Η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι μάλλον ξεπέρασε χωρίς σημαντικές απώλειες το πιο δύσκολο διάστημα που ήταν το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος, με την έκρηξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δείχνει να αναστρέφει το κλίμα, δημιουργώντας μια νέα δυναμική ανάκαμψης της κυβέρνησης, η οποία στο μεταξύ δεν ένιωσε ούτε για λίγο την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ πίσω της. Η τάση αυτή είναι κοινή διαπίστωση όλων των δημοσκοπήσεων, γεγονός που την καθιστά αξιόπιστη. Η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη (7%-8,3%), δηλαδή κοντά στη διαφορά των εκλογών του 2019 και εμφανίζει τάσεις ανόδου.
Η ικανοποίηση του Μ. Μαξίμου όμως πηγάζει και από άλλες επιμέρους διαπιστώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός» στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Η πόλωση ήδη προκαλεί συσπείρωση στα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αυξάνοντας τα ποσοστά τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει, όχι μόνο «ανατροπή», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε καν κλείσιμο της ψαλίδας.
Η συνθήκη αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων. Οπως έλεγε στέλεχος του Μ. Μαξίμου που ασχολείται με τα εκλογικά και τη στρατηγική, «αν τώρα απλώς με αναγωγή μόνο επί των εγκύρων και όχι και των αναποφάσιστων βρισκόμαστε στην περιοχή του 34%-35%, στις δεύτερες εκλογές η αυτοδυναμία είναι σαφώς το πιο πιθανό σενάριο».
Η ικανοποίηση του Μ. Μαξίμου εδράζεται και σε ορισμένες ακόμα διαπιστώσεις:
1 Η κυβέρνηση -εκτός από πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία- έχει να επιδείξει συγκεκριμένο και σημαντικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, έχοντας απέναντι έναν «αναξιόπιστο Τσίπρα», ο οποίος απλώς «τάζει αλά 2015» ακοστολόγητες και μη πιστευτές «δωροεπιταγές» (επανακρατικοποίηση ΔΕΗ, ΑΤΑ, επανένταξη της Εθνικής Τράπεζας στον δημόσιο τομέα κ.λπ.).
2 Η δυναμική που υπήρξε μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη δείχνει να υποχωρεί. Ενώ η «μονοθεματική» αντιπολίτευση που κάνει το τελευταίο διάστημα με τις υποκλοπές (που είναι σημαντικό θέμα, αλλά τελευταίο στην αξιολόγηση των προβλημάτων από τους πολίτες), μάλλον έχει αρχίσει και του προκαλεί φθορά. Ενα πραγματικά κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ν.Δ., αποστρεφόμενοι τον λαϊκισμό και τη διχαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα απλό «αντίγραφο» του ΣΥΡΙΖΑ με έναν απλώς πιο άφθαρτο αρχηγό δεν συνιστά μεγάλη απειλή για τον Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα σε συνθήκες σκληρών διλημμάτων.
3 Ολα οδηγούν σε προσωπική μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα. Η οποία εκ των πραγμάτων έχει «σημαδεμένα χαρτιά». Η υπεροχή του πρωθυπουργού σε όλους τους δείκτες, έναντι του Α. Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να μην έχει αναρρώσει πολιτικά από την αποτυχημένη και απατηλή πρωθυπουργική θητεία του, με βάση και τις μετρήσεις, μοιάζει πιο πιθανό να μεγαλώσει παρά να μικρύνει. Σε αυτό συντείνει και η «περιθωριακή» πολιτική που εξακολουθεί να υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. προτάσσει το θέμα των υποκλοπών και του αυταρχισμού επενδύοντας στις αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ σιωπά εκκωφαντικά για το παραλήρημα του Τ. Ερντογάν και τις προβοκάτσιες με το μεταναστευτικό.
Ειδήσεις σήμερα
Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά θα λυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS
Ευρυτανία: Κρίσιμες ώρες για τον εντοπισμό της 48χρονης – Αυξάνονται οι φόβοι για αυτοκτονία
Ιταλία: Ανησυχία στην Ευρώπη για την άνοδο Μελόνι – Σαλβίνι στην εξουσία