Η δίκη σε δεύτερο βαθμό του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αναμένεται σε περίπου έναν μήνα και η πεποίθηση της οικογένειάς του είναι ότι θα αποφυλακιστεί καθώς ο Εντι Ράμα δεν θα θέλει να έχει στη φυλακή έναν υποψήφιο ή εκλεγμένο ευρωβουλευτή, όπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γιος του Πέτρος Μπελέρης.
«Αλλάζουμε πίστα»
«Με την υποψηφιότητα του πατέρα μου για την Ευρωβουλή αλλάζουμε πίστα γιατί είναι διαφορετικό για το δικαστήριο να δικάσει έναν κακό Ελληνα δήμαρχο από έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή. Θα ανάψουν προβολείς σε αυτή τη δίκη και αυτό σημαίνει λιγότερες ζαβολιές» λέει και προσθέτει: «Σίγουρα θα αποφυλακιστεί ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα βγει νικητής από τη φυλακή και οι Αλβανοί θα έχουν αποτύχει να τον ταπεινώσουν, να τον φιμώσουν, να τον βγάλουν σαν στυμμένο λεμόνι. Θα βγει ήρωας στα μάτια της Χειμάρρας και ίσως εκλεγεί ευρωβουλευτής γιατί έχει μήνυμα να μεταφέρει στις Βρυξέλλες. Είναι ο κατάλληλος να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου γιατί τα έχει βιώσει στο πετσί του 11 μήνες στη φυλακή. Από τον πρώτο μήνα τού είχαν προτείνει να παραιτηθεί από δήμαρχος και να αποφυλακιστεί αλλά αρνήθηκε και βλέπει τόσο καιρό τα αλβανικά μέσα να τον κανιβαλίζουν».
Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στο Ωδείο Αθηνών άκουσαν μόνο τα παιδιά του καθώς ο ίδιος είναι φυλακισμένος και η σύζυγός του Αντωνία βρίσκεται στη Χειμάρρα για να στηρίξει τις δύο επιχειρήσεις της οικογένειας, το συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων «Μιλίτικο» και την ταβέρνα «Το στέκι στη γωνία». Στη Χειμάρρα ζουν και οι γονείς του υποψήφιου ευρωβουλευτή, Πέτρος και Κασσιανή Μπελέρη, οι οποίοι διαχειρίζονται με μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι το παιδί τους βρίσκεται στη φυλακή. Παλιότερα, όταν έμεναν στην Αθήνα, ο πατέρας του υποψήφιου βουλευτή είχε το κυλικείο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου.
Ο γιος
Ο Πέτρος Μπελέρης, που είναι απόφοιτος της σχολής ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ζει στην Αθήνα και εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρία, αλλά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας πήρε άδεια για να «τρέξει» την προεκλογική εκστρατεία με συναντήσεις και περιοδείες αφού ο ίδιος ο υποψήφιος δεν είναι παρών.
Στο πλευρό του βρίσκεται και η αδερφή του Ερμιόνη που σπουδάζει αρχιτεκτονική στην Αθήνα και πέτυχε την είσοδό της στη σχολή μόλις έναν μήνα μετά τη σύλληψη του πατέρα της. Ο Φρέντι Μπελέρης και η Αντωνία Τάτου είχαν παντρευτεί στη Χιμάρα όταν εκείνος ήταν 20 ετών και στα 21 του αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο όπου ο Φρέντι βαπτίστηκε Διονύσης και έζησαν στο νησί 4 χρόνια. Στο μεταξύ ο Μπελέρης μετακόμισε για 8 μήνες στην Κύπρο προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματική κατάρτιση στις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης των ομογενών που είχαν αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος. Μετά τη μετακόμισή τους στην Αθήνα άρχισε να εργάζεται ως υδραυλικός ενώ η σύζυγός του δούλευε ως πωλήτρια και ιδιωτική υπάλληλος σε κάβες.
Το ζευγάρι απέκτησε τον γιο τους το 1996 και αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005, ήρθε στη ζωή τους η κόρη τους. Την ίδια χρονιά ο 33χρονος τότε Μπελέρης αποφάσισε να καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα σπουδάζοντας στη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διαβάζοντας συχνά μαζί με τον μαθητή -τότε- γιο του. «Θυμάμαι να υπάρχουν πολλά βιβλία στο σπίτι» λέει ο Πέτρος Μπελέρης.
