Ελάχιστες μόνο ώρες μετά τους τίτλους τέλους στο διαγωνισμό-οπερέτα για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κραδαίνοντας σαν… σωσίβιο σωτηρίας για το πολιτικό και επικοινωνιακό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου τα 246 εκατομμύρια ευρώ της δημοπρασίας, ανέπτυξε και πάλι την… παιδική ασθένεια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακούει στο όνομα «ακατάσχετη παροχολογία». Παροχολογία, μάλιστα, με τα χρήματα των καναλαρχών. Χωρίς να βρει μία λέξη για τους εκατοντάδες εργαζόμενους, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κατώφλι της ανεργίας, εξαιτίας του γεγονότος πως σε διάστημα 90 ημερών θα πέσει… μαύρο στα τηλεοπτικά κανάλια που έμειναν εκτός νυμφώνος, ο κ. Τσίπρας έστησε σκηνικό κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να αμβλύνει τις οξείες γωνίες στο δρόμο προς την άνοδό του στη συμπρωτεύουσα. Με φόντο, μάλιστα, τα εγκαίνια τμήματος της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στα 246 εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από το διαγωνισμό, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό σε περίοδο κρίσης και σημείωσε ότι ακόμα και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ευπαθών ομάδων, βέβαια, που βρέθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, που έρχεται ως ετεροχρονισμένος Γολγοθάς από τη συμφωνία-φωτιά της κυβέρνησης Κουμουνδούρου και κόμματος Καμμένου με τους πιστωτές το καλοκαίρι του 2015.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Τα 246 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό στην περίοδο της κρίσης, το οποίο δεν είχαμε προϋπολογίσει. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, τα 2/3, μέχρι τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο 1/3 μέχρι το τέλος του 2017, δεσμεύομαι σήμερα ότι μέχρι το τελευταίο ευρώ αυτών των χρημάτων που εισρέουν στο δημόσιο ταμείο θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνουμε στη ΔΕΘ. Είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος, μια ευχάριστη άσκηση για μας», ανέφερε, με τόνους θριαμβολογίας. «Ο διαγωνισμός έδωσε ένα απροσδόκητα υψηλό τίμημα. Ενα απροσδόκητα υψηλό τίμημα που ταυτόχρονα δίνει το σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν κανόνες και αδιάβλητοι διαγωνισμοί, οι κυβερνήσεις πια δεν θα παίζουν πολιτικά παιχνίδια για να δίνουν τα έργα με διάφορα κόλπα και τις δημόσιες προμήθειες και τις δημόσιες συχνότητες σε φίλους και ημέτερους, αλλά ταυτόχρονα ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε.
Πέραν των πρωθυπουργικών ύμνων για τα οικονομικά οφέλη από τη δημοπρασία για τις άδειες, η κίνηση του κ. Τσίπρα να τάξει κοινωνικές παροχές ανοίγει χαραμάδα για να αναπτυχθεί ένας νέος κύκλος σεναριολογίας περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, με μία σειρά καίριων ερωτημάτων να ζητούν άμεσες απαντήσεις. Οπως, για παράδειγμα, τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς Star και Alpha, μετά την εκπεφρασμένη κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία «θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής 90 ημερών μάξιμουμ και στη συνέχεια το σήμα θα μεταφέρεται μέσω της Digea μόνο για τους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί». Ή πόσα χρήματα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία. Χρήματα που σχετίζονται με τους φόρους, τα δάνεια, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου