Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία κάνουν τον απολογισμό της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις τόσο για τη Μαριέττα Γιαννάκου όσο και για τον Κώστα Σημίτη. Στο Μαξίμου και στην Πειραιώς εκτιμούν ότι και στις δύο εκδηλώσεις επιβεβαιώθηκε η κεντρική στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και το άνοιγμα προς το πολιτικό και εκσυγχρονιστικό Κέντρο, χωρίς να εγκαταλείπει την παρακαταθήκη και τις ρίζες της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που του χρόνου γίνεται 50 χρόνων και εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο ιδεολογικά και πολιτικά από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, παρά τις κρίσεις που και εκείνο πέρασε.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε με την παρουσία του το μήνυμα της ενότητας της παράταξης, η οποία την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με το κομματικό συνέδριο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα πεντηκοστά της γενέθλια.
Πέραν της ενότητας, όμως, υπάρχει και η διεύρυνση του ζωτικού χώρου της Ν.Δ., που με συνέπεια εξακολουθεί να διευρύνεται με στελέχη του πολιτικού Κέντρου που προέρχονται ως επί το πλείστον από το ΠΑΣΟΚ , όπως έκανε στο παρελθόν και ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενσωματώνοντας στο κόμμα στελέχη που προέρχονταν από τους φιλελεύθερους, το Κέντρο μέχρι και την Εθνική Παράταξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έχει κάνει πράξη αυτή την υπέρβαση, συμμετέχοντας στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, ενός προσώπου που στο παρελθόν έχει επικριθεί από τη Νέα Δημοκρατία για τις επιλογές του.
Μάλιστα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη αποτελούν «δώρο» για τη Ν.Δ., καθώς δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου έχει πάρει διαζύγιο από τους ψηφοφόρους του Κέντρου και κυρίως από εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους ως ανήκοντες στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πήρε θέση στις κατηγορίες Κασσελάκη κατά Σημίτη, δηλώνοντας: «Εγώ δεν είμαι ούτε εκπρόσωπος Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, αλλά απαντώντας σε αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης ας διαβάσει λίγο Ιστορία να δει τι έγινε το 2015, να μάθει για το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο», είπε και πρόσθεσε ότι όπως υπάρχει συνέχεια στο κράτος υπάρχει και στα κόμματα. «Δεν ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα ο κ. Κασσελάκης. Το κόμμα στο οποίο εξελέγη με μεγάλο ποσοστό προϋπήρχε. Πριν μιλήσει ο κ. Κασσελάκης για χρέη καλό είναι να διαβάσει την πρόσφατη Ιστορία πριν κάνει ανάλυση για την παλαιότερη αυτής».
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – POLITICO
«Ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα»
Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, αυτή τη φορά μιλώντας στο Politico, ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να συμμετέχει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο διά θαλάσσης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν τα πλοία μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία».
Μιλώντας στο podcast «Power Play», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι το θέμα θα συζητήσει με όλες τις πιθανές επιλογές με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Αραβες ηγέτες που θα λάβουν μέρος σε διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι και στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι παρών.
Οπως εξήγησε o κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα είναι στην κατάλληλη θέση για να λάβει μέρος σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο διά θαλάσσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε», είπε στο Politico ο πρωθυπουργός.
«Ενα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και αν θα συζητούσαμε για διάδρομο διά θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.