Ο Ράμα
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη αναφέρεται και στην επόμενη ημέρα στη Χειμάρρα, όπου δεν αποκλείεται νέα προσφυγή στις κάλπες. «Αν καταδικαστεί ο πατέρας μου και στο εφετείο, θα χάσει το αξίωμα του δημάρχου και ενδεχομένως θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τον κ. Ράμα δεν τον ενοχλεί ο Μπελέρης, αν και είμαι βέβαιος ότι έχει προσωπική εμπάθεια, αλλά δεν θέλει έναν δήμαρχο να βάζει φρένο στις παρανομίες, όπως πλαστογραφήσεις και καταπάτηση γης. Δεν θέλει έναν άνθρωπο που του κάνει χαλάστρα. Ομως, αν ο πατέρας μου πάει στις Βρυξέλλες, τα θέματα θα ακούγονται εκεί. Αν δεν δίνονται τίτλοι ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα, το πρόβλημα θα ακούγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αναβαθμίζεται σημαντικά. Δεν είναι πλέον μόνη της η Χειμάρρα και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Γιατί μέχρι τώρα όλοι σκέφτονταν αν τα έπαθε αυτά ο Μπελέρης που είναι 30 χρόνια στην πολιτική και έφερε εδώ τον πρωθυπουργό, οι άλλοι τι θα πάθουν; Τώρα, όμως, έχουμε το ψυχολογικό πλεονέκτημα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ίσως έχουμε και έναν ή δυο ευρωβουλευτές (σ.σ.: αναφέρεται στον Πύρρο Δήμα) που θα υποστηρίζουν τα δικαιώματά μας».
«Καμία ανάμιξη στο επεισόδιο της Επισκοπής»
Σχετικά με το αιματηρό επεισόδιο της Επισκοπής το 1994 ο Πέτρος Μπελέρης τονίζει ότι ο πατέρας του δεν είχε καμία ανάμιξη. Στη διάρκεια του επεισοδίου σκοτώθηκαν δυο Αλβανοί στρατιωτικοί και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ενώ εκλάπη οπλισμός και την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Εντεκα μήνες αργότερα, Ελληνες συνοροφύλακες είχαν κάνει έλεγχο σε δυο αυτοκίνητα στην ελληνοαλβανική μεθόριο στο Δελβινάκι, στα οποία εντοπίστηκαν όπλα και είχαν συλληφθεί οι επτά επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ο Μπελέρης. Ολοι καταδικάστηκαν για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής.
«Πολλά λένε για τον πατέρα μου αλλά αν είχε προκύψει το παραμικρό, ο Ράμα δεν θα τον είχε αφήσει έτσι. Αλλωστε ο πατέρας μου είναι ένα πρόσωπο που παρακολουθείται διαρκώς από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση της Επισκοπής άνοιξε και έκλεισε στην αλβανική δικαιοσύνη τρεις φορές χωρίς να προκύψει τίποτα σε βάρος του, μέχρι που έκλεισε με τελεσίδικη απόφαση από το ανώτερο δικαστήριο, το ΣΠΑΚ, το 2021. Ο πατέρας μου βρισκόταν στην Κύπρο εκείνη την περίοδο και αυτό είναι αυταπόδεικτο από τις σφραγίδες στο διαβατήριό του», σημειώνει.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
«Δεν είμαστε ακροδεξιοί, είμαστε νεοδημοκράτες»
Ο Πέτρος Μπελέρης απαντά και σε όσους χαρακτηρίζουν τον πατέρα του ακροδεξιό. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υποστηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε ακροδεξιοί, είμαστε νεοδημοκράτες» λέει ο γιος του υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Με ένα σύντομο κείμενο ο Φρ. Μπελέρης συστήνεται στο κοινό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του: Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε το 1992 με τη δημιουργία της Ενωσης Χειμαρριωτών, της οποίας διετέλεσα γενικός γραμματέας και πρόεδρος. Από το 2009 είμαι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης «Δημοκρατική Ενωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ» που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από τον Αύγουστο του 2014, με την επιστροφή μου στη Χειμάρρα, δραστηριοποιήθηκα στο Τοπικό της Παράρτημα ως πρόεδρος. Από το 2015 είμαι αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2022 είχα την τιμή και χαρά να υποδεχθώ και να καλωσορίσω στη Χειμάρρα τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια μοναδική στιγμή εθνικής ανάτασης για τον Ελληνισμό της Χειμάρρας. Στόχος και μέλημα της κοινωνικής και πολιτικής μου ενασχόλησης είναι η εξασφάλιση για κάθε Βορειοηπειρώτη των δικαιωμάτων μας στις πατρογονικές εστίες μας στην Αλβανία και η εν γένει υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού» γράφει στην παρουσίασή του.
Η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη σε φυλάκιση δύο ετών -βάσει της οποίας αποφυλακίζεται τον Σεπτέμβριο- έχει ήδη καθαρογραφεί και πλέον ο κατηγορούμενος, όπως και η εισαγγελία, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση ώστε να δικαστεί ο κατηγορούμενος σε δεύτερο βαθμό.