Το δεύτερο είναι ένα ακόμη καμπανάκι για το δημογραφικό καθώς καταγράφει μια ακόμη μείωση του πληθυσμού κατά 200.000 μέσα σε δέκα χρόνια από την προηγούμενη απογραφή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού-κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανερχόταν σε 9.904.286 κατοίκους. Κατά συνέπεια, ο νόμιμος πληθυσμός στην απογραφή του 2021 παρουσίασε μικρή μείωση κατά 187.397 κατοίκους.
Τα παραπάνω στοιχεία είχαν επίπτωση και στις πολιτικές εξελίξεις καθώς μπήκε ένα τέλος στο θρίλερ των εδρών. Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018:
Δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Στο Επικρατείας
Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.
Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.
Καρδιοχτύπια
Πάντως για άλλους χαμόγελα και για άλλους καρδιοχτύπια έφεραν οι αλλαγές των εδρών. Και αναφέρομαι σε αυτούς που θα λιγοστέψουν οι έδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές. Αν σε αυτά προστεθεί η απλή αναλογική της πρώτης κάλπης και η ενισχυμένη με μικρότερο μπόνους της δεύτερης, συν φυσικά τους νέους υποψήφιους, τότε οι εσωκομματικές κόντρες θα ξεπεράσουν αυτές μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων Και περνάω στα ονόματα:
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Στην Α’ Αθηνών είχαν εκλεγεί από πλευράς Ν.Δ. οι: Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή και Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο τελευταίος έχει διαγραφεί, είναι ανεξάρτητος και δημιούργησε κόμμα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι: Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης, Χριστόφορος Βερναδάκης και η Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία όμως είχε εκλεγεί με το ΜέΡΑ25. Από το ΠΑΣΟΚ την έδρα είχε πάρει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ από το ΚΚΕ η Λιάννα Κανέλλη.
Στην Α’ Πειραιά η Ν.Δ. είχε εκλέξει τους Κώστα Κατσαφάδο, Γιάννη Μελά, Νίκο Μανωλάκος Νόνη Δούνια και Χριστόφορο Μπουτσικάκη, ενώ έναν είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Θοδωρή Δρίτσα.
Στην Αρτα που γίνεται πλέον διεδρική είχαν εκλεγεί ο Γιώργος Στύλιος από τη Ν.Δ., η Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ.
Στην Κοζάνη η Ν.Δ. είχε εκλέξει τους Στάθη Κωνσταντινίδη, την Παρασκευή Βρυζίδου, τον Μιχάλη Παπαδόπουλο τον Γιώργο Αμανατίδη και από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί η Καλλιόπη Βέττα.
Στη Μαγνησία με τη Ν.Δ. είχαν εκλεγεί οι Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αλέξανδρος Μεικόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στις Σέρρες είχαν εκλεγεί με τη Ν.Δ. οι Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης και από την Ελληνική Λύση Κώστας Μπούμπας.
Στη Φθιώτιδα η Ν.Δ. είχε εκλέξει τους: Χρήστο Σταϊκούρα, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Κοτρωνιά, Θέμη Χειμάρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Σαρακιώτη.
Στη Θεσπρωτία που γίνεται μονοεδρική οι Βασίλης Γιόγακας από τη Ν.Δ. και ο Μάριος Κάτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Καστοριά που πλέον γίνεται μονοεδρική είχαν εκλεγεί ο Ζήσης Τζηκαλάγιας από τη Ν.Δ. και η Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλογές 2023: Όλα δείχνουν Απρίλιο
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο παράλληλα με την προεκλογική δουλειά. Το σλόγκαν που κυκλοφορεί στο Μ. Μαξίμου είναι «σε καμία περίπτωση τα μολύβια κάτω, όλοι τρέχουν για τον σταυρό».
Πολιτική υπεροχή
Η γραμμή αυτή αξιοποιεί τη διαπιστωμένη πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε όλους τους κρίσιμους τομείς (οικονομία, ακρίβεια, εθνικά θέματα, ασφάλεια, παιδεία και μεταρρυθμίσεις με κορωνίδα το διευρυνόμενο ψηφιακό κράτος) και ταυτοχρόνως λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική αναμέτρηση να γίνει μέσα σε έναν λασπότοπο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει να λύσει μερικά πρακτικά προβλήματα, το οποία όμως σχετίζονται άμεσα με τις εκλογές.
Καταρχήν φαίνεται πως έχουν κλειδώσει η μία από τις δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2/4 και 9/4) για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά βεβαιότητας με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών σε ορισμένες περιφέρειες (κυρίως τις τριεδρικές και τις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής). Θέμα υπάρχει και με τις 3 έδρες που προβλέπεται από τον νέο νόμο για την εκπροσώπηση της ομογένειας. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον της ομογένειας είναι μικρό (έχουν εγγραφεί περίπου 4.500, εκ των οποίων οι 2.500 έχουν τις σύνθετες προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος). Είναι προφανές ότι για λίγες χιλιάδες ψηφοφόρους οι 3 έδρες είναι πολλές. Ωστόσο και δεδομένου ότι δεν υπάρχει συναινετική διάθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άμεση αλλαγή του νόμου (απαιτούνται 200 ψήφοι για την εφαρμογή ενός νέου νόμου στις επικείμενες εκλογές), μάλλον δεν θα αναληφθεί καμία πρωτοβουλία, αν και υπάρχουν σχετικές σκέψεις στο Μ. Μαξίμου.
Εκπλήξεις
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, τα οποία αναμένεται να έχουν και εκπλήξεις, οι οποίες θα σηματοδοτούν και τη συσπείρωση της παράταξης, αλλά και τη διεύρυνση προς το κέντρο, όπου ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος. Προς οριστική λύση οδηγείται και το θέμα του εκπροσώπου της Ν.Δ. στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος μέσα σε δύσκολες συνθήκες, είναι πιθανότερο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να μην είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το προεκλογικό βάρος.
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παρακολουθήσει την κυβέρνηση στην εμπέδωση και την ενίσχυση της δημιουργικής κανονικότητας, θα επιμείνει στην προσπάθεια, όχι να «ψηλώσει» ο ίδιος, αλλά να «κοντύνει» την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αναμένεται να επιχειρηθεί να επανέλθει στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των «συμμάχων» του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για την εμφάνιση ηχητικών, τα οποία αφού «εξαχθούν» σε ξένα ΜΜΕ, θα επανεισαχθούν από εγχώρια πρόθυμα ΜΜΕ. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι η παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η οποία διεξάγει έρευνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί ήδη περισσότεροι από 20 μάρτυρες. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν «ευρήματα» από τη δικαστική συνδρομή που έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ, για τις παρακολουθήσεις που γίνονταν και επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ειδήσεις σήμερα
Οι 15+1 ανατροπές του 2023 σε όρια ηλικίας και συντάξεις [πίνακες]