Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες, ο αδέκαστος ανακριτής Μισέλ Κλεζ και οι παρακολουθήσεις τουλάχιστον ενός χρόνου απέδωσαν καρπούς, υποκαθιστώντας το ανύπαρκτο σύστημα αυτοκάθαρσης της ευρωγραφειοκρατίας, η οποία τρέχει τώρα και δεν προλαβαίνει.
Ανατροπή σκηνικού
Οταν ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 22 Νοεμβρίου, η σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή δοξολογούσε τις επιδόσεις του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα παραμονές του Μουντιάλ και… ευχαριστούσε το εμιράτο για τον ρόλο του στη «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» (κάτι που μόνο η ίδια είδε), δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ακριβώς ένα μήνα αργότερα θα παρακαλούσε «γονυπετής» τη βελγική Δικαιοσύνη να μην την αφήσει να κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή, μακριά από το παιδί της.
Τελικά αργά το βράδυ της Πέμπτης το δικαστικό συμβούλιο υπό τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Μισέλ Κλεζ απέρριψε ύστερα από 8ωρη διάσκεψη το αίτημα αποφυλάκισης της Καϊλή με βραχιολάκι και διέταξε την παράταση της προφυλάκισής της για ένα μήνα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τον κίνδυνο… απαγωγής της από τους Καταριανούς.
Το… παζλ της διαφθοράς
» Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή και σε άλλα σπίτια του κυκλώματος στις Βρυξέλλες, 200 μέτρα από την Ευρωβουλή, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής ομάδας.
» Η βαλίτσα που ο έντρομος πατέρας της έτρεξε να κρύψει στο ξενοδοχείο Sofitel κατά τη δική της προτροπή και ομολογία.
» Η παραδοχή στις βελγικές ανακριτικές αρχές του κατά 9 χρόνια νεότερου Ιταλού συντρόφου της και πατέρα της κόρης τους, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, γύρω από την «εγκληματική» εταιρία δημοσίων σχέσεων και διαπλοκής που είχε στήσει ο μέντοράς του και πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Παντζέρι, με βιτρίνα μια ΜΚΟ που… υποτίθεται ότι μαχόταν τη διαφθορά και την ατιμωρησία όσων παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αραβικό κόσμο, της διαβόητης πλέον Fight Impunity.
» Οι ομολογίες του Τζιόρτζι ότι εκτός από το να συμβουλεύει υπουργούς του Κατάρ πώς να εμφανιστούν απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα, η ομάδα έπαιρνε οδηγίες έναντι ταξιδιών, δώρων και χρημάτων που πορεύονταν από τη μαροκινή πρεσβεία της Βαρσοβίας, από τον αρχηγό των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, Μασούρ Γιασίν.
» Η παροχή των υπηρεσιών τους ακόμη και στην… ταπεινή και φτωχή Μαυριτανία για το πώς θα αποσπάσει περισσότερη βοήθεια από την Ε.Ε., έναντι 25.000 ευρώ για τον Παντζέρι κι ενός εικονικού ενοικίου 1.500 ευρώ για τον Τζιόρτζι.
» Οι ιστορίες της Εύας Καϊλή που επικαλέστηκε το παιδί της για να γλιτώσει την προφυλάκιση, ομολογώντας μόνο όσα τη συμφέρουν.
» Η συντριβή του Τζιόρτζι για την «αδικαιολόγητη απληστία του» και οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη στους ανακριτές για τις δραστηριότητες του μέντορά του.
» Η ανάμιξη των γονιών του στο σκάνδαλο, μέσα από μεταφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αγορές ακινήτων στο Βέλγιο.
» Οι «αλληλοκαταδόσεις» Παντζέρι και των υπολοίπων, δηλαδή του Ιταλού κεντροαριστερού ευρωβουλευτή Κοτσολίνο και των Βέλγων Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρενά (όλοι τους σοσιαλιστές με αβυσσαλέα αγάπη στο Κατάρ, που κίνησε την υποψία των συναδέλφων τους).
Ολα αυτά και πολλά ακόμη που χρειάζονται ολόκληρες σελίδες για να περιγραφούν έχουν καταρρακώσει ανεπανόρθωτα το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενα θλιβερό παζλ χωρίς τέλος…
ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ ΣΤΟ «POLITICO»
«Να διδαχθούμε ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα»
Μπορεί να μην πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ε.Ε., αφού η σύσσωμη παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ζακ Σαντέρ το 1999 (συνολικά 19 άτομα) για σκάνδαλα κακοδιαχείρισης κονδυλίων και φαβοριτισμού ήταν θεσμικά πολύ βαρύτερο.
Ωστόσο, η εικόνα μιας Ε.Ε.-έρμαιου σε λομπίστες και επίορκους νυν και πρώην αξιωματούχους την έχει τραυματίσει βαθιά, όπως ομολόγησαν οι δύο άσπονδοι ηγέτες της. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (φωτό) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία για λόγους τάξης διέταξε έρευνα και για τον Δ. Αβραμόπουλο, ως πρώην επίτιμο μέλος της Fight Impunity που έπλεξε το εγκώμιο του «καλού φίλου του» Αντόνιο Παντζέρι στο Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας στο «Politico» ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταστρέφει απλώς την αξιοπιστία της Ε.Ε., αλλά δυσχεραίνει και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή, ουκρανικό) που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών!
«Πρέπει να διδαχθούμε από όλα αυτά και να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα διαφθοράς στο μέλλον», τόνισε ο Βέλγος αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας ότι ο μέσος Ευρωπαίος δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του οποίου ο ίδιος προΐσταται και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Μισέλ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι μέσα στο 2023 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει «να ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους τους, διαφορετικά όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο θα αντιμετωπίσει βαθιά υπαρξιακή κρίση», την οποία ο ίδιος θα δώσει αγώνα για να αντιμετωπίσει!
Με τρόμο άλλωστε διαπίστωσε ότι αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα κράτη-μέλη δεν βρουν κοινές απαντήσεις στο θέμα των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και των πιέσεων που δέχεται η Ε.Ε. από την Κίνα, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά κινδυνεύει να θρυμματιστεί.