Πρόσθετος χώρος
Η κυβέρνηση προσβλέπει στη δημιουργία πρόσθετου χώρου για να ενισχυθεί κι άλλο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι έχει λυθεί το θέμα της επάρκειας καυσίμων για τον χειμώνα, η κυβέρνηση προσβλέπει στη δυνατότητα για πρόσθετη ενίσχυση για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών που φτάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο «καλάθι των νοικοκυριών» και στην «ακρίβεια στο ράφι». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον σύνδεσμο super markets για συγκράτηση των τιμών σε τουλάχιστον 50 βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει ρητές εντολές για την εντατικοποίηση και την αυστηροποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση των υπαρκτών φαινομένων αισχροκέρδειας σε όλο τα φάσμα της αγοράς.
Η πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ δεν εγκρίνεται τουλάχιστον προς το παρόν, αφενός γιατί -ως οριζόντιο μέτρο που είναι- θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο πόρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αφετέρου γιατί υπάρχει αβεβαιότητα ότι η ενδεχόμενη μείωση θα περάσει στην τιμή των προϊόντων.
Παράλληλα με το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η κυβέρνηση… έχει και εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. να ενεργοποιηθούν περισσότερο, με διπλή αποστολή: Να αναδειχθεί το κεντρικό αλλά και το περιφερειακό έργο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση και η ανάγκη της συνέχισής του και να «οργωθεί» όλη η χώρα με περιοδείες. Ηδη σχεδιάζεται το πρόγραμμα των περιοδειών του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σε αίθουσα του ΟΑΚΑ με τους προέδρους των ΝΟΔΕ και των Τοπικών Οργανώσεων. Το κύριο βάρος του σχεδιασμού και της οργανωτικής υλοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας έχουν αναλάβει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Μπρατάκος σε συνεργασία με τον Π. Μαρινάκη, τον Στ. Κονταδάκη, τον Θ. Νέζη, σε συνεργασία με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τους επικεφαλής των γραμματειών.
Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Τσίπρας
Σε πολιτικό υπαρξιακό αδιέξοδο βρίσκεται ο Α. Τσίπρας, όπως φαίνεται πια και από τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά και όπως τον περιγράφουν συνομιλητές του. «Δείχνει να καταλαβαίνει πως οδηγείται σε ήττα και να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι» έλεγε ένας εξ αυτών, μετά από μακρά συζήτηση που είχε μαζί του. Αλλωστε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε ένας Α. Τσίπρας χωρίς ίχνος από την παλιά του λάμψη και αυτοπεποίθηση, σφιγμένος, δύσθυμος και καταφανώς απαισιόδοξος. Οσο κι αν -μάλλον εξ υποχρεώσεως- είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα…
Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι έχουν οδηγήσει τον «θριαμβευτή του συνεδρίου» σε αδιέξοδο. Ενώ δημοσίως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, τις μελετά μανιωδώς. Οχι μόνο αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και αυτές που παραγγέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις μικρές «αποχρώσεις» και αποκλίσεις που βρίσκει, η ουσία δεν αλλάζει: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά δεν πείθουν. Με αποτέλεσμα η πρωτιά στις εκλογές να είναι «όνειρο θερινής νυκτός», ενώ μπήκε ο χειμώνας. Χωρίς αναγωγή, τα στοιχεία που βλέπουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου δείχνουν ένα κόμμα που συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα του, αλλά παραμένει στην περιοχή του 20%, υπολειπόμενο 8-11 μονάδες από τη Ν.Δ.
Απολογισμός
Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για ΠτΔ - Να μην αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα η έντονη κριτική
Αυτή η αποκαρδιωτική διαπίστωση οδηγεί αναγκαστικά σε μια αναδρομή στα γεγονότα της τελευταίας διετίας και στην αποτίμηση του τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος είχε απέναντι μια κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τη μια μετά την άλλη μεγάλες εξωγενείς κρίσεις και μια κοινωνία φοβισμένη και ανήσυχη έτοιμη να πιαστεί από κάπου. Κι όμως ο Α. Τσίπρας έβλεπε τα τρένα να περνούν και τη μεγάλη ευκαιρία να χάνεται, χωρίς να αποκομίσει κανένα πολιτικό κέρδος. Μοιραία η συζήτηση πηγαίνει στο «γιατί». Αλλά κι αυτή η συζήτηση, παρά τη μυστικοπάθεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την «επαναστατική» δημόσια προπαγάνδα, είναι δυσάρεστη για τον Α. Τσίπρα.
Η πολυδιαφημισμένη στροφή στη μετριοπάθεια και την Κεντροαριστερά έμεινε στα χαρτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή τον λαϊκισμό των λεφτόδενδρων, δεν πήρε αποστάσεις από την τοξική διχαστικότητα του Π. Πολάκη, δεν μπόρεσε να εναρμονιστεί με το κοινό αίσθημα για ευνομία και ασφάλεια στα ΑΕΙ. Με αποκορύφωμα την έμμεση αλλά σαφή προστασία που έδωσε στις εγκληματικές συμμορίες που είχαν καταλάβει τη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου.
Δεν δίστασε να ταυτιστεί με την τουρκική προπαγάνδα για τους 38 μετανάστες στον Εβρο στην «ελληνική» νησίδα και τη «νεκρή 5χρονη Μαρία». Και πρωτοστάτησε μέσω των ευρωβουλευτών του και φιλικών δημοσιογράφων «ερευνητών» στην προσπάθεια διεθνούς δυσφήμησης της χώρας. Αλλά κι όταν ο Τ. Ερντογάν προχώρησε στον επιθετικό παροξυσμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε δυο εβδομάδες για να πει κάτι. Ενώ ο Γ. Τσίπρας δεν δίστασε να πει -σε αυτές τις συνθήκες- ότι αυτό που έγινε το 2020 στον Εβρο «δεν ήταν εισβολή στον Εβρο, ήταν μαζική είσοδος προσφύγων»…
Ολα αυτά συζητούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι όλοι με κλειστά μάτια και αφτιά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που ενώ δεν μιλούν δημοσίως, λένε ότι «συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική του 3%», γι’ αυτό ενώ συμβαίνουν κοσμογονικά γεγονότα και η κυβέρνηση πιέζεται από παντού, η πολιτική εικόνα «παραμένει παγωμένη. Δεν εισπράττουμε τίποτα και κινδυνεύουμε να χάσουμε και προς το ΠΑΣΟΚ». Κι αυτός είναι ένας νέος πονοκέφαλος για τον Α. Τσίπρα. Η «επίθεση φιλίας» που έκανε στον Ν. Ανδρουλάκη με αφορμή τις υποκλοπές έπιασε τόπο για λίγο.
Σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά τη μεγάλη ήττα του 2019 κι ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία, την τουρκική επιθετικότητα και στον Εβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις συνέπειές του (ακρίβεια, πληθωρισμός), ο Α. Τσίπρας αποδεικνύεται ότι ήταν «ωσεί παρών». Ευλόγως ξέμεινε και από εν δυνάμει συμμάχους. Απέμεινε με τον Γ. Βαρουφάκη που λέει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή. Το αφήγημα της «προοδευτικής κυβέρνησης» αποστεώθηκε πλήρως. Πώς να μην τρέχει κάτι με τον Α. Τσίπρα;
«Χτύπημα» του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές κάλπες
Η Χ. Τρικούπη αναθεωρεί τη στάση της και αντιλαμβάνεται ότι η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κακό έκανε. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει ένα κόμμα με ιστορικές αναφορές στον πατριωτισμό, τις οποίες και θα αναθερμάνει.
Ταυτοχρόνως, όπως λένε οι πληροφορίες, ο σχεδιασμός του, αφού εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, στοχεύει ουσιαστικά την αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, την ανυπαρξία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος του είναι σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες και μεγάλους δήμους να περάσει στον δεύτερο γύρο ο δικός του υποψήφιος απέναντι στον «γαλάζιο». Αυτό, εκτός των άλλων, εξηγεί γιατί ο Χρ. Σπίρτζης που έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο μαζί με άλλα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκει ανταπόκριση για συνεργασίες ούτε από τη Χ. Τρικούπη, αλλά ούτε και από προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.