Πρόβλημα
Συγχρόνως, όμως, ξεκαθαρίζει και το τοπίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει μια απόφαση κι έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η απόφαση είναι ότι θα πάει στις εκλογές με το αφήγημα των παρακολουθήσεων, των «γαλάζιων ακρίδων» και της «διαφθοράς». Το πρόβλημά του είναι πως πάει στις εκλογές χωρίς πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το αφήγημα της «προοδευτικής κυβέρνησης», ιδιαίτερα μετά το «ξερό όχι» του Δ. Κουτσούμπα, καταρρίπτεται και εξανεμίζεται από την απλή αριθμητική. Χωρίς το ΚΚΕ -ακόμα κι αν συναινούσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως φαίνεται παίρνει και πάλι αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν βγαίνει με τίποτα το μίνιμουμ 46% που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ όμως «έκαψε» και το εναλλακτικό σενάριο που κυκλοφορούν υπογείως δίαυλοι της Κουμουνδούρου. Δηλαδή τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και «ειδικού σκοπού» (αποκατάσταση της… Δημοκρατίας). Ενα τέτοιο σενάριο, εκτός των προφανών προβλημάτων που έχει μέσα στις δεδομένες παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, απαιτεί οπωσδήποτε την ανοχή του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας απέκλεισε κατηγορηματικά κι αυτό το ενδεχόμενο.
Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν πηγές από το Μ. Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στις εκλογές χωρίς πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενισχύοντας έτσι την αξία της πολιτικής σταθερότητας και αποδυναμώνοντας τον ίδιο, αφού ουσιαστικά καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν για να… μην κυβερνήσει.
«Γαλάζια όπλα»
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ολισθηρή και τοξική ατζέντα του και να κρατήσει σε πρώτο πλάνο τη σύγκρουση προγραμμάτων και έργου, καθώς και την άμεση σύγκριση Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί σχεδόν όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας εκτός από το γενικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία και ειδικά περιφερειακά προγράμματα. Η επόμενη περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη θα γίνει στις 13 και 14 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα η επιτροπή προγράμματος με επικεφαλής τον Χ. Θεοχάρη και την ενεργό συμμετοχή του Α. Σκέρτσου επιταχύνει την ολοκλήρωση του προγράμματος με βασικό πρόταγμα-στόχο για την επόμενη τετραετία την «αύξηση των μισθών» και την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (Υγεία, ενίσχυση των νέων με το πρόγραμμα στέγασης, περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους και πράσινη ανάπτυξη).
Η επίτευξη του στόχου της πρώτης τετραετίας -παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι απρόβλεπτες παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός)- που ήταν η μείωση των φόρων και η ανάπτυξη, όπως εκτιμάται, ενισχύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και για τους στόχους της δεύτερης τετραετίας. Και αποτελεί σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λάμπει διά της απουσίας του από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας και από την προγραμματική αντιπαράθεση. Στα «συν» του νέου κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος θεωρείται πως είναι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Προσπάθεια συνεννόησης για τα «υπηρεσιακά» υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας
Μπελέρης: Άλλη μια νίκη απέναντι σε όσους προβάλλουν τις ιδεοληψίες τους στο εξωτερικό
Στη συμπλήρωση του εκλογικού παζλ όμως φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και η απόφαση του Τ. Ερντογάν να επισπεύσει τις εκλογές στην Τουρκία. Οι εκλογές στην Τουρκία επρόκειτο να γίνουν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την επίσπευσή τους. Η 30ή Απριλίου είναι μια ημερομηνία, που σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι αρκετά πιθανή για τη διεξαγωγή των εκλογών στη γειτονική χώρα, καθώς θα έχει τελειώσει και το Ραμαζάνι.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα (9/4 και 21 ή 28/5), δείχνει πιο «ασφαλές». Καθώς συρρικνώνεται αρκετά ο χρόνος του «κενού εξουσίας» της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και όπως εκτιμούν διπλωματικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι, είναι λιγότερο πιθανή μια επιθετική κίνηση εκ μέρους του Τ. Ερντογάν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, με τον Τ. Ερντογάν να έχει στραμμένη την προσοχή του στο εσωτερικό της χώρας του, παλεύοντας με τον πληθωρισμό που είναι στο 80% και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν καθαρά δεύτερο.
Ωστόσο, επειδή θα μεσολαβήσει εκ των πραγμάτων περίπου ένα 20ήμερο από τις εκλογές στην Τουρκία μέχρι τη διεξαγωγή και των δεύτερων εκλογών στην Ελλάδα, το Μ. Μαξίμου είναι αποφασισμένο να έρθει σε συνεννόηση -τουλάχιστον- με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ή να εξευρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Με «ισχυρά» πρόσωπα στα δυο νευραλγικά υπουργεία και με προαναγγελθείσα την παράταση της θητείας του Κ. Φλώρου στη θέση του ΑΓΕΕΘΑ, η χώρα θα είναι πιο έτοιμη και θωρακισμένη σε κάθε περίπτωση.
Ψηφοδέλτια χωρίς σελέμπριτις
Συγχρόνως η επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκο και με τη συμμετοχή των Π. Μαρινάκη και Θ. Νέζη, ανεβάζει στροφές και σκληραίνει τα κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων που έχει ξεκινήσει εδώ και 9 μήνες γίνεται όλο και πιο αυστηρή με στόχο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης «φαινομένων τύπου Πάτση και Χειμάρα». Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που έχουν οποιαδήποτε σκιά μη νόμιμης και ηθικής συμπεριφοράς. Αναμένεται έτσι, να «κοπούν» κάποιες «βέβαιες» μέχρι πρότινος υποψηφιότητες.
Δεδομένο επίσης θεωρείται ότι τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. δεν θα είναι «ψηφοδέλτια των σελέμπριτις». Η σαφής κατεύθυνση που έχει δώσει ο Κ. Μητσοτάκης είναι να μην αναζητηθούν πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα από τον λαμπερό κόσμο της show biz, αλλά πρόσωπα που έχουν αναγνωρισιμότητα λόγω του κοινωνικού, επαγγελματικού και επιστημονικού έργου τους.
Μπροστάρης στην επικοινωνία ο ίδιος ο πρωθυπουργός
Οριστικά λυμένο θεωρείται και το θέμα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Ο Γ. Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα γίνει κάποια μεταγραφή για την αντικατάστασή του, αλλά ο ρόλος θα καλυφθεί από την ομάδα του Μ. Μαξίμου, που δεν θα πολιτευτούν. Ετσι αναμένεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Α. Σκέρτσος και η Α. Πελώνη. Αλλωστε, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «θα μιλάει κάθε μέρα ο Μητσοτάκης» και οι εκπρόσωποι Τύπου θα έχουν κυρίως ρόλο στα κατά τα άλλα σημαντικά πάνελ, δεδομένου ότι δεν θα έχουν περιορισμούς στον αριθμό των εμφανίσεών τους.
Στο Μ. Μαξίμου επανήλθε «ήσυχα» αλλά ουσιαστικά και ο Στ. Παπασταύρου σε ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού. Συμμετέχει ήδη σε κρίσιμες συσκέψεις και στη λήψη αποφάσεων και όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα «έχει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση». Ο παλιός φίλος του Κ. Μητσοτάκη, ικανός και δοκιμασμένος στα δύσκολα, αλλά και στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, όταν ήταν πρωθυπουργός, μετά την πλήρη αθώωσή του φαίνεται πως επιστρέφει στην πρώτη γραμμή.
Ειδήσεις σήμερα