Είτε κάποιοι δεν αξιολογούν πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα υπέρ του αποκλεισμού του νεοναζισμού από την πολιτική και την κοινωνία να είναι καθολικό είτε κάποιοι επιδιώκουν να «παίξουν» με τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απαντούν ένα «ίσως» και τρία «όχι» στη πρόταση της κυβέρνησης και αφήνουν μικρά περιθώρια συνεννόησης σε μία κοινή τροπολογία που θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί επισήμως να λέει ότι «οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη Βουλή και η θέση τους είναι στη φυλακή», αλλά έχει ήδη απαντήσει αρνητικά στην κυβερνητική πρόταση χωρίς να διευκρινίζει σε ποια σημεία διαφωνεί ή τι προτείνει ως διορθώσεις. Το γεγονός δε ότι έχει ήδη προαναγγείλει πως θα κατεβάσει δική του πρόταση στη Βουλή σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται ακόμα και τον αποκλεισμό των νεοναζί, των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ως μικροπολιτική και πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Κάποιοι, όχι η κ. Τσαπανίδου πάντως, θυμούνται την πλατεία των αγανακτισμένων το 2011, τη «συνύπαρξη» ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής, αλλά και το περίφημο «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» του τότε Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να περάσει την απλή αναλογική.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε χθες γραπτή δήλωση με την οποία λέει «δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς» και κατηγορεί όσους ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου». Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά «απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα», ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως το κόμμα τους προτίθεται να ψηφίσει θετικά την κυβερνητική πρόταση, εφόσον μέσα από το διάλογο που θα προκύψει στη Βουλή γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.
Με το πρόσχημα περί επαναφοράς της θεωρίας των δύο άκρων, αρνητική θέση έχει πάρει από την αρχή το ΚΚΕ, δηλώνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι «έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο».
Στην ίδια γραμμή και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 υιοθετεί το επιχείρημα-ξέπλυμα των νεοναζιστών: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 μάλιστα κάνει λόγο για «απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ» ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση.