ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκτέθηκαν χθες στη Βουλή, καθώς δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την αλλαγή στάσης έναντι της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού.
Κυρίως δεν κατάφεραν να δώσουν πειστική απάντηση στη μία και μοναδική ερώτηση ουσίας. Εφόσον συμφωνούσαν επί της αρχής αλλά και στα περισσότερα σημεία με την κυβερνητική πρόταση, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της αλλαγής στάσης; Η απόφαση της κυβέρνησης ότι ο νόμος θα ισχύσει πέραν των ευρωεκλογών και στις επόμενες εθνικές εκλογές;
«Είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε στο νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής. Δεν θα υπάρξει ψήφος ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη», είπε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με τον Στέφανο Κασσελάκη να στέκεται έξω από την πόρτα της Ολομέλειας και να ακούει.
Οπως αναμενόταν, ο κ. Φάμελλος δεν κατάφερε να απαντήσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως, που ζητούσε να μάθει γιατί άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ενώ είχε πει «ναι» επί της αρχής. Μάλλον η απάντηση βρίσκεται στο «πίσω ολοταχώς» που σάλπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες…
Αρνητική στάση όμως αναμένεται να κρατήσει και το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Και ας είχε δώσει την αίσθηση ότι συμφωνεί με το σχέδιο νόμου, πριν την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών.
Προϋπόθεση για την επί της αρχής στήριξη του νομοσχεδίου, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη πετώντας την μπάλα στην… εξέδρα, είναι η υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή προϋποθέσεις για την παροχή δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους κατοίκους εσωτερικού μόνο σε εκείνες τις κατηγορίες πολιτών που αντικειμενικά δεν μπορούν να ψηφίσουν (φοιτητές, εποχικά εργαζομένους, Ατομα με Αναπηρία κ.λπ.).
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είπε χθες στη Βουλή:
«Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Αλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία, γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ λοιπόν είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί, διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».
Νίκος Ανδρουλάκης: Κολλημένος στο ΟΧΙ
Σημειώνεται πάντως πως το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, είχε υπερψηφίσει επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο.
Την ίδια αρνητική στάση είχε πάρει, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, με τον πρόεδρο της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση, να προαναγγέλλει την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.
Σημειώνεται πάντως ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα, καθώς αρκούν οι ψήφοι της απλής πλειοψηφίας (άνω των 151) ή επί των παρόντων (120), όπως ισχύει για όλα τα νομοσχέδια.
Για να περάσει όμως η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές, επειδή είναι θέμα που αφορά στο εκλογικό σύστημα, απαιτούνται τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
Σικέ άδειασμα σε Πολάκη
«Επ’ ουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τέτοιες αντιδράσεις, ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες η Κουμουνδούρου, με αφορμή την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον σκιτσογράφο της «Καθημερινής», Ηλία Μακρή, μετά από σκίτσο που αφορούσε τον βουλευτή. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, πάει πολύ να κουνά το δάκτυλο η κυβέρνηση, της οποίας ο αρχηγός είχε αποκαλέσει από το βήμα της Βουλής “εγκληματική οργάνωση” δημοσιογράφους που ερευνούσαν τα σκάνδαλά της, που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε δημοσιογράφους με κοινό κέντρο ΕΥΠ-Predator και που έχει καταστήσει υπόλογη την Ελλάδα στην Ευρώπη για τις διώξεις σε βάρος των λειτουργών του Τύπου».
Πρόκειται για «άδειασμα» υποκριτικό και όχι άδειασμα επί της ουσίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, στην αντιμετώπιση του Παύλου Πολάκη. Δηλαδή μία «χλιαρή» ανακοίνωση αποστάσεων κάθε φορά που ο Πολάκης υπερβαίνει τα όρια. Η οποία επί της ουσίας δεν αποδοκιμάζει αλλά νομιμοποιεί τον Παύλο Πολάκη να λέει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, χωρίς να σκέπτεται ότι υπάρχουν όρια. Ορια πολιτικά και όρια ανθρώπινα.