Από το βήμα της Βουλής και στον απόηχο της χυδαίας και πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε στο πρόσωπο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του στελέχους του και να ζητήσει συγγνώμη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις ουσιώδεις διαφορές που χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέλυσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, που ψηφίζεται τις επόμενες ώρες.
«Ο Βερναρδακισμός είναι ο Πολακισμός και ο συριζαϊκός φαρισαϊσμός. Είναι ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι η τοξικότητα με την οποία θα δηλητηριάζει την καθημερινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η τοξικότητα δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας σας. Είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από τη «γαλάζια» πτέρυγα. Ο πρωθυπουργός συνέχισε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πριν τις δηλώσεις Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες.
«Εσείς, κ. Φίλη, δεν μας λέγατε ότι η υπουργός έχει 2 παιδιά, τα οποία όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται ότι η μητέρα τους, ως Ηρώδης, κατέσφαξε χιλιάδες φοιτητές; Ολα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 3 μέτρα του Πολάκη, τα μαχαίρια του Φίλη, οι αθλιότητες Βερναρδάκη, και την ίδια ώρα μιλάτε για ποιότητα δημοσίου λόγου και όλα αυτά επειδή το είπαν κάποιοι “Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα”. Και όλα αυτά την ώρα που ένας ραδιοφωνικός σταθμός δέχεται επίθεση επειδή επέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κόμματός του από την κυρία Κεραμέως.
O πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα που απέφυγε χθες να βρεθεί απέναντί του Ολομέλεια για την Παιδεία, αλλά επίλεξε να συναντηθεί με τον κ. Λυμπερόπουλο και να εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή, στην ασφάλεια της μοναξιάς του…
Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, και ιδίως προς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, να στηρίξουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναβαθμίζουν τα ΑΕΙ. «Κλείνω με μια έκκληση προς τις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, τουλάχιστον προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σε μια συγκυρία που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ, σας ζητώ να κάνετε μια γενναία κίνηση που αφορά στην Παιδεία. Ο Ρήγας Φεραίος έλεγε: Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη. Σταθείτε λοιπόν στο ύψος των περιστάσεων».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επίθεση που δέχτηκε χθες το πρωί ο όμιλος Real Group: «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».
«Σήμερα, το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία, και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αφτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη Παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».
«Νομοσχέδιο-γέφυρα μεταξύ μόρφωσης και εργασίας»
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχησή τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια», ενώ επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό “Εράσμους”, 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες», είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρακτικά, οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», συμπλήρωσε.
«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Yστερα από δεκαετίες, αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει τη δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εθνική Παιδεία στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολίτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής να έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να μορφώσει τους Ελληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, που θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, η οποία θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: «Πιο κάτω για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σήκωσε το γάντι της πρόκλησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που αντί να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ανάστημα να της ζητήσει μια «συγγνώμη» για τις αθλιότητες Βερναρδάκη, την προκάλεσε να πάρει θέση στις αναφορές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις αντιδράσεις του κ. Σκουρλέτη και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να «θολώσουν» τις εντυπώσεις, η κυρία Καραμέως, σε οργισμένο ύφος, τους απάντησε: «Εγώ να ζητήσω συγγνώμη; Τα έχουμε ακούσει όλα, στέλεχός σας έκανε μια μηνύσιμη αναφορά και με παρομοίωσε με κατηγορουμένη μητροκτόνο. Και έχετε το θράσος να μου λέτε να ζητήσω εγώ συγγνώμη; Πιο κάτω δεν υπάρχει!».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εωλη κριτική για καταψήφιση
Διμέτωπη επίθεση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Κατρίνης, επιλέγοντας να θυσιάσει την Παιδεία στο βωμό του μικροκομματικού συμφέροντας και όχι στη συναίνεση, όπως αυτή που υπήρξε με το «νόμο Διαμαντοπούλου». Υποστήριξε πως «δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με συντηρητικές επιλογές και προτάσεις» και δήλωσε πως θα καταψηφίσει το κόμμα του το σχέδιο νόμου, καθώς, όπως είπε, απουσιάζουν στοιχεία όπως ο ορθολογισμός, η συναίνεση, ο διάλογος και η αναζήτηση συγκλίσεων. Το μόνο που πετυχαίνει, όπως είπε, είναι να προκαλέσει μια τεράστια αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα επιβάλλοντας ένα σύστημα διοίκησης με σκληρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε τις τομές που έχουν γίνει στην Εκπαίδευση από την κυβέρνηση «πολιτικές μικροδιευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, όπως για παράδειγμα αυτές με τα κολέγια». Αντιτάχθηκε στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στη λογική της καταστολής, από την άλλη, όμως, επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί τα φαινόμενα βίας εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν στους χώρους των ΑΕΙ!
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Πτυχία πολλών ταχυτήτων»
Νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ε.Ε. για ένα πανεπιστήμιο που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται» είδε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μίλησε για χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενό τους και δημιουργώντας πτυχία πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Ανέφερε ότι απελευθερώνονται τα δίδακτρα, μπαίνουν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων μάνατζερ που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες, ενώ προέβλεψε πως θα μειωθεί και η κρατική τους χρηματοδότηση. «Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», είπε, «είστε στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και των πανεπιστημίων».