Είδηση πρώτη: «Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδί κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί».
Είδηση δεύτερη: «Να πάει στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας».
Είδηση τρίτη: «Θα μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία μονάδα».
Είδηση τέταρτη: «Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος».
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε και δύο πολιτικές ειδήσεις:
Οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα, εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, και ότι σκοπεύει να πάει σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς θα υπάρχει λόγος εξαιτίας του bonus των εδρών.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, επανέλαβε ότι με κυβέρνηση Ν.Δ. μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο Μνημόνιο. «Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων και αύξησης των εισοδημάτων».
«Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από εμάς από εδώ και στο εξής. Σας δίνω μία πρόγευση όσων θα πούμε αύριο αναλυτικά.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
– Περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα.
– Αύξηση αφορολογήτου 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Ο,τι ισχύει συν 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
Οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά εφόσον εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ.
«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά, αλλά τώρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη Ν.Δ.
«Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκηρύξει ακόμη τον Βαρουφάκη. «Είναι αδιανόητο να παίζουν Μοnopoly. Να βάλουμε μία τελεία σε αυτά τα σενάρια».
«Προσωπικά», πρόσθεσε o κ. Μητσοτάκης, «δεν συζητάμε κανένα σενάριο κυβέρνησης ανοχής. Μόνος μας στόχος είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Ερωτηθείς αν θα καταθέσει άμεσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα παραλάβω την εντολή που έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και αν θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ στη Δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
Με λίστα οι ευρωβουλευτές
Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι σε αντίθεση με τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες υποθέσεις, εκείνος ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξαγάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μία μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtags #ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.
«Κάνω κι εγώ τη δική μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε, σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα είναι ανανεωμένο.
Για το debate, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δούμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες κάλπες υπάρχει λογική, γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μία κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό».
Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι «είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της “Γαλάζιας Πατρίδας”».
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΘΗΒΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ
«Σκεφτείτε να πληρώνεστε με… Δήμητρες»
Τόσο από το Σχηματάρι και τη Θήβα όσο και από τη Λιβαδειά, που περιόδευσε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για μία ενδεχόμενη περιπέτεια που θα βρει τη χώρα σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. «Η απλή αναλογική εγκυμονεί έναν μεγάλο κίνδυνο, για τον οποίο μιλώ γιατί πράγματι πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να τον αποτρέψουμε πλήρως. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων. Μαθηματικά είναι μία πιθανότητα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε όσους απεργάζονται μία κυβέρνηση-«κουρελού», είπε ότι «τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε Monopoly με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες. Οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες, διότι όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να τα εμποδίσουμε. Και πώς θα τα εμποδίσουμε; Με ισχυρή Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Επανέρχομαι στα διλήμματα των εκλογών και σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μην έχοντας μάθει τίποτα απολύτως από τα κολοσσιαία λάθη τα οποία διέπραξαν το 2015. Ο κ. Βαρουφάκης, προσέξτε, γιατί αναφέρομαι σε αυτόν; Διότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες, με περίσσευμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με… Δήμητρες”. Ελπίζω να μην έχουμε καμία Δήμητρα στην παρέα μας και παρεξηγηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Βοιωτίας, επεσήμανε ότι έχει προσελκύσει πολλές επενδύσεις και πρόσθεσε: «Ερχόμουν και έβλεπα το πολύ πλούσιο δυναμικό το οποίο έχουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αποδίδω ξεχωριστή σημασία σε αυτό, διότι οι καινούργιες ανεμογεννήτριες, τα καινούργια φωτοβολταϊκά είναι το μέλλον μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι ίδιοι θα μπορούμε να ελέγχουμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Σκεφτείτε ότι πληρώσαμε, το 2022, 7 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγόμενο φυσικό αέριο. Κρατήστε το, 7 δισ. ευρώ πληρώσαμε για να εισαγάγουμε φυσικό αέριο, όταν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε τη δική μας ενέργεια σε όλα τα επίπεδα, και σε μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά και σε μικρές εγκαταστάσεις, για να μπορούν και οι γεωργοί μας να έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και σε φθηνό νερό. Αυτά είναι η επόμενη φάση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-δημόσιο: Συμφέρει να φύγεις κάποιος στα 67 ή στα 40 έτη ασφάλισης;
ΕΝΦΙΑ: Οι 2 στρεβλώσεις της νομοθεσίας