Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα γίνουν οι εθνικές εκλογές ενώ ανέφερε πως αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Εκλογές 2023: Τι σημαίνει η απλή αναλογική
Η μεγάλη διαφορά των επικείμενων εκλογών θα είναι η επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τον εκλογικό νόμο του 2016.
Με την απλή αναλογική οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του πανελλαδικού ποσοστού των κομμάτων.
Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο).
Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Εν ολίγοις, η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα επιτυγχάνεται μόνο αν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων +1 έδρα, γι’ αυτό και αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Διαβάστε ακόμα – Εκλογές 2023: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την 21η Μαΐου
Παρά ταύτα, η πιο ακριβής ονομασία του συστήματος των προσεχών εθνικών εκλογών είναι η «απλή αναλογική με όριο». Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Αυτό που έπαυσε να ισχύει με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.
Τι γίνεται με τις αδιάθετες έδρες
Τέλος, όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 4406/2016.
Το παράδειγμα με τις προηγούμενες εκλογές
Αν οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής που πέρασε το 2016, τότε οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που έλαβαν με την ενισχυμένη αναλογική):
ΝΔ 130 (158 το 2019)
ΣΥΡΙΖΑ 103 (86 το 2019)
ΚΙΝΑΛ 27 (22 το 2019)
ΚΚΕ 17 (15 το 2019)
Ελληνική Λύση 12 (10 το 2019)
ΜέΡΑ25 11 (9 το 2019)
Υπενθυμίζεται ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενισχυμένη αναλογική που προβλέπει μπόνους εδρών, διευκολύνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης.