Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρέθεσε ο υπουργός με τους 92 γυμνούς μετανάστες, προκάλεσαν σοκ στον κ. Κορόσι, ο οποίος δεν έκρυψε τον αποτροπιασμό του, και επαίνεσε την εν γένει στάση της Ελλάδας στο ζήτημα ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη Νέα Υόρκη, Χριστόδουλος Αθανασάτος.
«Μίλησα με τον πρόεδρο της ΓΝ του ΟΗΕ, του έδωσα και φωτογραφίες από το περιστατικό. Είναι απαράδεκτο, αυτοί οι 92 άνθρωποι γυμνώθηκαν από τις αρχές της γείτονος, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες, διασώθηκαν από τη Frontex και τις ελληνικές αρχές. Πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί σε βάθος, και σίγουρα να μην επαναληφθεί».
Συνάντησα σήμερα τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ @Csaba_Korosi_ στη Νέα Υόρκη. Συζητήσαμε για προκλήσεις των ημερών και πώς αυτές επηρεάζουν το μεταναστευτικό. pic.twitter.com/HeJtI0JWXq
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) October 27, 2022
Ο κ. Μηταράκης είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Csaba Kőrösi στη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται στον οποίο γνωστοποίησε τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει ανθρώπινες ζωές στο μεταναστευτικό. Ο κ. Μηταράκης αμέσως μετά την συνάντηση και σε δήλωσή του στα ΜΜΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως «Η Τουρκία, πρέπει να προστατέψει τα δικά της σύνορα και να παρέχει όπου απαιτείται διεθνή προστασία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ειδικά πρέπει να αποφεύγει περιστατικά, όπως το πρόσφατο με τους 92 μετανάστες, που βρέθηκαν γυμνοί από την Frontex και τις Ελληνικές Αρχές, διωγμένοι από τις Αρχές της γείτονος» ενώ παράλληλα παρουσίασε την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας.
«Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, διασώζει καθημερινά ανθρώπους στη ξηρά και στη θάλασσα. Φιλοξενεί αιτούντες άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Προστατεύει ασυνόδευτους ανήλικους. Λειτουργεί προγράμματα ένταξης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της. Δεν δέχεται όμως προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως είδαμε στην πρόσφατη γενική συνέλευση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Η Τουρκία, πρέπει να προστατέψει τα δικά της σύνορα και να παρέχει όπου απαιτείται διεθνή προστασία», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Να σημειωθεί πως ο κ. Μηταράκης και ο Csaba Kőrösi, συζήτησαν επίσης και για το ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο μεταναστευτικά, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, έχει επιβαρύνει τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:
“Είχα τη χαρά σήμερα να συναντήσω, εδώ, στο κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Πρέσβη κ. Csaba Kőrösi.
Συζητήσαμε προκλήσεις των ημερών, ειδικά την κατάσταση στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση. Παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταναστευτικές ροές, για τις οποίες απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες: για την αντιμετώπιση αιτίων της μετανάστευσης, για την συντονισμένη ανθρωπιστική δράση.
Παράλληλα όμως πρέπει να καταπολεμηθούν κυκλώματα λαθροδιακινητών, καθώς και προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.
Η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διασώζει καθημερινά ανθρώπους στη ξηρά και στη θάλασσα. Φιλοξενεί αιτούντες άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Προστατεύει ασυνόδευτους ανήλικους. Λειτουργεί προγράμματα ένταξης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της. Δεν δέχεται όμως προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως είδαμε στην πρόσφατη γενική συνέλευση από τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η Τουρκία, πρέπει να προστατέψει τα δικά της σύνορα και να παρέχει όπου απαιτείται διεθνή προστασία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικά πρέπει να αποφεύγει περιστατικά, όπως το πρόσφατο με τους 92 μετανάστες, που βρέθηκαν γυμνοί από την Frontex και τις Ελληνικές Αρχές, διωγμένοι από τις Αρχές της γείτονος.
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τις υποχρεώσεις των Κρατών, το Διεθνές Δίκαιο. Ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με διεθνή συνεργασία, Προστατεύοντας τα σύνορα μας, και καταπολεμώντας παράλληλα τα κυκλώματα διακινητών.”
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα πάρουν το 2023 οι συνταξιούχοι γήρατος ανά Tαμείο με βάση τα έτη ασφάλισης [πίνακες]