Του Φώτη Βρέκου*
Αυτό είναι άλλωστε ξεκάθαρο από τη συνεχιζόμενη μείωση της συμμετοχής στις εκλογές στα νεανικά κοινά. Αλλά και από την κατά κοινή ομολογία αποστροφή των νέων προς το πολιτικό σύστημα.
Κατά συνέπεια πρέπει να αφουγκραστούμε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των νέων και να ακούσουμε τη φωνή τους, διότι το μέλλον μας είναι εξαρτημένο από τη Νεολαία μας. Πρέπει άμεσα λοιπόν να ακούσουμε τη ‘’βαθιά’’ φωνή του νέου ανθρώπου που αναζητά καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια, κίνητρα επιχειρηματικότητας, καλύτερες σπουδές, περισσότερες ευκαιρίες, ισότητα, περισσότερη αξιοκρατία αλλά και γενικά ένα υγιές μοντέλο που θα έχει τους νέους ανθρώπους στο επίκεντρο.
Τα ζητήματα του σήμερα για την πολιτική ενασχόληση των νέων δεν είναι οι στείρες και φθηνές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, αλλά η ανάγκη για ένα καθαρό πολιτικό αφήγημα, που θα έχει τη λέξη διαφάνεια στο επίκεντρό της. Ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και ζητήματα πολιτικού ρεαλισμού θα πρέπει να αναδειχθούν. Παράλληλα οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ένα μέλλον, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να είναι δημιουργικοί και χαρούμενοι. Η Ελπίδα άλλωστε είναι ο μοχλός και αυτό τον μοχλό θα πρέπει να κινήσουμε προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να παραδειγματιστούμε από ενέργειες χωρών του εξωτερικού και να δώσουμε κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την πολιτική. Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να είναι α) οι περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, β) η ενίσχυση της συμμετοχής και της εκπροσώπησής τους στο πολιτικό σύστημα, γ) η ενίσχυση του εθελοντισμού, δ) η ανάδειξη τους σε ισότιμο και δυναμικό κοινωνικό εταίρο. Είναι καθοριστική επομένως η αυτονομία των νέων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε ανάλογα με την ηλικία τους να έχουν όλα τα εφόδια για να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας ως αυτόνομες προσωπικότητες.
Άλλωστε όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χάραξη πολιτικής για τη νεολαία, “η πολιτική για τη νεολαία (youth policy) αποτελεί τη στρατηγική που εφαρμόζεται από τις δημόσιες αρχές, με σκοπό την παροχή ευκαιριών και εμπειριών στους νέους, οι οποίες θα υποστηρίζουν την επιτυχή ένταξή τους στην κοινωνία και θα τους διευκολύνουν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθώς και φορείς αλλαγής”.
Είναι χρέος μας λοιπόν να δώσουμε ένα σκεπτόμενο αγώνα για την επαναδραστηριοποίηση των νέων με τα πολιτικά ζητήματα. Να μιλήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνθέσουμε, να συγκρουστούμε αλλά πάνω από όλα να καταλήξουμε στα κατά κοινή ομολογία βασικά αρνητικά που πρέπει να επιλυθούν για τη Γενιά μας.
Ας δείξουμε ότι η γενιά μας ενδιαφέρεται, ας βγούμε μπροστά, ας φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τους επόμενους…
*Ο Φώτης Βρέκος είναι Οικονομολόγος και Σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού.