Η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά ή περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Ολες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
Ειδικότητες
Σύμφωνα με όσα ορίζει το νομοσχέδιο, ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι: α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Οι προσωπικοί γιατροί θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι, αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών, οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.
Εγγραφή – κίνητρα για το «Γιατρός για όλους»
Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής, ωστόσο διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή. Τα κίνητρα αυτά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Οφέλη
Γεωργιάδης: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα με τα challenge στο Tiktok»
Επιπλέον, οικονομικά κίνητρα θα δοθούν στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Οσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν αμοιβή κατ’ άτομο. Οσο περισσότερους ασθενείς γράφει ο γιατρός τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή σε σχέση με το μισθό τους.
Προϋπολογισμοί ΕΟΠΥΥ
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ όσων ορίζονται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, ο μέχρι τώρα ενιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ «σπάει» σε δύο βασικούς κλειστούς προϋπολογισμούς. Ο ένας θα αφορά στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, που διατίθενται από νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο άλλος θα είναι όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, όμως η κατανάλωση φαρμάκων έφτασε το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ δίνεται από τις εταιρίες με τα γνωστά στον κλάδο clawback και rebate.
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ανήμερα του χαμού της Καρολάιν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
ΕΝΦΙΑ: 8 στους 10 θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο
Eurovision 2022: Με άνεση και πολλές υποσχέσεις η Αμάντα στον τελικό
ΑΠΘ: Άγριο ξύλο για τη βιβλιοθήκη – Τον άμεσο εντοπισμό των δραστών ζητά η σύγκλητος
Πανελλήνιες 2022: Με μάσκα αλλά χωρίς self test – Σήμερα οι αποφάσεις