Συγκεκριμένα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στην Ελλάδα η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά και άτομα του στενού συγγενικού της περιβάλλοντος.
Η ελληνική Αρχή έχει δικαιοδοσία στα αποκτήματα που βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας, με τη δέσμευση να αφορά στην περιουσία της Εύας Καϊλή και των άμεσων συγγενών της, προκειμένου να μην υπάρξουν μετακινήσεις ποσών, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρίες και λοιπά).
Μεταξύ των σκοπών της απόφασης της Αρχής για το Ξέπλυμα, είναι να βοηθηθούν οι βελγικές αρχές στην αναζήτηση στοιχείων που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορία την οποία έχει αποδώσει η τοπική Εισαγγελία.
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (όπως κτηματολογικά γραφεία) προκειμένου να «παγώσει» οποιαδήποτε μεταφορά σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρίες κ.λπ.
Μεταξύ των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται και μία εταιρία Real Estate, η οποία δημιουργήθηκε πριν από ένα μήνα στην περιοχή του Κολωνακίου στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της και στην οποία πραγματοποιείται ήδη έλεγχος αναφορικά με την εν γένει οικονομική της δραστηριότητα.
H εταιρία αυτή δηλώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο ΓΕΜΗ με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ, με πληροφορίες να αναφέρουν ως δηλωμένους εταίρους την Εύα Καϊλή με ποσοστό 50% και ύψος εισφοράς 500 ευρώ σε μετρητά και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι με ποσοστό 50% και ύψος εισφοράς 500 ευρώ σε μετρητά. Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν είναι ο διαχειριστής της εταιρίας.
Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, αλλά και κάθε άλλο που βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειας έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, ελληνικών και βελγικών, μετά την παραγγελία που έχει εκδώσει ο εισαγγελέας της βελγικής πρωτεύουσας.
Η έρευνα στρέφεται γύρω από τις φερόμενες διαδρομές του μαύρου χρήματος και για εταιρίες-οχήματα ξεπλύματος, μέσω μιας νομιμοφανούς εμπορικής δραστηριότητας, με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου να κάνουν λόγο για σοβαρές σχετικές ενδείξεις.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Διπλασίασε τις καταθέσεις της μέσα σε δύο χρόνια
Γερό «κομπόδεμα», σπίτια σε Ψυχικό, Βρυξέλλες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τρία αυτοκίνητα διαθέτει η Εύα Καϊλή. Τα ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα ανέρχονται στα έξι, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο- όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες – είναι πως η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια (2020-2022) να διπλασιάσει τις καταθέσεις.
Σύμφωνα με τις αναρτημένες στο Διαδίκτυο δηλώσεις της, η Εύα Καϊλή το 2019 δήλωνε 550.000 ευρώ (340.000 ευρώ εκ των οποίων προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας στην Ανοιξη Αττικής). Επίσης, δήλωνε τραπεζικές καταθέσεις 210.000 ευρώ και τέσσερα ακίνητα με 100% κυριότητα και 25% σε άλλο ένα. Την ίδια χρονιά, προχώρησε σε πώληση μονοκατοικίας στην Ανοιξη Αττικής, 250 τ.μ., που της απέφερε 340.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο κατασκευής του 1986 το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (220 χιλ. από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών). Στο Βέλγιο κατέχει ένα διαμέρισμα 53 τ.μ. Το αγόρασε το 2015 αντί 175.000 ευρώ (140 χιλ. δάνειο και 35 χιλ. εισοδήματα προηγούμενων ετών).
Την επόμενη χρονιά, το 2020 -χρήση του 2019- η Εύα Καϊλή δηλώνει εισοδήματα που ανέρχονται στις 219.000 ευρώ, ωστόσο οι καταθέσεις αυξάνονται σε 405.000 ευρώ. Ενώ έχει πωλήσει την προηγούμενη χρονιά τη μονοκατοικία στην Ανοιξη, εμφανίζεται να έχει προχωρήσει στην αγορά διαμερίσματος στο Ψυχικό – 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τ.μ., έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ. ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου. Το 2021 η ευρωβουλευτής εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις ανεβαίνουν σε 461.846 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία παραμένει αμετάβλητη.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ο οποίος ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €9.386,29 (Ιούλιος 1/1/2022). Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΚΑΪΛΗ
«Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης»
Στο πλευρό της αδελφής της στέκεται η Μανταλένα Καϊλή, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Αφού χαρακτηρίζει ως «δικαιολογημένο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», σημειώνει:
«Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα Μέσα Ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες. Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις αποδίδονται. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη τη διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπό της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νιώθουν τώρα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφασή της».
Η Μανταλένα Καϊλή είναι σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας MADE, η οποία υλοποιεί και υποστηρίζει με στρατηγική επικοινωνίας πρότζεκτ κοινωνικής καινοτομίας, με θεματικές όπως ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία ανηλίκων, ενδυνάμωση γυναικών, τέχνης και τεχνολογίας, αγροοικονομία-τεχνολογία κ.ά.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με εξειδίκευση στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και το Δίκαιο Ναυτιλίας, από το City Law School, University of London, UK. Η βασική πρωτοβουλία της είναι η σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομικού Παρατηρητηρίου για τις Νέες Τεχνολογίες (European Law Observatory on New Technologies-ELONTech).
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint Gilles στις οποίες κρατείται