Τα νέα δεδομένα δημιουργούν και νέα διλήμματα. Και το δίλημμα των επόμενων εκλογών, που τοποθετούνται προς τα τέλη Μαΐου, γίνεται το «τι κράτος θέλουμε» και ποιος μπορεί να το κάνει. Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει το στοίχημα, ξέροντας ότι για ξεθολώσει το πολιτικό τοπίο πρέπει να εκκαθαριστεί η απόδοση όλων των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.
Σκληρή μάχη
Ετσι, αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να δοθεί μια σκληρή μάχη, η οποία αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία για το τι ακριβώς έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «χαρτιά» και κρυμμένα γεγονότα, τα οποία θα φωτίσουν και το σήμερα των τρένων, αλλά και τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και του Χρ. Σπίρτζη.
Παρουσία των Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Κ. Χατζηδάκη που έχουν διατελέσει υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κατά την επίμαχη περίοδο, αναμένεται να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ενώ η Δικαιοσύνη που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει στην απόδοση ποινικών ευθυνών. Πριν απ’ το Πάσχα αναμένεται να είναι έτοιμο και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Το αποτέλεσμα θα είναι να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες, παίρνοντας η κάθε μια τον δρόμο της. Με τη συνέντευξη που θα δώσει μεθαύριο ο Κ. Μητσοτάκης στον «Alpha» αναμένεται να «κλείσει» -σε αυτήν τη φάση- το θέμα. Η συνέντευξη λέγεται ότι θα έχει «ειδήσεις», οι οποίες θα ενισχύουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει το περίφημο «μαχαίρι» στο άθικτο έως τώρα «κόκαλο». Και ταυτοχρόνως θα επιχειρήσει να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, τα οποία δεν έπαψαν να υπάρχουν ενόσω διαρκεί το πένθος και η οργή για τα 57 θύματα.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Το «διπλό γεγονός» (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας-συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη) σηματοδοτεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μ. Μαξίμου, και την «αντεπίθεση» της κυβέρνησης με θετική ατζέντα και εγγυήσεις ότι «αν κάποιος μπορεί να φτιάξει το νέο κράτος, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, αυτός είναι ο Κ. Μητσοτάκης και όχι όσοι έχουν εκθρέψει και προστατεύσει τις παθογένειες που τα κρατούν πίσω και κάτω».
Εκλογές 2023: Δημοσκοπήσεις
Η επικείμενη ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα εξ αντικειμένου αναμένεται να ρίξει την ένταση και να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο στη λογική και όχι στον παρορμητισμό. Τα Τέμπη, ούτως ή άλλως, δεν παραγράφονται ούτε αφαιρούνται από το συλλογικό υποσυνείδητο και την εκλογική ατζέντα. Οπως εκτιμούν και οι δημοσκόποι, μετά το Πάσχα οι δημοσκοπήσεις θα δώσουν πιο ακριβή εικόνα για τις λεπτομέρειες των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία. Ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα αρχίζουν να βγαίνουν.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ύστερα από ένα τόσο έντονο και συγκλονιστικό σοκ που έφερε την κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτευόντως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δευτερευόντως, όχι μόνο δεν ενισχύονται, αλλά χάνουν αναλογικά το ποσοστό που χάνει και η Ν.Δ. (περίπου το 10% του ποσοστού που κατέγραφαν πριν από τα Τέμπη). Οσοι απομακρύνονται από τη Ν.Δ. απογοητευμένοι ή θυμωμένοι πάνε κυρίως στην γκρίζα ζώνη, η οποία είναι περιοχή τράνζιτ-ενδιάμεσος σταθμός. Ενώ η «αντισυστημικότητα» του σήμερα δεν έχει μεγάλη σχέση με την «αντισυστημικότητα» του 2012. Τότε ήταν η αντίδραση σε μια χρεοκοπία που η κοινωνία τη βίωνε καθημερινά ξέροντας ότι θα έχει διάρκεια και δραματικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο. Σήμερα εκφράζει την οργή σε ένα κράτος, το οποίο, όσο κι αν έχει βελτιωθεί, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ
Εκλογές 2023: Το έργο της τετραετίας
Κάπου εδώ επιστρέφει η συζήτηση στη «σύγκριση» και στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εν όψει των εκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο (οικονομία, μείωση φόρων, αμυντική θωράκιση της χώρας, ψηφιοποίηση, επιτυχής αντιμετώπιση εισαγόμενων κρίσεων, ΕΦΚΑ, αύξηση των ξένων επενδύσεων, αυξήσεις κατώτατου μισθού, αύξηση του ισοζυγίου εξαγωγών-εισαγωγών, σημαντική μείωση της ανεργίας, επαναλειτουργία ναυπηγείων, επέκταση του φράχτη στον Εβρο, ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας κ.λπ.) και κυρίως, ότι κράτησε τη χώρα και την οικονομία όρθιες μέσα στην πανδημία, ξεδιπλώνοντας το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος των τελευταίων δεκαετιών.
«Απέναντι» έχει μόνο ανέξοδη πλειοδοσία, ακοστολόγητες υποσχέσεις, μάχη οπισθοφυλακής, τοξικότητα και υπόσχεση για επιστροφή στο παρελθόν του εργατοπατερισμού και του αδρανούς Δημοσίου. Η κυβέρνηση, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «καλωσορίζουν τον ήπιο Α. Τσίπρα», αλλά εκτιμούν ότι γρήγορα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στα γνώριμα πεδία της έντασης. Το Μ. Μαξίμου υπογραμμίζει ότι επιθυμεί την ηπιότητα στον δημόσιο διάλογο, γιατί έτσι ξεχωρίζουν τα επιχειρήματα και οι καθαρές λύσεις από το βουητό της τεχνητής έντασης και τη φασαρία της καφενειακής συζήτησης.