Νέο ραντεβού
Τρεις μέρες αργότερα, την Παρασκευή, υπάρχει νέο ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης 18, όπου επί πολλά χρόνια ήταν τα γραφεία της Ν.Δ. Το ραντεβού είναι για τη γιορτή των 50ών γενεθλίων της Ν.Δ. και το κάλεσμα αφορά σε ένα street party. Εκτός από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, στόχος του πάρτι είναι να φτιαχτεί το κλίμα στις σχέσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. με τους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και να πάρουν το μήνυμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ακούει τον κορμό της παράταξης και επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεών τους.
Ομως το ποτό στα όρθια στο Μ. Μαξίμου και το πάρτι στην οδό Ρηγίλλης δεν είναι οι μόνες πρωτοβουλίες που φέρεται να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένος να κάνει πιο συστηματικές τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να ακούγονται οι σκέψεις και οι προτάσεις των βουλευτών και των κομματικών στελεχών. Με απώτερο στόχο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι το Μ. Μαξίμου είναι ένα απροσπέλαστο φρούριο, στο οποίο λίγοι παίρνουν τις αποφάσεις, ερήμην των βουλευτών και των στελεχών.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στους υπουργούς να ορίσουν συγκεκριμένο πρόσωπο ο καθένας, το οποίο θα ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των βουλευτών για συνάντηση, εφόσον το πρόγραμμα των υπουργών δεν τους επιτρέπει να τους συναντήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, εδώ και μερικές μέρες, υπουργοί καλούν τους βουλευτές για να τους παρουσιάσουν αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζουν, αλλά και να ακούσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές ή προσθήκες στα νομοσχέδια που θα κατατίθενται.
Αλλαγή κλίματος
Ο πρωθυπουργός, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της συσπείρωσης της Κ.Ο. και του στελεχικού κορμού της Ν.Δ., αλλά και τον αρνητικό ρόλο που έχει παίξει η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών του επιτελικού κράτους απέναντι σε βουλευτές, φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει το κλίμα και να αφήσει πολιτικό χώρο στους γαλάζιους βουλευτές, ώστε να μη νιώθουν παραγκωνισμένοι και εντεταλμένοι ψηφοφόροι των νομοσχεδίων της κυβέρνησης.
Ουσιαστικά οι κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη, εκτός από την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων, αποσκοπούν στο να μην υποκατασταθεί η έλλειψη αντιπολίτευσης, λόγω της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της εσωστρέφειας του ΠΑΣΟΚ, από μια εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία βάζει και τη Ν.Δ. στο κάδρο της ευρύτερης πολιτικής ρευστοποίησης.
Το restart στις σχέσεις κυβέρνησης και βουλευτών εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Ηδη οι μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ (π.χ. Metron Analysis για το όχι φιλικό MEGA) δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της Ν.Δ., η οποία μετά τις ευρωεκλογές βλέπει ξανά το ποσοστό της να γράφει μπροστά το 3 και η διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ να παραμένει σημαντικά πάνω από τις 10 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μ. Μαξίμου, όπου ισχυροποιείται ο Γ. Μυλωνάκης, και τις αναλύσεις που κάνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού, «τόσο μακριά από εθνικές κάλπες και χωρίς το πιεστικό δίλημμα “ποιος θέλεις να σε κυβερνήσει” το πολιτικό τοπίο έχει προβλήματα και δυσαρέσκειες, αλλά η Ν.Δ. παραμένει η μόνη λύση που εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας».
Καμία ομάδα
Οσον αφορά τους «11» που έγιναν «10», μετά τη διαγραφή του Μ. Σαλμά, δεν θεωρούνται «ομάδα». Αλλωστε δυο από τους 11 βουλευτές που είχαν συνυπογράψει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, οι κ. Καράογλου και Δαβάκης, είναι μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία διέγραψε ομόφωνα τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Η αποτίμηση από τη διαγραφή Σαλμά είναι θετική από το Μ. Μαξίμου, καθώς έστειλε ένα καθαρό διπλό μήνυμα: «Ναι στην εποικοδομητική κριτική, όχι στη συστηματική υπονόμευση». Οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον 5 από τους 10 βουλευτές, οι οποίοι είχαν υπογράψει την ερώτηση, έχουν διαμηνύσει αρμοδίως, ότι δεν συμμετέχουν σε ομάδες και δεν ταυτίζονται με τον Μ. Σαλμά.
Η επανασυσπείρωση της Ν.Δ. καθίσταται αντιληπτή από τη μεγάλη πλειοψηφία, λόγω της στάσης επιχειρηματικών παραγόντων, οι οποίοι διαθέτουν ΜΜΕ. Εκτός από τη συστηματική επιθετικότητα συγκεκριμένων συγκροτημάτων κατά της κυβέρνησης, χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα. Οπως π.χ. η εξαγορά γνωστού site στο όνομα της συζύγου γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών καναλιών, το οποίο όμως δεν περπάτησε ποτέ. Τώρα, το εν λόγω site δεν επιδίδεται μόνο σε πόλεμο προσωπικής φθοράς του Κ. Μητσοτάκη, αλλά στοχοποιεί, όπως λέει το Μ. Μαξίμου, και στενούς συνεργάτες του με ισχύ και επιρροή, προκειμένου να ενισχυθεί η πολεμική κατά του «ανεξέλεγκτου Μητσοτάκη».
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί με κλιμακούμενη ένταση, ειδικά αν οι εκλογές αρχηγών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, δεν αναδείξουν πρόσωπα, τα οποία θα εντείνουν την πολιτική ρευστοποίηση των δυο κομμάτων, αλλά θα δώσουν έστω ίχνη «εναλλακτικής λύσης».
Τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμα πολλά αδιευκρίνιστα σημεία προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στο οποίο θα γίνουν οι εκλογές το «μακρινό 2027». Πριν απ’ αυτό όμως, στο άμεσο μέλλον και λίγο αργότερα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες:
- Η ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου η ψήφος έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
- Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Η ψηφοφορία για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρόκειται για τρεις ψηφοφορίες, οι οποίες θα εκπέμψουν και πολιτικό μήνυμα προς το σύνολο της εκλογικής βάσης της Ν.Δ.