2 Στρίμωγμα της Ε.Ε. με την αύξηση της συμμετοχής της κάθε ευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ με το 5% του προϋπολογισμού της, αντί του 2% που ισχύει σήμερα (η Ελλάδα δαπανά το 3%).
3 Και το σημαντικότερο, την απειλή της επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Κυρίως στα αγροτικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα, που δημιουργούν έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Οι ενδεχόμενοι δασμοί στα αγροτικά προϊόντα είναι προφανές, ότι χτυπά ευθέως και την Ελλάδα, όπως έμμεσα αλλά σαφώς θα την επηρεάσουν οποιοιδήποτε αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Προετοιμασία
Η Ε.Ε. προς το παρόν παραμένει άφωνη, αλλά όχι άπραγη. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας οι «ευρωπαϊκές απαντήσεις» σε οποιοδήποτε σενάριο αμερικανικών μέτρων. Από αντίμετρα έως προσαρμογές που θα μειώνουν το κόστος της πολιτικής Τραμπ. Η Ελλάδα διά του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών έχει ενεργή συμμετοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου, κυρίαρχο θέμα θα είναι η ενιαία αμυντική πολιτική της Ε.Ε. Πρόκειται για μείζον ζήτημα, το οποίο έχουν αναδείξει οι Κ. Μητσοτάκης και Ντ. Τουσκ. Προφανώς έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, που θα χρηματοδοτείται από την ίδια της Ε.Ε.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Ελλάδα και στο κρίσιμο ευρωπαϊκό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς ακολουθεί ήδη την αυστηρότερη πολιτική, που θέλει να υιοθετήσει πλέον και η Ευρώπη. Αμεσης προτεραιότητας είναι και οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επειδή η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα, είναι προφανές ότι απαιτούνται μεγάλα ποσά, τα οποία μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από αμοιβαίο χρέος. Στην ίδια θέση από άποψη σημασίας, είναι και η ομογενοποίηση της ενεργειακής πολιτικής των «27».
Πιέσεις
Σε αυτήν τη διπλή κατεύθυνση πιέζει ένα μπλοκ δυνάμεων, στο οποίο πρωτοστατεί και πάλι η Ελλάδα. Οι αντιδράσεις της Γερμανίας και χωρών του Βορρά φαίνεται να χάνουν έδαφος, κάτω από τη μεγάλη πίεση που δημιουργεί η ανάγκη αντιμετώπισης του φορτσάτου Ντ. Τραμπ. Το μέγα ζητούμενο για την άφωνη Ε.Ε. οδηγεί σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στην υιοθέτηση της πρότασης Ντράγκι, την οποία έσπευσαν να υποστηρίξουν ο ευρωπαϊκός Νότος και μερικές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
ΜΑΡΚ ΡΟΥΜΠΙΟ
Ο «Μενέντεζ» των Ρεπουμπλικάνων
Οπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. Τόσο σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας όσο και σε οικονομικό. Στο Μ. Μαξίμου η τοποθέτηση του Μαρκ Ρούμπιο στη θέση του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, δείχνει να λειτουργεί καθησυχαστικά. Οχι μόνο εξαιτίας της φιλικής σχέσης του πρωθυπουργού με τον Μ. Ρούμπιο, αλλά και γιατί το «παρατσούκλι» του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε διπλωματικούς κύκλους, είναι «ο Μενέντεζ των Ρεπουμπλικάνων».
Επένδυση Τραμπ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα, το οποίο εφόσον προχωρήσει, δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.