1 Να προσδώσει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές, δεδομένων του εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού, της πανευρωπαϊκής ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων και την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
2 Να αναβαθμιστεί η εσωτερική πολιτική σημασία των ευρωεκλογών, ούτως ώστε από μια «χαλαρή» εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί σε μια εκλογή που θα συνιστά αναβάθμιση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την κυβέρνηση.
Ακροδεξιά απειλή
Η «αναποτελεσματική Ε.Ε.» οδηγεί στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία με τον λαϊκισμό και την ακρότητα δημιουργούν νέα προβλήματα και προσκόμματα στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής σε θέματα που «καίνε» και την Ελλάδα. Το μεταναστευτικό, η ενιαία εξωτερική πολιτική, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και το μεταναστευτικό είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν κατά προτεραιότητα τη χώρα.
Η Ελλάδα μπορεί να μη διατρέχει τον κίνδυνο της Ολλανδίας, της Αυστρίας ή της Ουγγαρίας που βλέπουν ακροδεξιούς σχηματισμούς να κερδίζουν την πρώτη θέση, αλλά η αλλαγή του ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη προς όφελος των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων μπορεί να επηρεάσει τα συμφέροντά της. Κι αυτό απασχολεί το Μ. Μαξίμου.
Οι ευρωεκλογές ταυτοχρόνως είναι και μια ευκαιρία για την εμπέδωση της πολιτικής ηγεμονίας της Ν.Δ. Ενα θετικό και καθαρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές -στα επίπεδα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις- μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως η απουσία συγκροτημένης αντιπολίτευσης και η έλλειψη εναλλακτικής λύσης βοηθά την κυβέρνηση να μηδενίσει το κοντέρ και να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο της, που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημά της.
Αυτή η πραγματικότητα, μαζί με τη χαώδη διαφορά που χωρίζει τον Κ. Μητσοτάκη από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας καθαρής τριετίας, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Το 41% του πρωθυπουργού σε σχέση με το 5% του Στ. Κασσελάκη ή του Ν. Ανδρουλάκη παραπέμπει σε πολιτική άβυσσο.
Αποχή
Η επιστολική ψήφος, πέραν της θεσμικής σημασίας που έχει, εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αποχής, το οποίο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Θεωρείται πολύ πιθανόν να μεγαλώσει το εκλογικό σώμα. Οχι μόνο γιατί διευκολύνονται οι ψηφοφόροι να ασκήσουν το δικαίωμά τους, αλλά και γιατί μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των πολιτών που θα εμπλουτίσουν το εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, που συνυπολογίζουν και την πρόσφατη ψήφο των αποδήμων, αν και ήταν μικρός ο αριθμός τους, οι νέοι ψηφοφόροι μπορεί να ανανεώσουν τη λαϊκή έκφραση. Οι επιτελείς της κυβέρνησης εκτιμούν, π.χ., ότι οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να υπερκαλύψουν την όποια φθορά έχει η κυβέρνηση λόγω του μέτριου ξεκινήματός της και της ακρίβειας, η οποία πλήττει μεγάλο μέρος των καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της επιστολικής ψήφου αναμένεται να είναι και πρόκριμα για την εφαρμογή της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μια τέτοια προσπάθεια έχει μεγαλύτερες δυσκολίες και συνταγματικές προεκτάσεις, που δεν είναι δυσεπίλυτες, αλλά έχει σαν προϋπόθεση να ψηφιστεί από 200 βουλευτές (2/3 της Βουλής). Αν εφαρμοστεί με επιτυχία στις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο να μην ψηφίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Ο γρίφος του ευρωψηφοδελτίου
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ., το οποίο αναμένεται να έχει σύνθετα πολιτικά μηνύματα. Επιδίωξη είναι να συνεχίσει να σηματοδοτεί τη διεύρυνση προς το κέντρο, αλλά και να ενισχύσει τα παραταξιακά χαρακτηριστικά του κόμματος.
Αλλωστε η ατζέντα της ασφάλειας, της νομιμότητας, της δίκαιης αλλά αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής έχουν πάψει να είναι «δεξιά ατζέντα» κι έχουν γίνει κεντρώα απαίτηση. Οι οριστικές αποφάσεις για τη σύνθεση γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο. Ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και συζητήσεις, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι μεγάλη. Πέραν των νυν ευρωβουλευτών, Β. Μεϊμαράκη, Στ. Κιμπουρόπουλου, Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου και πιθανώς της Ε. Βόζεμπεργκ (αν οι δυο θητείες δεν έχουν αναδρομική ισχύ), βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή του Γρ. Τύπου του πρωθυπουργού Δ. Τσιόδρα. Στο τραπέζι βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι υποψηφιότητες του Πύρρου Δήμα, του Γ. Αμυρά, της Μ. Γκάγκα, της Ε. Χριστοφιλοπούλου και του Α. Λοβέρδου εφόσον αποφασίσει τελικά να μην κάνει δική του κίνηση.
«ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ» Η ΑΘΗΝΑ
Μικρό καλάθι για την επίσκεψη Ερντογάν
Με καθαρή και οριοθετημένη ατζέντα, η οποία δεν αγγίζει τις «κόκκινες γραμμές», η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχθεί στις 7 Δεκεμβρίου τον Τ. Ερντογάν μαζί με πολυπληθή τουρκική αποστολή, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η συνάντηση συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαν Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν τον Ιούλιο στο Βίλνιους, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στους 4 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε, έχει γίνει σειρά προπαρασκευαστικών επαφών, ώστε η συνάντηση να έχει θετικά αποτελέσματα και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο. Η εκτίμηση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο Τ. Ερντογάν όχι μόνο έχει ανάγκη την επανασύνδεση με τη Δύση μετά τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, αλλά και θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα. Με αυτή του τη θέληση ερμηνεύονται και οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για «καζάν-καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελείς εξελίξεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, «είναι έτοιμη για όλα», δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Τ. Ερντογάν.
Αυτό που διαβεβαιώνεται από κυβερνητικούς κύκλους, είναι ότι οι συζητήσεις δεν θα αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές που χωρίζουν τις δυο χώρες, αλλά θα εστιαστούν στην οικονομική συνεργασία, στη συνεργασία για το μεταναστευτικό και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.
Η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην οποία θα πάρουν μέρος οι Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών Αννα Μαρία Μπούρα και Ο. Τσελίκ. Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας θα πάρουν μέρος 11 υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και 8 Τούρκοι υπουργοί. Οι υπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπ. Εξωτερικών, αλλά και σε άλλα υπουργεία.
Μετά θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τους Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μ. Μαξίμου.
Εως την Παρασκευή δεν είχε εκφραστεί επιθυμία από την τουρκική πλευρά, ώστε ο Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί μειονοτικά χωριά στη Θράκη, όπως είχε κάνει κατά την τελευταία επίσκεψή του επί πρωθυπουργίας Α. Τσίπρα. Είναι άγνωστο αν έως τις τελευταίες μέρες θα διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αντιμετωπίσει κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Μητσοτάκης στο TikTok με καπέλο και σκέιτ για το Youth Pass
Καιρός: Εξπρές κακοκαιρία από το απόγευμα – Πότε θα χτυπήσει την Αθήνα [βίντεο]