Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πρόσωπο του νέου υπουργού, Γιώργου Φλωρίδη, που αποτελεί μια επιλογή που συμβολίζει ακόμη ένα άνοιγμα προς τον πολιτικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, στον οποίο (κατά τις αναλύσεις της προέλευσης ψήφου στις τελευταίες εκλογές) η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει εκλογικό ακροατήριο.
«Για φαντάσου»
«Είμαι από τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος θα μπορούσε να πει “για φαντάσου”», είπε γελώντας ο κ. Φλωρίδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη Τρίτη, δείχνοντας πως έχει επίγνωση της… κατάστασης, αν και το μοντέλο της υπουργοποίησης στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ είναι πλέον καθημερινότητα, επί πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη. Ο κ. Φλωρίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του στην πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Δικαιοσύνης, κρατώντας… κλειστό τον «μπλε φάκελο» καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής.
«Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης, θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε», ανέφερε λιτά, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, ο κ. Φλωρίδης υποσχέθηκε πως πολύ σύντομα θα υπάρχουν… νέα από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ, όπως και στις πρώτες του δηλώσεις, σημείωσε τη μεγάλη ανάγκη της επικοινωνίας για το έργο που θα παραχθεί.
«Οφείλουμε να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δεν είναι συμμέτοχος ο κόσμος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή ο κόσμος δεν το γνωρίζει», υποσχέθηκε ο κ. Φλωρίδης, δείχνοντας τη διάθεση να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.
Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως όσο μπορεί θα αποφύγει τη φράση «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης», αναγνωρίζοντας την… υπερχρήση της τα τελευταία χρόνια, από όλους όσοι ανέλαβαν το υπουργείο, χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα. Γελώντας, πρόσθεσε πως θα αποφύγει και φράσεις όπως «μαχαίρι στο κόκαλο».
Ανεξαρτησία
Σε συμβολικό επίπεδο, σημαντική για τον νομικό κόσμο ήταν η αναφορά του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα,
ο οποίος (επίσης χωρίς να εξειδικεύσει τις δράσεις του υπουργείου) έστειλε μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όσων την υπηρετούν, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στους… κατοίκους του νομικού κόσμου.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Αναφέρομαι, κυρίως, στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν Δικαιοσύνη και, βεβαίως, προς όσους συμπράττουν στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης, δηλαδή τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους υποθηκοφύλακες, το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλωστε, καθόλου τυχαίο δεν είναι πως τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και ο κ. Μπούγας προέρχονται από… τα σπλάχνα του νομικού κόσμου, όντες αμφότεροι δικηγόροι, με πολύ μεγάλη εμπειρία στις δικαστικές αίθουσες. Δεν είναι κρυφό πως αποτελούσε αίτημα του νομικού κόσμου το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρίσκεται υπό την ηγεσία ανθρώπων σχετικών με τον χώρο. Πάντως, όπως γίνεται κατανοητό, το περιεχόμενο του «μπλε φακέλου» παραμένει προς το παρόν… γρίφος, αφού, όπως στα περισσότερα υπουργεία, έτσι και στη Μεσογείων, «λευκός καπνός» θα βγει μέσα στην εβδομάδα.
Ανοιχτά μέτωπα
Ωστόσο, οι… παροικούντες την Ιερουσαλήμ των δικαστηρίων γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τους λειτουργούς της Θέμιδος, πέρα από τη βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, για την οποία επιβάλλονται στοχευμένες κινήσεις.
Ενα μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση των δικογράφων και η ενίσχυση των μορφών ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, τομέας στον οποίο υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τομές που θα βοηθήσουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Το παράδειγμα των διοικητικών δικαστηρίων, όπου η τεχνολογία έχει εισαχθεί σε μεγάλο βαθμό στη δικαστηριακή καθημερινότητα, δείχνει τον δρόμο, ώστε να ενισχυθούν οι αντίστοιχες λειτουργίες στα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια.
Παράλληλα, στην ατζέντα της επόμενης τετραετίας βρίσκεται και η μεταστέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026. Εφόσον αυτό συμβεί, όλα τα δικαστήρια της Αθήνας θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο, στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως (μαζί με το Εφετείο) και θα φύγουν από την πρώην Σχολή Ευελπίδων, η οποία θα επιστρέψει στις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Φυσικά, η πρώτη μεγάλη απόφαση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης είναι θέμα… ωρών, αφού έχουν μείνει κενές οι θέσεις της προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τη συνταξιοδότηση της κ. Μαρίας Γεωργίου και του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου αντίστοιχα. Ο κ. Φλωρίδης, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα κάνει την εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το ποιοι θα πληρώσουν τις θέσεις τους και θα τεθούν επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Η ένσταση, το όπλο (υπό όρους) κατά των «Σπαρτιατών» – Τι λέει στον ΕΤ ο Παναγιώτης Λαζαράτος
Στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν να προλάβουν τη ΔΕΘ – Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας