Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και απευθυνόμενος στους παρόντες υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. τούς είπε ότι «πρέπει να πάρουμε τις ευρωεκλογές στα σοβαρά και να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Στα 50 χρόνια της Ν.Δ. πρέπει να κάνουμε δώρο στην παράταξή μας μία ακόμα μεγάλη νίκη», και τόνισε: «Ακούω πολλούς να λένε “θέλω να στείλω μήνυμα”. Σηκώνω το γάντι και απαντώ: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές».
Οσον αφορά στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί η Ν.Δ. είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη κοίτη που συνενώνει όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας κάθε γωνιά του Ελληνισμού παγκοσμίως, και μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κόσμο να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε εκείνους που δεν είναι «πιο γνωστοί».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εντάσεις και το Μεταναστευτικό, είπε: «Η επόμενη Ευρωβουλή θα αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες προκλήσεις και γι’ αυτό η Ν.Δ. πρέπει να είναι ισχυρή την επομένη των εκλογών. Το 2024 δεν είναι 2019, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και η Ευρώπη προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ν.Δ., για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να δίνουμε μεγάλες μάχες, όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη πενταετία. Μάχες που κερδίσαμε και μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε χώρα που μιλά με αξιοπιστία για τα δικά της και τα ευρωπαϊκά προβλήματα, είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Πρόσθεσε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου στην Ευρώπη είναι η χρηματοδότηση της αμυντικής πολιτικής αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Ποιος θα δώσει στην Ευρωβουλή αυτές τις κρίσιμες μάχες; Πρέπει να είναι η ισχυρή Ν.Δ.», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι «το σύνθημα “να πέσει ο Μητσοτάκης” δεν συνιστά πολιτική πρόταση».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και αυτό οφείλουμε να το κατοχυρώσουμε και να το ενισχύσουμε.
Ποιον και ποιους θέλουμε ισχυρό να πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα ανοίξει η συζήτηση αν αυτό το εργαλείο πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Η Ευρώπη δοκιμάζεται, έχουμε νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Εχει ανοίξει η συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση της άμυνας. Πρωτοβουλία για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον αμυντικό προϋπολογισμό. Δεν αρκεί εμείς ως κράτη-μέλη να χρηματοδοτούμε τη δική μας μόνο ανεξάρτητη άμυνα, πρέπει να κινητοποιήσουμε και ανεξάρτητους πόρους για μια Ευρώπη που αλλάζει.
Δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια που εισηγήθηκε μια πράσινη μετάβαση στον αγροτικό τομέα που τρέχει με τέτοια ταχύτητα. Εμείς είπαμε “μήπως πρέπει να πάμε πιο αργά;”.
Ισχυρή Ν.Δ. που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Το δημογραφικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο συνεκτικές ευρωπαϊκές πολιτικές, που θα πλαισιώνουν αυτά που εμείς κάνουμε στην πατρίδα μας.
Η Ν.Δ. πρέπει στις 9 Ιουνίου να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι μια εθνική κάλπη με πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Οσο πιο ισχυρή είναι η Ν.Δ. στις 9 Ιουνίου τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που μας δώσατε την εντολή τον Ιούνιο του 2023».
Αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο, επεσήμανε ότι «έχουμε εκπροσώπηση από 111 χώρες στην επιστολική ψήφο. Μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης.
Ολα αυτά τα έχουμε κάνει σε 9 μήνες, φανταστείτε πόσα θα κάνουμε σε 4 χρόνια, όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Από την άλλη μεριά, φαίνεται να υπάρχει μια εμμονή: να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση, ούτε εναλλακτική διακυβέρνησης και πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης
Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ σοβαρά. Να ξορκίσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να πούμε σε δυσαρεστημένους συμπολίτες μας ότι πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, ιδίως σε μια εποχή που όλα γίνονται πιο δύσκολα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι πόλος σταθερότητας.
Δείτε τη μεγάλη εικόνα, να κινητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, εξηγώντας γιατί η μεγάλη νίκη της Ν.Δ. έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Οι ευρωεκλογές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εκλογές του 2027.
Εγώ στην πρώτη γραμμή να γυρνάω την Ελλάδα όπως ξέρω καλά να το κάνω. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου να πετύχουμε ακόμα μία μεγάλη νίκη».
Το παρασκήνιο για την υποψηφιότητα Μπελέρη
Παρά το ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής το πιθανότερο σενάριο ήταν ο Φρέντι Μπελέρη να μην ήταν υποψήφιος, τελικά χθες το πρωί ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες ότι τελικά πήρε την απόφαση ότι θα κατέβαζε τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο.
Να σημειώσουμε ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις για την συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ήδη από τις αρχές Μαρτίου, όταν είχε απορριφθεί και η προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η υπόθεση του Δήμου Χειμάρρας όδευε προς αδιέξοδο, και ενώ ήταν ήδη φανερό ότι δεν υπήρχε τρόπος να υποχρεωθεί ο Εντι Ράμα να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι δύο που έδιναν κυρίως μάχη να μπει στο ψηφοδέλτιο ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείς, Σταύρος Παπασταύρου, που είχε επισκεφθεί τον Μπελέρη στις φυλακές, και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Υπήρχαν, βέβαια, και αντιρρήσεις από αρκετούς παράγοντες, που θεωρούσαν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της χώρας μας με ΗΠΑ και Γερμανία. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του επιλέγοντας τη στήριξη στους Βορειοηπειρώτες, αλλά και της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.
Ο Φρέντι Μπελέρη, εάν παραμείνει η ποινή του ως έχει, θα αποφυλακισθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η μία μέρα προφυλάκισης υπολογίζεται για μιάμιση. Ομως η αλβανική κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την κατακραυγή να κρατούν στη φυλακή έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή, πιθανότατα θα δώσει εντολή στο δικαστήριο ώστε στην εκδίκαση της έφεσης, που αναμένεται να γίνει από 10 έως 25 Μαΐου, να μειωθεί η ποινή και αμέσως μετά να αποφυλακισθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές στη Χειμάρρα τον Ιούνιο, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης Ράμα ήταν προκλητικές, καθώς επιτέθηκαν στη χώρα μας γιατί κατέβασε υποψήφιο έναν καταδικασμένο και ευρισκόμενο στις αλβανικές φυλακές πολιτικό.