Νομοσχέδια
Μέχρι τότε, η Βουλή θα συνεχίσει το κοινοβουλευτικό και νομοθετικό της έργο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη που θα διακόψει τις εργασίες της για το Πάσχα. Η κυβέρνηση και η Διάσκεψη των Προέδρων για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προωθήσει και προγραμματίσει να ψηφιστούν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των δεσμευμένων και κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τελευταίο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτός ο νομοθετικός προγραμματισμός σημαίνει ότι ακόμα και να παραμείνει για κάποιες ημέρες η Βουλή «ανοικτή» μετά την Κυριακή του Θωμά, η λειτουργία της θα είναι «τυπική» και μόνο έως και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Σε αυτές τις ημέρες, που θα διατρέξει η χώρα σε προεκλογικούς ρυθμούς, έως την Κυριακή 21 Μαΐου, πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας καθώς και το σύνολό των νυν υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που θα είναι και πάλι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Φθιώτιδας και από τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να έχει καθημερινή προβολή από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, εξαιτίας των πονηρών τερτιπιών του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Μια σταυροδοσία-βαρόμετρο όμως, καθώς θα διαμορφώσει τη σειρά κατάταξης στις λίστες των υποψηφίων σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών εάν δεν προκύψει κυβέρνηση. Κάτι που θεωρείται βέβαιο.
«Σκυταλοδρομία»
Την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα κοινοποιήσει και επισήμως το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εκείνη τη στιγμή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκκινήσει τη «σκυταλοδρομία» των διερευνητικών εντολών προς τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων της κάλπης. Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει έως και τρεις ημέρες την εντολή προκειμένου να διαβουλευτεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το εάν θα μπορούν να συμπτύξουν κυβέρνηση, δηλαδή να λάβουν 151 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια. Ο κάθε ένας από τους τρεις αρχηγούς βέβαια μπορεί κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αυτομάτως να παραδίδει την εντολή θεωρώντας ότι η επίτευξη πλειοψηφίας από εκείνον είναι αδύνατη.
Το πόσοι και ποιοι εκ των τριών πολιτικών αρχηγών θα κάνουν χρήση της δυνατότητας διερεύνησης καθώς και το πόσες από τις 3 ημέρες θα κρατήσει και θα περιφέρει την εντολή, είναι κάτι που εν πολλοίς θα το δείξουν τα αποτελέσματα της κάλπης.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ακόμα και αν η περιφορά των εντολών έχει ήδη αποδειχθεί άκαρπη ότι δεν θα ανοίξει η Βουλή των Ελλήνων. Στο Προεδρικό Διάταγμα της διάλυσης της παρούσας Βουλής θα αναγράφεται η ημέρα και η ώρα που θα συγκληθεί σε συνεδρίαση η Βουλή της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Από το βράδυ της 21ης Μαΐου που θα έχουν «μιλήσει» οι κάλπες, θα προβλέπεται ότι η νέα Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί σε δέκα περίπου ημέρες σε Σώμα, ώστε να έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα και οι εκλεγέντες βουλευτές από τη Δικαιοσύνη.
Η νέα Βουλή θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον δύο ή τριών ημερών προκειμένου την πρώτη ημέρα να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών. Την επόμενη θα συγκληθεί για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής και εάν όχι την ίδια ημέρα, την επόμενη για να γίνει η εκλογή αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων της Βουλής. Θα έχουμε, δηλαδή, για δεύτερη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά την αναβίωση της ύπαρξης μιας κοινοβουλευτικής περιόδου για λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, όπως έγινε και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Στην περίπτωση -κάτι που θεωρείται βέβαιο- που οι διερευνητικές εντολές έχουν αποβεί άκαρπες, η Βουλή θα διαλυθεί και αμέσως με νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ξεκινήσει και πάλι η προεκλογική περίοδος. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή προεκλογική περίοδο των 22 ημερών.
Για αυτό το διάστημα υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος των τριών προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, ενώ θα έχουμε υπηρεσιακούς υπουργούς τουλάχιστον σε εκείνα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στις δεύτερες εκλογές το εκλογικό σύστημα θα είναι αυτό της αυξημένης αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.