Στη φαρέτρα του το Μ. Μαξίμου έχει και τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που έγινε με focus groups.
Σημεία-κλειδιά
Η οποία δείχνει τα εξής τρία σημαντικά ευρήματα, που εν πολλοίς συμπίπτουν και με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
1 Η φθορά από τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες για τις υποκλοπές είναι σχεδόν ασήμαντη.
2 Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ επωφελήθηκαν κατ’ ελάχιστον από τις καταγγελίες χωρία αποδείξεις.
3 Οσοι κεντρώοι ενοχλήθηκαν από τις παρακολουθήσεις, δεν πήγαν σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά πήγαν στους αναποφάσιστους, όπου ο Κ. Μητσοτάκης έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να απαλλαχθεί από το άγος της αναξιοπιστίας και του λαϊκισμού.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η κοινωνία παρότι πιέζεται και δυσανασχετεί με την ακρίβεια, της αναγνωρίζει πως προσπαθεί και χωρίς να λύνει το πρόβλημα, την ανακουφίζει στο μέτρο του δυνατού.
Τα… ατού
Ετσι χωρίς τον βραχνά των έκτακτων συνθηκών -αφού έχουν καταρρεύσει τα αφηγήματα της «ακρίβειας Μητσοτάκη» και του «εγκεφάλου των υποκλοπών»- το Μ. Μαξίμου σταθμίζει με μικρότερη πίεση τις κινήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό ξέρει ότι:
Μητσοτάκης στη νεολαία ΕΛΚ: Χρέος μου να δίνω ευκαιρίες στους νέους να λάμψουν - Παράδειγμα ο Παύλος Μαρινάκης
1 Μέσα στον Δεκέμβριο θα ενισχυθούν οι ευάλωτοι και η μεσαία τάξη και θα πέσουν στην αγορά 800 εκατομμύρια (300 για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και 500 με το επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους).
2 Από 1/1/2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 7,75%.
3 Είναι στην άμεση διάθεση της κυβέρνησης ο «κουμπαράς» του 1 δισ., που θα αξιοποιηθεί εφόσον υπάρξει νέος ενεργειακός εκτροχιασμός.
Επαφές
Ηδη ο Χρ. Σταϊκούρας σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες να κάνουν κινήσεις και για τα επιτόκια, αλλά και για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Μετά την πρώτη συνάντηση του υπ. Οικονομικών με τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών που έγινε την Πέμπτη, ο Χρ. Σταϊκούρας περιμένει στο μέσον της εβδομάδος τις προτάσεις των τραπεζών, αφού τους έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ανακούφισης των δανειοληπτών και επιδίωξης εξωδικαστικών ρυθμίσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι αν οι αρχικά απρόθυμοι τραπεζίτες δεν ανταποκριθούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, το οποίο παρεμβαίνει στα επιτόκια και προστατεύει τους δανειολήπτες.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει με θετική ατζέντα, διανομή κοινωνικού μερίσματος και μεταρρυθμίσεις (ΕΥΠ, ν/σ για Υγεία, ασφαλιστικό κ.λπ.). Ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει στη Βουλή και η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα για τα θέματα των παρακολουθήσεων, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της δημοκρατίας, με την απαγόρευση ακόμα και της κατοχής (όχι μόνο της εμπορίας και της χρήσης) κακόβουλων λογισμικών και τη ριζική αλλαγή της λειτουργίας της ΕΥΠ. Αλλωστε, όπως καταγράφεται σε όλες τις έρευνες, η λασπομαχία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως τερέν για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν συγκινεί, παρά μόνο τους φανατικούς οπαδούς του, αφήνοντας αδιάφορο -αν δεν τον ενοχλεί κιόλας- τον μεσαίο χώρο και τους κεντρώους.
Εκλογές: Αποφάσεις μέσα στις γιορτές – Σενάριο για τον Μάρτιο
Με αυτά τα δεδομένα και με σαφώς σχηματοποιούμενη την εκλογίκευση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία αναγνωρίζει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του ψηφιοποιημένου κράτους πρόνοιας, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του «στο βουνό» μέσα στις γιορτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά -από τις πρόωρες έως την εξάντληση της τετραετίας- φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο των εκλογών τον Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αισθάνεται δεσμευμένος από την έγκαιρη προειδοποίηση, που απηύθυνε έγκαιρα, ότι «θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα». Ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να εκληφθεί ως εγκατάλειψη της προσπάθειας στη μέση του χειμώνα. Από την άλλη, έτσι όπως έχει γίνει πυκνός ο πολιτικός χρόνος και το απρόβλεπτο καθίσταται πιο συχνό, η πλήρης εξάντληση της τετραετίας εγκυμονεί κινδύνους. Με αυτά τα δεδομένα ο Μάρτιος δείχνει να γίνεται φαβορί. Αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις γιορτές, σε κάποιο ορεινό χωριό της Ηπείρου.
Στο Λονδίνο με Κάρολο και επενδυτές
Η προβολή της Ελλάδας ως προορισμού για επενδύσεις είναι ο στόχος της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου.
Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. Eίναι το πρώτο διά ζώσης τέτοιο συνέδριο από την προ πανδημίας εποχή, για δύο μέρες αφιερωμένες στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία είναι ότι θα μετάσχουν περί τους 240 επενδυτές, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων συνεχώς διευρύνεται. Στο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 300 συναντήσεις επενδυτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο, ωστόσο, έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να αυξήσει το ΑΕΠ της, να διπλασιάσει τις εξαγωγές και να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα και διαμορφώνουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ ενώ στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο London School of Economics Kevin Featherstone με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις προκλήσεις στον δρόμο προς τις εκλογές, τη θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και μια «δύσκολη» περιοχή, αλλά και για το όραμά του εν όψει τις διεκδίκησης της νέας κυβερνητικής θητείας.
Το απόγευμα της Κυριακής, θα έχει συνάντηση με μέλη της Ν.Δ. Διασποράς.