Ανεξαρτήτως των εξελίξεων, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.
Στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για «αλλαγές στην πολιτική γεωγραφία», ενώ κάποιοι φτάνουν να μιλούν ήδη για πλήρη ρήξη ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, που «προκαλεί εκ των πραγμάτων πρόβλημα διακυβέρνησης». Με το σκεπτικό ότι εφόσον έχουν κοπεί οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και με το σκεπτικό ότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει ότι δεν συνεργάζεται με κόμματα που ανήκουν στην ακροδεξιά, τότε δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας για την Πειραιώς.
«Εργαλειοποίηση»
Προφανώς με όλα αυτά, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις παρακολουθήσεις ούτε για κανένα άλλο θέμα ή πρόβλημα παρά μόνο για την «εργαλειοποίησή» τους προκειμένου να καταφέρει να πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και η ρητορεία και στόχευση του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει.
Προσπαθώντας να μη χάσει τον πρώτο ρόλο από τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση που είναι ο ίδιος το επίκεντρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά πλέον -όπως και ο Αλέξης Τσίπρας- την έξοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι σαφές ότι η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει τη θεσμική αντίληψη με την οποία αντιμετώπιζε το ζήτημα μέχρι πρότινος και να συνεχίσει με λόγο και ύφος ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην έμεινε απαρατήρητη από στελέχη και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως πραγματικότητα.
Η Κουμουνδούρου εκμεταλλεύεται αυτή τη στροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ήδη «μαγειρεύει» σενάρια περί συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο «αντιδεξιό μέτωπο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, απέφυγε την αναμέτρηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ζήτημα της πρωτοβουλίας για εξεταστική και στήριξε όλα τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ζήτησαν ταυτόχρονα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, φέρονται να έχουν κοινό στόχο την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο στοχοποιούν ως «αποκλειστικά υπεύθυνο» και ζητούν με την ίδια ένταση την έξοδό του από τη θέση του πρωθυπουργού. Βάσιμη εκτίμηση σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η εβδομάδα 22-29 Αυγούστου θα φέρει πιο κοντά τα δυο κόμματα.
Ερώτημα Νο1
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Ενα από τα πολιτικά ερωτήματα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι αν αυτή η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι στρατηγική απόφαση των δύο κομμάτων ή αποτέλεσμα της συγκυρίας.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει ερώτημα. Εχει επιβληθεί επί των στελεχών που αντιδρούσαν με την πολιτική προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ εντός του κόμματός του, ενώ και μόνο το γεγονός ότι δεν έχει καμία προοπτική εξουσίας χωρίς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, καθιστά το πράγμα ξεκάθαρο. Για τον Αλέξη Τσίπρα το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό… οξυγόνο. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορεί να μιλά για εξουσία στο προεκλογικό μπαλκόνι.
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Σε πρώτη φάση, αυτό που τον ενδιέφερε -και ακόμα τον ενδιαφέρει- είναι να μη βγει μπροστά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας, ως οδηγός πολιτικών εξελίξεων. Και εκεί οδηγούν όλες οι τελευταίες του κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάλειψης της θεσμικής αντιπολίτευσης και της υιοθέτησης ακραίων τόνων κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτημα Νο2
Το ερώτημα «τι αντιδράσεις θα προκαλέσει στο εσωτερικό αλλά και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η πολιτική προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ» δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί. Στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα τόσο στα στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους του κόμματος είναι πολύ ισχυρό. Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες άργησε το γραφείο Τύπου του κόμματος να βγάλει ανακοίνωση για την απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροδοκίας και έγινε «πάρτι» στα social media από επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς που διαμαρτύρονταν και έγραφαν για τις «πρώτες παρενέργειες του εναγκαλισμού Νίκου Ανδρουλάκη-Αλέξη Τσίπρα».
Ηχηρές παρεμβάσεις
Ακόμη, οι θιασώτες της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. ο Χάρης Καστανίδης, είναι πολύ ενεργοί, κάνουν δηλώσεις κατά της κυβέρνησης, κατά του πρωθυπουργού και υπέρ της ανάγκης να φύγει από την εξουσία, την ίδια στιγμή που η άλλη πλευρά -με εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο που συνεχίζει να διαμηνύει «ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ»- σιωπά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις πρωτίστως του Ευάγγελου Βενιζέλου και δευτερευόντως της Αννας Διαμαντοπούλου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ερμηνεύτηκαν, με τη βοήθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία αποθέωση του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ως χτυπήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τη μετριοπαθή πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει να διαλευκανθεί χωρίς να μείνει καμία σκιά. Και είναι προφανές ότι έχει και την επίδρασή της στην πολιτική σκηνή. Η γραμμή της αυτονομίας και των ίσων αποστάσεων έναντι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων, κρατούσε ήρεμο το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να προβλεφθεί τι θα γίνει αν η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή σύμπλευση συνεχιστούν.
Ειδήσεις σήμερα