Οι αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι ο μόνος που έχει όφελος από την απαξίωση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ είναι ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, που πρώτος βγήκε και μίλησε για «πασαρέλα».
Θεωρούν επίσης ότι αν επικρατήσει η εικόνα «δελφίνων», που χωρίς πολιτική πρόταση προσπαθούν να ανατρέψουν τον νυν πρόεδρο, εκμεταλλευόμενοι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επίσης ενισχύεται ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας για τους συνυποψηφίους του, δήλωσε: «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς όμως να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένα άλλο σχέδιο, μία διαφορετική στρατηγική πρόταση, μία διαφορετική πολιτική εισήγηση από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξή μας».
Βεβαιότητα
Εκφράζεται δε η βεβαιότητα ότι η τελική λίστα των υποψηφίων θα προκύψει από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν από την 6η Οκτωβρίου, πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών και ότι μέχρι τότε «κάποιοι θα έχουν προστεθεί και κάποιοι θα έχουν αποχωρήσει».
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη ανάγνωση. Αυτή που λέει ότι πολλά πρόσωπα σημαίνει και μεγαλύτερη κινητοποίηση στελεχών της βάσης και πολιτών που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκέπτονταν καν να βοηθήσουν ή ακόμα και να ψηφίσουν. Που λέει επίσης ότι οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν στο παιχνίδι μόνο για να κερδίσουν την κούρσα, αλλά και για το λεγόμενο positioning, δηλαδή το… πλασάρισμά τους την επόμενη ημέρα των εκλογών μέσα στο κόμμα, σε καλύτερη θέση από αυτή που σήμερα κατέχουν.
Για να σταματήσουν τα περί «πασαρέλας» -που όπως οι περισσότεροι συμφωνούν, ευνοούν μόνο τον νυν πρόεδρο στην προσπάθεια που κάνει να υπερασπιστεί τη θέση και τον ρόλο του- πρέπει να προκύψουν διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη δουλεύουν τα επιτελεία.
Πολλοί λένε σήμερα, για παράδειγμα, αν και ακόμα είναι νωρίς, ότι η τελική λίστα υποψηφίων θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Δούκας και η Αννα Διαμαντοπούλου. Οχι επειδή οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές, αλλά επειδή το πράγμα «θα μαζευτεί» και κάθε υποψήφιος θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και θα υπηρετεί συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική γραμμή.
Χαρακτηριστικά
Για παράδειγμα, λέγεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απέτυχε να αποδείξει ότι είναι «πρωθυπουργίσιμος» και το στοίχημά του είναι να το αποδείξει τώρα, στον δρόμο για την 6η Οκτωβρίου. Λένε ακόμα ότι στον τομέα της «πρωθυπουργισιμότητας»… πάσχουν και οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος, όπου εμφανίζεται δυνατή η Αννα Διαμαντοπούλου που έχει και «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» προφίλ, που αρέσει σε κάποιους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος υπερτερούν έναντι της Αννας Διαμαντοπούλου αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη σε «αντιδεξιό» προφίλ, που επίσης αναζητούν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που αυτοτοποθετούνται σε κέντρο και αριστερά.
ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, περισσότερα τα επικείμενα… ντιμπέιτ
Με μπροστάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, χάνοντας και την πολιτική και την επικοινωνιακή μάχη, καθώς ήταν ένα θέμα που στοίχισε εκλογικά.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια, είχε ασκήσει τότε κριτική για τη στάση του κόμματός της, αλλά δεν πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή. Το ίδιο έκανε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που -λέγεται ότι- θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα, αν και αυτός διαφωνούσε με την κομματική γραμμή.
Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν ήταν βουλευτής τον Μάρτιο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, συζητείται όμως έντονα ότι μπορεί να είναι υποψήφια, ανακοινώνοντας την απόφασή της τον Σεπτέμβριο, για λόγους τακτικής. Θεωρείται βέβαιο ότι αν ήταν βουλευτής, θα πήγαινε κόντρα στη γραμμή του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι στηρίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Συνεργασία
Τι έχουν να πουν οι υποψήφιοι για τη συζήτηση περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια περί ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ή άλλο πρόσωπο; Συμφωνούν ή διαφωνούν; Και αν συμφωνούν ή διαφωνούν θα το πουν στους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ πριν από την 6η Οκτωβρίου;
Αναμένεται να δούμε λοιπόν σαφείς τοποθετήσεις, ώστε να αδυνατίσει η εικόνα της «πασαρέλας» που είναι καταστροφή για όλους, πλην Ανδρουλάκη. Να δούμε και να ακούσουμε θέσεις, συγκεκριμένες, για τα θέματα που αφορούν τους πολίτες.
Αναμένεται επίσης να δούμε και πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση, αλλά και debates, περισσότερα από ένα, ώστε να ανέβει το θερμόμετρο και να ανέβει και το ενδιαφέρον.
Είναι επίσης βέβαιο ότι, παρά το γεγονός πως όλοι θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρέπει να συνεχίσει στο τιμόνι, για αυτό και τον αμφισβητούν, σύντομα θα προκύψουν και άλλα «δίδυμα», εκτός από τα προβλεπόμενα «Ανδρουλάκης – Δούκας» ή «Ανδρουλάκης – Γερουλάνος». Οσο για τις δημοσκοπήσεις που ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας;
«Από την 1η Σεπτέμβρη και μετά θα έχουν σημασία οι μετρήσεις. Τώρα είναι για τις εντυπώσεις» απαντούν αυτοί που ξέρουν.